pondelok 21. septembra 2015

Aký je rozdiel medzi latexovým a penovým matracom?

Chystáte sa kúpiť nový matrac a neviete sa rozhodnúť medzi penovým a latexovým matracom? Za optimálnych okolností by ste prišli do najbližšej predajne, kde by vám školený predajca vysvetlil, aký je rozdiel medzi latexom a penou a upozornil vás na výhody jedného, respektíve druhého riešenia.



Problém je v tom, že len málo predajcov matracov sa vo svojom sortimente vyzná. A keď aj na jedného takého niekde natrafíte, s veľkou pravdepodobnosťou poskytnuté informácie upraví tak, aby ste si kúpili to, čo on chce. Nájdu sa však aj výnimky. Vždy je však lepšie prísť do predajne s matracmi pripravený. Ak máte nejaké vedomosti o materiáloch, z ktorých sa vyrábajú matrace, predavač má ďaleko menšiu šancu vás zavádzať.

Aj latex je pena


Na začiatok si to všetko trochu skomplikujeme. Latex je totiž tiež pena. Takže hovoriť o rozdiele medzi latexovým a penovým matracom je nezmysel. Poďme si túto terminológiu trochu spresniť.

Keď hovoríme o latexe, máme na mysli buď syntetický latex (je to vedľajší produkt spracovania ropy), alebo prírodný latex (získavaný z tropického kaučukovníka). Penou v zmysle tohto článku myslíme polyuretánovú penu, ktorá sa bežne označuje aj ako PUR pena, PU pena.

Matrace s polyuretánovej peny


Základom na výrobu polyuretánovej peny je polymér polyuretán. Polyuretán sa skladá z organických reťazcov pospájaných uretánom. Polyuretánová pena nie je žiadnou novinkou. V rôznych oblastiach nášho života sa používa už niekoľko desaťročí.

Z polyuretánovej peny sú vyrobené všetky penové matrace (okrem latexových). V bežnej predajni matracov však takýto dojem nenadobudnete. Predajcovia na vás vychrlia rôzne skratky, prípony či prídavné mená. Všetko je to viac-menej iba marketingová stratégia.

Matrace vyrobené zo základnej polyuretánovej peny totiž patria medzi najlacnejšie. Za posledné roky boli vyvinuté rôzne vylepšenia PUR peny – najznámejšia je pamäťová pena. V predaji sú však aj HR peny (High Resiliency), HD peny (High Density) a mnoho ďalších typov. Všetky sú však vyrobené z polyuretánu. Navzájom sa líšia procesom výroby a rôznymi chemickými prídavkami.

Matrace z PUR peny


Ako už bolo spomenuté, tieto matrace patria do cenovo najnižšej kategórie. Na matraci z tohto materiálu sa dá vyspať, jeho vlastnosti vás však ničím nezaujmú. Životnosť takéhoto matraca je štandardná a ortopedické vlastnosti sú minimálne.

Matrace zo studenej peny (nazývané aj HR peny)


Výhody takýchto matracov:

  • relatívne dobrá prispôsobivosť telu – lepšie ortopedické vlastnosti ako pri bežnej PUR pene
  • nízka hmotnosť matraca – ľahká manipulácia s matracom, jeho otáčanie, prevracanie

Nevýhody matracov zo studenej peny:

rýchly vznik preležanín

rôznorodá kvalita matracov od rôznych výrobcov

Na trhu je skutočne veľké množstvo matracov vyrobených zo studenej peny. Za bežných okolností je orientácia v nich pomerne náročná. Výrobcovia používajú všemožné marketingové názvy, ktoré do značnej miery skrývajú skutočné vlastnosti matracov. Najdôležitejší parameter, ktorý je potrebné pri tomto type matraca sledovať, je objemová hmotnosť. Tento údaj vám povie, koľko surového materiálu bolo použitého na výrobu matracu.  Objemová hmotnosť by mala dosahovať úroveň minimálne 30 kg/m².

Ako pri všetkých typoch matracov, aj pri matroch zo studenej peny je potrebné si dávať pozor na rôzne marketingové triky. Výrobcovia napríklad veľmi dobre vedia, že čokoľvek s prívlastkom „bio“ sa predáva lepšie.  Matrace s prírodných materiálov sú dobré, pozor je potrebné si dať na tie matrace, ktoré sa tak iba tvária. Bežnou taktikou výrobcov matracov je pridať do výrobku je zanedbateľné množstvo prírodných materiálov.  Skutočný bio matraca by mal obsahovať aspoň 50 percent prírodných materiálov. Inak riskujte, že zaplatíte veľa peňazí za tri bezvýznamné písmená.

Matrace z pamäťovej peny – viskoelastické penové matrace


Pamäťovú penu vyvinula americká vesmírna agentúra NASA v roku 1966. Cieľom výskumu bolo zlepšiť bezpečnosť čalúnenia v raketoplánoch.  NASA uvoľnila tento materiál pre verejné použitie na začiatku 80-tych rokov. Očakávali by ste, že pamäťová pena bola okamžite senzáciou. Nič takého sa nestalo. O využitie tejto peny bol minimálny záujem. Spočiatku pamäťovú penu vyrábala iba jedna spoločnosť. Najväčším problém pri rozšírení pamäťovej peny bola náročnosť jej výroby.

Prvým civilným sektorom, kde si pamäťová pena našla miesto, bolo zdravotníctvo. Do našich spální Matrace priniesla aj jedna švédska firma. Matrace s pamäťovej peny však boli stále príliš drahé pre masové rozšírenie. Postupne sa však technológia výroby zlepšovala a ceny materiálu klesali.

Výhody matracov  z pamäťovej peny

  • veľmi príjemná na dotyk
  • príjemný pocit ležania neporovnateľný s inými penami
  • výborné ortopedické vlastnosti
  • vhodné najmä pre ľudí, pre ktorých je časté otáčanie v noci neželané
  • dobré rozloženie tlaku na celú ležiacu plochu


Nevýhody pamäťovej peny: 

Pamäťová pena reaguje na okolitú teplotu. Pri vyššej teplote mäkne.


Latexové matrace


Latexové matrace sa vyrábajú buď z prírodného kaučuka, alebo jeho syntetickej náhrady.

Proces výroby vyzerá asi takto: latex sa naleje do pripravenej formy a zahreje sa asi na 100 °C. Potom sa nechá stuhnúť a vyberie sa z formy. Výsledná hmota sa ešte môže za účelom zvýšenia vzdušnosti zmraziť (tento proces sa nazýva talalay).

V obchodoch nájdete aj tzv. vodný latex, ktorý sa vyrába mixom latexu a polyuretánovej peny. Tu je potrebné si dávať pozor najmä na množstvo použitého latexu. Často sa stáva, že výrobca použije minimum latexu. Takýto matrac je potom náchylný k preležaninám. Matrace z vodného latexu lákajú najmä svojou cenou.  Cene však potom zodpovedá aj kvalita.

Pri týchto matracoch je potrebné sledovať objemovú hmotnosť latexu. Tá by mala dosiahnuť aspoň 55-60 kg/m³. 

Výhody latexových matracov:

  • veľmi stabilné a trváce
  • vysoká bodová elasticita – výrobné prispôsobenie sa tlaku
  • latex sa rýchlo vracia do pôvodne podoby – nevznikajú preležaniny
  • latex s podielom syntetického latexu sa vyznačuje vysokou vzdušnosťou, je antialergický a antibakteriálny


Nevýhody latexových matracov:

ťažšie ako pružinové či penové matrace – ťažšia manipulácia

drahšie ako pružinové a penové matrace