sobota 19. decembra 2015

Vhodné podklady pod taštičkové matrace

Najdôležitejšou časťou posteľného systému síce je matrac, pokiaľ ho však položíte na nevhodný rošt, tak prichádzate o mnohé jeho úžitkové vlastnosti. Aj ten najlepší matrac stratí svoje schopnosti na zlom či nekvalitnom rošte. Vaše ťažko zarobené peniaze, ktoré ste investovali do lepšieho spánku vyjdú zbytočne nazmar. Výberu vhodného podkladu pod matrac sa venuje oveľa menej pozornosti ako výberu samotného matraca. Dôvod je jednoduchý. Predajcovia na matracoch zarábajú oveľa viac peňazí.


Zodpovedný predajca vám vždy poradí, ktorý podklad je pod daný matrac najvhodnejší. Lepší  predajcovia majú ku každému matracu pripravený ideálny  rošt.


Cieľom nasledujúceho textu je pomôcť v orientácii v komplikovanom svete matracov a podkladov pod nich.

Krátko k taštičkovým matracom


Na to, aby sme sa mohli venovať otázke, aké podklady sú vhodné pod taštičkové matrace, je vhodné si čosi o tomto type matracov povedať.

Taštičkové matrace sú typom pružinového matraca. Skladajú sa teda z pružín. Pri tomto type pružinového matraca je kľúčové, že tieto pružiny sú na sebe nezávislé. Každá pružina je zabalená do netkanej textílií. Spojené sú akurát tieto textílie. Vo výsledku to znamená, že stlačením jednej pružiny nedôjde k deformácii susednej.

Taštičkové matrace sú vyrobené z tenkého oceľového drôtu. Čím menšia pružina, tým tenší drôt. Vhodné podklady pod taštičkové matraceaj na základe hustotu pružín – počtu pružín na jeden meter štvorcový.  Matrac s vyššou hustotou pružín vykazuje vyššiu bodovú elasticitu (schopnosť kopírovať nerovnosti tela). Má tak lepšie ortopedické vlastnosti.

Základné verzie taštičkového matraca obsahujú 250 pružín na štvorcový meter. Tie najlepšie pružinové matrace ponúkajú až 1200 pružín na jednom metri štvorcovom. Je zjavné, že toto je výrazný rozdiel.

Z pohľadu roštu pod taštičkový matrac je kľúčová veľkosť pružín. Matrace s veľkou hustotou pružín budú mať menšie pružiny.

Taštičkový matrac na pevnom rošte


Jednou z podstatných výhod taštičkových matracov (ale aj všetkých pružinových) je ich univerzálnosť z pohľadu roštov (až na niekoľko výnimiek pri vysoko kvalitných taštičkových matracov – k tomu sa dostaneme neskôr).

Taštičkový matrac môžete bez problémov položiť aj na pevný rošt. Tým máme na mysli doskový rošt s medzerami či doskový rošt bez medzier. Taštičkový matrac môžete bez obáv položiť aj priamo na podlahu.

Pevný rošt nijako významne neovplyvní úžitkové vlastnosti matraca. To isté platí pri jeho životnosti.

Pri penových matracoch (vyrobených z polyuretánu) sa neodporúča pevný rošt z dvoch hlavných dôvodov. Penový matrac na pevnom rošte výrazne stráca svoju životnosť. Penový matrac v takýchto podmienkach je namáhaný výrazne viac ako na lamelovom rošte s predpätými lamelami. V konečnom dôsledku sa na takomto matraci začnú vytvárať preležaniny omnoho rýchlejšie.

Druhým dôvodom je odvetrávanie matraca. Matrace vyrobené z PUR peny sú vo všeobecnosti málo vzdušné. Pot, ktorý do nich vsiakne počas noci, sa z nich odparuje veľmi pomaly. Rýchlosť odparenia vlhkosti z matraca je kľúčová z pohľadu obmedzenie rozmnožovania plesní, roztočov a baktérií. Pokiaľ penový matrac položíte na lamelový rošt, existuje tu aspoň nejaké odvetrávanie zospodu (stále však musíte zabezpečiť, aby spodná strana postele bola odvetraná – posteľ by nemala mať úložný priestor).

Taštičkové matrace obom problémom penových matracov nie sú vystavené. Systém pružín je taký efektívny, že dokáže limitovať zaťaženie bez ohľadu na to, čo je na druhej strane matraca. Pri taštičkových matracoch sa už vôbec nemusíte obávať vzdušnosti.

Jadro taštičkových matracov je vyrobené z veľmi tenkého oceľového drôtu a netkanej textílie. Veľká väčšina priestoru v jadre matraca je tvorená vzduchom. To sú ideálne podmienky na odvetranie vlhkosti. V matraci sa tak nehromadí žiadna vlhkosť. Šanca, že pre baktérie, plesne a roztoče sa vytvoria vhodné podmienky je mizivá.

Taštičkový matrac na lamelovom rošte s predpätými lamelami


Pri penových matracoch lamelový rošt s predpätými lamelami plní niekoľko dôležitých funkcií – tlmí záťaž a umožňuje vlhkosti slobodný pohyb smerom dole.

Lamelový rošt plní obe funkcie aj pri taštičkovom matraci. S tým rozdielom, že na nich až tak nezáleží. Taštičkový matrac na lamelovom rošte je však lepšia voľba ako taštičkový matrac na pevnom rošte.

Za jedného predpokladu. Že si pod taštičkový matrac kúpite vhodný rošt.

V predchádzajúcej časti sme sa venovali veľkosti pružín. Každá pružina má niekoľko parametrov. Pre výber podkladu pod matrac je najdôležitejší priemer jej oka.  Potom tu platí jedno pravidlo:

Priemer pružiny musí byť väčší ako vzdialenosť dvoch lamiel na rošte.

Na prvý pohľad jednoduché pravidlo. Problém vzniká z toho, že bežný spotrebiteľ nevie zmerať priemer pružiny. Rozstup lamiel by ešte tí šikovnejší zvládli.

Tu prichádza do popredia predajca matracov. Ten by vám mál povedať, že so základnými typmi taštičkových matracov, si starosti robiť nemusíte. Tieto matrace môžete bez problémov položiť aj na štandardné 28-lamelové rošty.

Trochu komplikovanejšie je to pri kvalitnejších taštičkových matracoch. Predajcovia kvalitných, a teda aj drahých, taštičkových matracov našťastie patria k tým lepším. Na predajni zvyčajne majú niekoho, kto matracom rozumie. Takýto poradca by vám mal poľahky odporučiť konkrétny typ roštu. Niektorí výrobcovia kvalitných taštičkových matracov k nim priamo vyrábajú aj primerané rošty.