štvrtok 23. februára 2017

Rozdiely medzi taštičkovými a klasickými pružinovými matracmi?


Možno sa aj vy pýtate, prečo je taký veľký cenový rozdiel medzi taštičkovými a bežnými pružinovými matracmi. Veď oba typy matracov majú pružinové jadro. Odkiaľ sa potom berie ten cenový rozdiel?

Nejde o žiadny marketingový trik. Cenový rozdiel medzi taštičkovým je oprávnený. Súvisí to s viacerými vecami.

Z histórie pružinových matracov


Začnime tým, že načrieme do histórie pružinových matracov. Tá je, napriek tomu, že sa to nemusí tak zdať, pomerne dlhá.

Vedeli ste, že prvý pružinový matrac matrac bol skonštruovaný už v 19. storočí? A dokonca sa tak stalo hlboko v 19. storočí? Presnejšie už v 70-tych rokoch tohto storočia?


Konštrukcia prvého pružinového matraca čerpala inšpiráciu s pružinových sedadiel na kočoch tej doby. Prvé pružinové matrace boli vyrábané ručne a podstatne sa líšili od toho, čo poznáme dnes. Nie však v základoch konštrukcie. Dnešné moderné pružinové matrace sú však ďaleko lepši vyhotovené.

Taštičkové matrace sa na prvý pohľad môžu zdať ďaleko modernejším produktom. Nie je to však úplne tak. Taštičkový  matrac je toho klasického mladší iba o 30 rokov. Prvý taštičkový matrac bol skonštruovaný už v roku 1900. Za jedinečnou myšlienkou samostatných pružín stál Angličan žijúci v Spojených štátoch amerických James Marshall. Podľa tohto vynálezca sa v Amerike taštičkové matrace nazývajú dodnes. V tejto časti sveta sú známe ako Marshall coil matrace.

Klasické pružinové matrace – bonnell


Klasické pružinové matrace sa nazývajú aj bonnellové. Jadro takéhoto matraca tvorí oceľová konštrukcia, ktorej základom je oceľový drôt rôzne hrúbky. Podstatná vlastnosť (na rozdiel od taštičkového matraca) je, že pružinový systém je vytvorený z jedného drôtu (teoreticky). Jednotlivé pružiny bonnellu sú navzájom poprepájané. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácii okolitých, respektíve celého matraca.

Toto je dôvod, prečo bonnellové matraca nemajú žiadne, alebo len minimálne ortopedické vlastnosti. Ak máte problémy s chrbtom či chrbticou, bonnellovým matracom sa radšej vyhnite, a ak už chcete mať doma pružinový matrac, investujte do taštičkovej alternatívy.

Bonnellové matrace jednu dôležitú vlastnosť, rovnako ako taštičkové, sú mimoriadne vzdušné. Dokonca môžeme povedať, že v tomto smere sú na tom ešte lepšie ako taštičkové matrace. Niet sa čomu čudovať. Jadro takýchto matracov je z veľkej časti tvorené vzduchom. Oceľový drôt zaberie iba menšiu časť objemu. Vzdušnosť matraca je kľúčovou vlastnosťou z pohľadu hygieny. Do matraca sa totiž počas spánku dostáva nemalé množstvo vlhkosti – ľudským potom, ktorého v noci vytvoríme viac, akoby ste čakali. Zvýšená vlhkosť matraca prospieva životu mikróbov. Baktériám, roztočom a plesniam sa v takomto prostredí jednoducho darí. Rastú rýchlejšie a častejšie sa rozmnožujú. Nejaké množstvo mikroorganizmov nájdete v každom matraci (áno, aj v tom najčistejšom). Za normálnych okolností, to však nepredstavuje žiadny väčší problém pre zdravých ľudí. Alergici budú vždy citlivejší. Problém nastáva v momente, kedy je množstvo mikróbov v matraci priveľké. Vtedy je ohrozené zdravie aj bežných ľudí. Vzdušný matrac je efektívnou ochranou pred takýmto nebezpečenstvom.

Taštičkové matrace


Taštičkové matrace majú jadro jedinečnej konštrukcie. Namiesto jednoliateho celu tu nájdete veľké množstvo samostatných pružín. Počet pružín sa môže líšiť. Najlacnejšie taštičkové matrace majú na jednom metri štvorcovom cca 250 pružín. Tie najlepšie taštičkové matrace sa môžu pochváliť hustotou až cez 1200 pružín na meter štvorcový.

V taštičkových matracoch je každá pružina nezávislá. Každá jedna pružina je zabalená do netkanej textílie – tzv. taštičky. Pružiny sa navzájom nedotýkajú. Zošité sú akurát tieto taštičky.

Vo výsledku to vyzerá asi takto: ak stlačíte jednu pružiny, nedochádza k deformácii okolitých pružín. Tlak na špecifické miesto nedeformuje celý matrac.  V tomto princípe tkvie princíp ortopedickosti.

Ak si ľahnete na bežný matrac, najťažšia časť tela, zvyčajne bedrá, stlačia časť matracu, niekoľko pružín. Tam by sa to však nezastavilo. Spustila by sa vlna a nakoniec by bola deformovaná oveľa väčšia časť matraca. Deformácia by zmenila polohu ďalších častí tela. Vo výsledku by chrbtica zaujala neoptimálnu polohu, ktorá by bolo zodpovedná za horší spánok a slabšiu regeneráciu chrbtice a celého tela.

Pri taštičkovom matraci by nastala rozdielna situácia. Najťažšia časť ľudského tela by deformovala iba tie pružiny, na ktoré by tlačila. Všetky ostatné pružiny by zostali nestlačené touto časťou tela. Zvyšné pružiny by reagovali iba na prípadný tlak ostatných častí tela.

Čo je však najdôležitejšie, chrbtica by zaujala inú polohu. Chrbtica by sa priblížila svojej optimálnej polohe, ktorá je podobná rovnej polohe (nie je to úplne tak, ale pre zjednodušenie môžeme s týmto pracovať). V takejto polohe by sa chrbtica lepšie regenerovala a človek by sa ráno budil v lepšom stave.

Na záver


Na konci tohto článku môžeme konštatovať, že rozdiel medzi taštičkovým a bonnellovým matracom je výrazný. Hoci oba typy matracov sú dobrou voľbou z pohľadu hygieny, pri ortopedických vlastnostiach je rozdiel obrovský. Ak máte vyšší vek, tak by ste o bežnom matraci ani nemali rozmýšľať. Taštičkové matrace vám poskytnú také pohodlie, ktoré prospeje nielen vám, ale aj chrbtu a chrbtici.

Pokiaľ sa chystáte investovať do taštičkového matraca, odporúčame vám staviť na kvalitu. Nekupujte tak niečo, čo má neznámy pôvod. Aj na Slovensku pôsobí niekoľko značiek, ktoré ponúkajú kvalitné taštičkové matrace,  v ktorých nájdete iba špičkové komponenty.