štvrtok 26. novembra 2015

Prírodné vs. umelé materiály v matracoch?

Žijeme v dobe, kedy si ľudia začínajú uvedomovať, že technológie majú svoje hranice a v rôznych situáciách nám nepomôžu, či sú dokonca kontraproduktívne.

Existuje tu trend príklonu k prírodným riešeniam. Nejde o žiadny návrat k prírode, na to sme príliš pohodlní, nejako sa naša dôvera v silu prírodný pomaly zvyšuje.
 

Tento trend možno pozorovať v najrôznejších častiach ľudského života. Ľudia sa obracajú na diéty, ktoré sa snažia simulovať jedálny lístok pračloveka. Mnohí ľudia sa radšej liečia bylinkovými čajmi, akoby mali navštíviť lekára a nechať si predpísať klasické lieky.

Podobný trend možno sledovať aj v bežnom spotrebnom tovare vrátane matracov. Výrobcovia veľmi dobre vedia, že ľudia majú radi prírodné materiály a keby to nebolo nepohodlné, tak by najradšej spali vo voňavom sene. Z tohto dôvodu sa čím ďalej viac na matracoch objavujú rôzne označenia bio či prírodný.

Aký je však rozdiel medzi matracom vyrobeným z prírodného a umelého materiálu? Má nejaký význam snažiť sa do spálne dostať prírodný materiál aj za cenu vyššie ceny?

Matrace vyrobené z umelých materiálov


Drvivá väčšina ľudí spí na matracoch vyrobených zo syntetických materiálov. Nie je tomu však až tak dávno, kedy všetci ľudia spali na prírodných matracoch. Matrace z umelých materiálov sú produktom 20. storočia.

Naši predkovia spávali na niečom síce voňavom (minimálne spočiatku), určite však nie najpohodlnejšom. Tradičným slovenským matracom bol vak napchaný slamou. Nazýval sa strožliak. Na takom strožliaku by ste sa bez problémov vyspali aj dnes. Ak ste zdravý, tak spánok na takomto tradičnom matraci by vás veľmi nebolel. Náplň strožliakov sa menila každý rok. Takýto matrac mal určite inú vôňu ako bežný moderný  matrac.

Prvé moderné matrace boli pružinové. Vyvinuli sa zo sedačiek konských kočárov ešte na konci 19. storočia. V Severnej Amerike a Západnej Európe sa masovo takéto matrace rozšírili krátko po prvej svetovej vojne.

S rozvojom spracovania ropy sa začali objavovať aj penové matrace. Stalo sa tak až po druhej svetovej vojne. Dnes je väčšina predaných matracov vyrobených z polyuretánovej peny.

Polyuretán sa vyrába reťazeným uretánu. Dnes je technológia výroby polyuretánu na takej úrovni, že cena tohto materiálu je veľmi nízka.  Polyuretánové matrace patria k najlacnejším na trhu.

Okrem polyuretánových poznáme aj matrace zo studenej peny (často označovaná aj ako HR pena) či pamäťovej peny. Oba druhy peny sú z pohľadu úžitkových vlastností lepšie ako klasické PU peny.  Studená aj pamäťová pena sú však rovnako ako PUR pena vyrobené z polyuretánu. Rozdiel je akurát  v technológii výroby a rôznych chemických prídavkoch. Pri výrobe studenej peny sa napríklad používa voda. Výroba pamäťovej peny o niečo zložitejšia. Pamäťovú penu vyvinula americká vesmírna agentúra NASA v snahe zvýšiť bezpečnosť astronautov.

Za nevýhodou polyuretánových pien je často označovaná schopnosť akumulovať statickú elektrinu. Je však otázne, aký má toto vplyv na zdravie a kvalitu spánku. Za problém to môžeme označovať možno pri tých najlacnejších matracoch z PUR peny. Ťažko možno predpokladať, že by to bol problém pri kvalitnejších výrobkov. Navyše spiaci človek nie je priamo v kontakte s jadrom matraca. Každý matrac má obal. Na ňom sa nachádza ešte minimálne jedna vrstva posteľnej bielizne.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny určite nemajú priamy vplyv na zdravie človeka. Polyuretán je absolútne neškodný materiál, ktorý si nenájdete cestu do ľudského tela.

Ďaleko väčším nebezpečenstvom ako samotný materiál matraca je to, čo sa do neho dostane v priebehu jeho používania. Penové matrace nie sú práve najlepšie z pohľadu vzdušnosti. Pokiaľ nie je matrac dostatočne vzdušný, hrozí tu riziko premnoženia najrôznejších mikróbov. Tie môžu pôsobiť ako alergény alebo priamo spôsobiť zdravotné problémy.

Z tohto pohľadu je vždy lepšie siahnuť po ťaštičkových matracoch. Tieto matrace sú vyrobené z množstva pružín. Ich jadro je tak tvorené z veľkej časti vzduchom, ktorý zabezpečí dostatočné vetranie matraca a udrží ho v suchu. V takomto prostredí baktéria, plesne a roztoče nemajú šancu.

Matrace vyrobené z prírodných materiálov


Prírodné materiály sa pri výrobe matracov používajú vcelku často, len zriedka je z nich však vyrobený celý matrac.  Materiál, ktorému sa vo svete matracov darí viac ako dobre, je latex. Latexové matrace patria k tomu najlepšiemu, čo si môžete do spálne kúpiť.

Latex je čisto prírodný materiál. Ide o materiál získavaný z kaučukovníka. Pri výrobe hmoty pre matrace sa do prírodného latexu pridáva aj trochu syntetického latexu. Dôvodom je zlepšenie úžitkových vlastností materiálu.

Latex má mnohé pozitívne vlastnosti, ktoré by ste pri umelých materiáloch nenašli. Latex má prirodzene antimikrobiálne vlastnosti. Netreba ich však preceňovať.  Latexové matrace sú výbornou voľbou, pokiaľ chcete mať hygienicky čistý matrac. Nie je to však ani tak z dôvodu antimikrobiálnych vlastností latexu, ako dôsledkom jeho veľkej vzdušnosti.

Ďalším často používaným prírodným materiálom je kokos. Najmä v taštičkových matracoch nájdete kokosové dosky. Kokosové dosky sú obľúbené, pretože sú mimoriadne vzdušné a ľahké. Takéto dosky sú pre zlepšenie vlastností impregnované latexom.

Aký matrac si kúpiť?


Rozdiel medzi prírodným a umelým materiálom sa na kvalite spánku a zdravia veľmi neprejaví. Oveľa väčšiu pozornosť je potrebné venovať samotnej kvalite matraca.