piatok 29. apríla 2016

Využitie prírodných materiálov v matracoch


Prírodné materiály nie sú vo svete matracov žiadnou novinkou. Práve naopak – historicky to boli práve prírodné materiály, na ktoré sa ľudstvo spoliehalo. Syntetické materiály sú relatívnou novinkou. Stretávame sa s nimi iba v posledných 70 rokoch.


V súčasnosti je najrozšírenejším syntetickým materiálom používaným pri výrobe matracov polyuretánová pena. Tzv. PUR pena nadobúda rôznymi technologickými postupmi či pridávaním ďalších materiálov množstvo podôb. Moderné polyuretánové peny dokážu byť veľmi kvalitné. Dôkazom toho je pamäťová pena.

Pamäťová pena (nazývaná aj viskoelastická pena) je materiál, ktorý vznikol v laboratóriách americkej vesmírnej agentúry NASA. Americkí vedci vyvíjali materiál, ktorým by dokázali efektívne čalúniť kokpit raketoplánu. Pamäťová pena sa prvý krát vo vesmírnom programe použila na začiatku 60-tych rokov minulého storočia. Po ďalších cca 20 rokov zostala táto technológia pred verejnosťou utajená. NASA uvoľnila pamäťovú penu pre bežné využitie až  v polovici 80-tych rokov. To však ani zďaleka neznamenalo, že z pamäťovej peny sa začali okamžite vyrábať  matrace. Pred takýmto uplatnením stála jedna veľká prekážka – cena takéhoto materiálu.

V 80-tych rokov bola výroba pamäťovej peny extrémne drahá. Akékoľvek použitie v matraci bolo nemysliteľné, keďže výsledkom by bol veľmi drahý matrac, ktorý by prakticky nikto nekúpil. Spočiatku si pamäťová pena nachádzala uplatnenie najmä v zdravotníctve. Technológia výroby sa postupne zlepšovala a cena materiálu klesala. Trvala ďalších 15 rokov, dokým sa cenu pamäťovej peny podarilo dostať do takej výšky, ktorá umožňovala komerčnú výrobu matracov.

Pred nástupom plastov sa v matracoch používali pružiny. Prvý pružinový matrac sa objavil v polovici 19. storočia. Pred vynálezom pružinového matraca ľudia spávali na čisto prírodných matracoch.

Matrace vyzerali v princípe rovnako. Vždy išlo o nejaký mech/vrece, ktoré sa naplnilo čímkoľvek, čo bolo dostupné. Veľmi často sa používala napríklad ovčia vlna. V našich podmienkach bola základným materiálom slama. Takýto matrac sa nazýval strožliak a našim predkom sa na ňom spávalo dobre. Slamená výplň sa každý rok menila. Z hygienického pohľadu to teda až taká katastrofa nebola. Spočiatku to určite aj príjemne voňalo. Veď asi každý z nás si niekedy aspoň na chvíľu vyskúšal spánok na sene. Tá vôňa je jednoducho neodolateľná.

Prírodné materiály v matraci dnes


Akokoľvek by ste sa snažili, matrac využívajúci seno či slamu v dnešnej dobe nekúpite. Samozrejme, že nič vám nebráni v tom, aby ste si takýto historický matrac vyrobili. Kúpiť či vyrobiť si vlastné seno nie je veľký problém. Na takomto matraci by ste asi len veľmi ťažko dokázali spávať pravidelne. Za skúsenosť to stojí, nie je to však na každodenné použitie.

Moderné matrace využíva minimum prírodných materiálov. Najčastejšie sa stretnete s latexovou penou a kokosovými doskami. Za využívanie prírodných materiálov nebude počítať rôzne prídavky prírodných látok, ktorých funkcia je najmä marketingová. To, že sa vám niekto snaží predať matrac s prídavkom aloe vera, ešte neznamená, že táto aloe vera má v takomto matraci akýkoľvek význam.

Ako latex, tak aj kokosové vlákna majú svoje nepopierateľné úžitkové vlastnosti. Netreba však zabúdať ani na marketingové rozmery. Všetko, čo je prírodné, sa v dnešnej „umelej“ dobe nejako zázračne dobre predáva. Výrobcovia sú si toho veľmi dobre vedomí, a preto sa nikdy nezabudnú pochváliť, že ich matrac je prírodný.

Latexová pena/latex


Matrace vyrobené z latexovej peny patria k tomu najkvalitnejšiemu na trhu. Latexová pena má niekoľko podstatných výhod. V prvom rade je prirodzene antibakteriálna. Baktériám, roztočom a plesniam sa tak v tomto prostredí darí výrazne menej ako v prípade penového matraca. Toto je podstatná vlastnosť z pohľadu hygieny a hygienickej životnosti. Počas noci toho každý človek vypotí pomerne veľa. Táto vlhkosť sa dostane do matraca, kde pomáha k rozmnožovaniu a rastu mikróbov. Časom môže matrac začať zapáchať či dokonca meniť farbu. Pri latexovom matraci je to pre mikróby zložitejšie.

Latexová pena je navyše veľmi vzdušná. Latex takto dokáže efektívne regulovať vlhkosť vo vnútri matraca.

Latex sa získava z kaučukovníka. Do Európy sa tekutý latex zväčša vozí z Ázie. Spracovaný je až v európskych fabrikách. Väčšina výrobcov nepoužíva na výrobu latexovej peny 100-percentne prírodný latex. Do prírodného latexu sa zvykne pridávať  malé množstvo syntetického latexu, ktorý by mal zlepšiť určité vlastnosti materiálu. Dostupné sú však aj matrace vyrobené iba z prírodného latexu.

Kokosová doska


Kokosové dosky sa v matracoch používajú najmä za účelom spevnenia. Tam, kde sa nachádza kokosová doska, je matrac jednoducho tvrdší.

Veľkou výhodou kokosovej dosky je to, že matrac spevní bez toho, aby negatívne ovplyvnila jeho vzdušnosť. Kokosová doska je maximálne vzdušný materiál.

Kokosové dosky sa vyrábajú z vlákien plodov kokosovej palmy. Na Slovensku sa zvyčajne predávajú zrelé kokosové orechy. Vlákno sa však získava zo šupiek mladých orechov. Takéto orechy sa zelené a jadro je ešte veľmi tenké. Z mladého kokosu sa okrem vlákna získava aj dnes veľmi populárna kokosová voda.

Nevýhodou kokosových vlákien je ich nestabilita a drobivosť. Keby ste tento materiál nijako neošetrili, kokosová doska by sa v matraci rýchlo rozpadla. Z tohto dôvodu sa kokosové dosky ošetrujú latexom. Celé dosky sa ponárajú do latexového mlieka. Táto procedúra dodá kokosovej dosky pevnosť a pružnosť. Pri kúpe matraca je potrebné dávať pozor na to, aby kokosová doska bola tej najvyššej kvality.  Nekvalitné kokosové dosky rýchlo strácajú svoje vlastnosti.