utorok 16. februára 2016

Ako predĺžiť hygienickú životnosť matraca?

Hygienická životnosť matracov je vo väčšine prípadov kratšia ako celková životnosť. Matrace sa tak vymieňajú najmä z dôvodu nevyhovujúceho hygienického stavu. V prípade, že matrac používate aj za jeho hygienickým horizontom, riskujete viaceré zdravotné problémy.


Čo spôsobuje hygienickú nevhodnosť matraca?


Nový matrac je z hygienického pohľadu bezchybný. Je čistý a v jeho vnútri nenájdete prakticky žiadne nežiadúce látky či organizmy.

Používaním matraca sa hygienický stav matraca nevýhnutne zhoršuje. Rozdiely sú akurát v tom, aký rýchly je tento proces.


Hlavným zdrojom znečistenia matraca sú rôzne vonkajšie zdroje. Do matraca sa za normálnych okolností dostáva aj bežný prach. Ak sa raz do matraca dostane, s veľkou pravdepodobnosťou tam zostane navždy.

Najdôležitejším zdrojom znečistenia matraca je pot. Bežný človek počas jednej noci dokáže vypotiť až niekoľko stoviek mililitrov potu. Časť z tejto produkcie sa dostane až do samotného matrace. Keby bol pot čistou vodou, pre matrac by nepredstavovalo veľké nebezpečenstvo. Súčasťou potu sú aj ďalšie látky. Pomerne nepríjemné sú rôzne oleje. Ak sa nejaká olejová látka dostane do matraca, môžete si byť istí, že ju už odtiaľ nedostanete.

Ďalším podstatných zdrojom znečistenia matraca sú rôzne mikroorganizmy. Jednoznačne najväčšie zastúpenie majú roztoče. Sú to organizmy, príbuzné pavúkom, ktoré sa podobajú na kliešte. Na rozdiel od nich však nie sú parazitické a človeku priamo nespôsobujú žiadnu škodu.

Sú však dobre známym alergénom. Z pohľadu zdravia nie sú nebezpečné iba samotné organizmy, ale aj ich výkaly. Bolo zmerané, že starý matrac môže obsahovať až niekoľko miliónov roztočov. Starý matrac tak môže oťažieť aj o niekoľko kilogramov.

Roztoče potrebujú pre svoj spokojný život tri podmienky: teplo, vlhko a potravu. Potravu získavajú z prachu. Z neho konzumujú najmä odumretú ľudskú pokožku. V bežnej domácnosti veľkú časť prachu tvorí práve ľudská pokožka.

Niekoľko tipov


Výber správneho typu matraca


Najjednoduchším spôsobom, ako predĺžiť hygienickú životnosť matraca, je vybrať si ten správny matrac. Rozdiely v hygienickej životnosti medzi rôznymi typmi matracov je významný.

Hygienickú životnosť matraca ovplyvňuje najmä jeho vzdušnosť. Čím vzdušnejší matrac, tým nižšiu vlhkosť v ňom môžete očakávať. Klasické matrace vyrobené z polyuretánovej peny patria v tomto smere medzi najhoršie možnosti. Polyuretánová pena odvádza vlhkosť veľmi neefektívne.

Pokiaľ chcete mať doma vzdušný matrac, najlepšou voľbou sú pružinové matrace. Jadro týchto matracov je z veľkej časti tvorené vzduchom. Takže vetranie matraca je zabezpečené neustále. Z pohľadu vzdušnosti nezáleží na tom, či ide o taštičkový alebo bonellový matrac.

Výborné vlastnosti v tomto smere majú aj latexové matrace. Nielenže sú vzdušné, ale majú aj antimikrobiálne vlastnosti. Latexové matrace sú vyrobené z prírodného kaučuku, ktorý svojimi vlastnosťami neprospieva väčšine mikroorganizmov.

Výber správneho roštu a postele


Hygienickosť matraca do veľkej miery ovplyvníte aj správnou voľbou roštu a postele. V oboch prípadoch platí, že pri voľbe by ste mali myslieť predovšetkým na odvetranie matraca. Pri pružinových matracoch na tom až tak nezáleží, keďže si odvetranie dokáže zabezpečiť sami.

Optimálnou voľbou je lamelový rošt. Medzery medzi jednotlivými lamelami umožňujú odvod prebytočnej vlhkosti. Samotný rošt však nie je záchranou. Veľmi dôležitý je aj výber vhodnej postele.

Posteľ s úložným priestorom je síce praktické riešenie v malých bytoch, z pohľadu hygienickosti spánku je to ale nezmysel. Ideálna posteľ totiž vyzerá úplne inak. Ak máte možnosť, kúpte si klasickú posteľ stojacu na štyroch vysokých nohách. Priestor pod roštom by mal byť voľný a umožňovať voľný pohyb vzduchu.

Nikdy nepodceňte dôležitosť poťahu


Poťah je hlavnou bariérou medzi matracom a okolím. Je to práve poťah, ktorý ovplyvňuje, čo sa dostane do matraca. Snaha ušetriť na kvalite poťahu sa v konečnom dôsledku nemusí oplatiť. Zlý poťah dokáže výrazne skrátiť hygienickú životnosť matraca.

Najdôležitejšou vlastnosťou poťahu je jeho snímateľnosť. V obchodoch sú v ponuke aj matrace s neodzipsovateľným poťahom. Takýmto výrobkom sa však podľa možnosti oblúkom vyhnite.

Poťah je potrebné pravidelne prať. Pokiaľ ho nebudete vedieť odzipsovať, verte tomu, že celé pranie bude viac ako zložité.

Mnohí predajcovia matracov vám ponúknu k matracu viacero rôznych poťahov. Na čo je potrebné dávať pozor? Veľmi dôležitá je teplota prania. Vo všeobecnosti platí, že vyššia teplota sa postará o hygienickejší poťah. Základné poťahy možno prať do 40 stupňov. Tie lepšie do 60. V predaji sú aj špeciálne poťahy, ktoré je možné prať aj pri teplotách 90 a viac stupňov. Takéto vysoké teploty spoľahlivo zabezpečia likvidácia všetkých mikróbov.

Prevracanie a otáčania matraca


Jednoduchým spôsobom, ako predĺžiť životnosť matraca, je ho z času na čas otočiť a prevrátiť. Takto znižujete hygienické opotrebenie. Otočenie matraca znižuje aj riziko preležanín. Takýmto spôsobom môžete obmieňať až 5 polôh matraca.

Ďalšie tipy


Ďalším overeným spôsobom predlžovania hygienickej životnosti matraca je chránič. Chrániť matraca je ďalšia kontaktná vrstva, ktorá sa umiestňuje na vrch matraca.

Životnosti matraca pomáha aj pravidelné sušenie matraca. Toto nie je potrebné robiť každý týždeň. Úplne postačí, ak pár krát do roka za dobrého počasia matrac vyzlečiete a necháte na slnku dobre presušiť. Nič vás to nebude stáť a matracu to výrazne pomôže.