nedeľa 20. septembra 2015

Prečo by mal byť matrac dostatočne vzdušný?

Ak ste si už o matracoch niečo prečítali, určite ste sa stretli s pojmom „vzdušnosť matraca“. Čo to vlastne je? Je to dôležitá vlastnosť matraca, alebo sa mám zamerať skôr na iné parametre?



Prečo na vzdušnosti matraca záleží?


Zdravý spánok nezáleží iba na ortopedickosti matracu. Pokojný spánok si zabezpečíte iba vtedy, ak je samotný matrac čistý a zdravý. Jedným zo zdravotných rizík matraca je potenciálne premnoženie mikroorganizmov.

Ako dochádza k premnoženiu mikroorganizmov?


Plesne, roztoče a rôzne baktérie. Za normálnych okolností sa týchto mikróbov veľmi báť nemusíme. Sú všade. Úplne všade. Ľudské telo je dokonca na mnohých z nich závislé a nedokázalo by bez nich prežiť.

Mikroorganizmy sú však problém kvantity.  Ľudský organizmus sa s bežným množstvom mikroorganizmov dokáže bez problémov vyrovnať. Žiť v sterilnom prostredí určite nie je cieľom. Ono to ani nie je možné. Každý matrac obsahuje miliardy plesní a roztočov. Pokiaľ nie ste alergik, tak si to ani nevšimnete.

Problém nastáva v momente, keď sa mikroorganizmy v matraci premnožia. Medzi prvými obeťami sú alergici a citlivejší ľudia. Postupne sa však začnú negatívne dôsledky takéhoto stavu prejavovať na každom jedincovi.

Mikroorganizmy však nevznikajú z ničoho. Ako všetok život, aj mikróby na zväčšovanie svojho počtu potrebujú rozmnožovanie. 

Na  život a rozmnožovanie však mikróby vyžadujú splnenie  nasledujúcich podmienok:

  • vlhko
  • teplo
  • dostatok potravy


Teplo majú v matraci zabezpečené nielen prirodzene dobrými podmienkami v spálni, ale aj priamym vyhrievaním z vášho tela.

Potravu im do veľkej miery takisto zabezpečujete vy.  Mikroorganizmy získavajú živiny najmä z prachu, ktorého podstatnou a ľahko stráviteľnou zložkou je odumretá ľudská koža.

Vlhkosť sa do matraca opäť dostáva z vášho tela. Možno sa tomu budete čudovať, ale počas bežnej noci vypotíte niekoľko stoviek mililitrov vody.

Recept na boj proti plesniam či mikróbom je vcelku jednoduchý – stačí obmedziť jednu z troch uvedených podmienok pre život a rozmnožovanie.  Problém je v tom, že len ťažko ich eliminujete úplne. S teplom napríklad nespravíte vôbec nič.  Ťažko si znížite svoju telesnú teplotu.

O čosi jednoduchšie je to s potravou. Tu mikróbom znepríjemníte život pravidelným upratovaním a odstraňovaním prachu.

A práve pri vlhkosti prichádza na scénu vzdušnosť matraca. Vzdušný matrac sa postará o rýchle odvádzanie potu a jeho odparovanie.


Vlhkosť mení aj ďalšie vlastnosti matraca


Nadmerná vlhkosť mení aj samotné vlastnosti matraca. Asi najviac sú ovplyvnené tepelné vlastnosti matraca.  Vlhký matrac stráca výrobcom deklarované vlastnosti. Vlhký matrac horšie odvádza teplo, čo zase vedie k zvýšenému poteniu. Takýto matrac zároveň rýchlejšie stráca svoje mechanické vlastnosti, čo v konečnom dôsledku vedie ku skráteniu životnosti matraca.

Typy matracov podľa vzdušnosti

Pružinové matrace


Jednoznačne najlepšou voľbou z pohľadu vzdušnosti matraca sú pružinové matrace. Poznáme dva základné typy pružinových matracov – Bonell a taštičkové. Z pohľadu vzdušnosti matraca je rozdiel medzi nimi  zanedbateľný. Princíp ich konštrukcie je rovnaký – pružnosť matraca zabezpečuje systém pružín. To znamená, že kostra tohto typu matraca je vyrobená z kovového drôtu. Priestor v okolí tohto drôtu je prázdny.  Objem pružinového matraca je tak vo veľkej miere tvorený iba vzduchom.  Akurát vrchná vrstva je tvorená mäkším materiálom – napríklad penou. Keď táto kontaktná vrstva nasiakne vlhkosťou, okamžite dochádza k jej odparovaniu do jadra matraca.

Penové matrace


Penové matrace sa vyrábajú buď s polyuretánovej peny alebo z latexu. Polyuretánová pena môže mať niekoľko podôb – najlacnejšie penové matrace sú vyrobené z klasickej PUR peny, lepšie penové matrace sa vyrábajú z HD či pamäťovej peny, čo sú materiály, ktoré majú lepšie vlastnosti aj z pohľadu vzdušnosti.

V princípe však penové matrace nemôžu byť vzdušnejšie ako pružinové. Nosný systém týchto matracov je totiž tvorený samotnou penou. Mnohé penové matrace sú vyrobené z viacerých vrstiev peny, pričom jadro či stred matracu je z iného materiálu ako kontaktná vrchná vrstva.

Keď sa vlhkosť/pot dostane do vrchnej vrstvy, tak k prirodzenému odparovaniu dovnútra matraca dochádza iba ťažko. V takomto matraci dochádza k akumulácii vlhkosti, ktorá sa môže dostať von iba zo spodnej strany matraca.

Úloha roštu a postele pri vetraní matraca


Z tohto vyplýva, že nedostatočnej vzdušnosti matraca môžete výrazne pomôcť správnym výberom roštu a aj samotnej postele.

Pre penové matrace je kľúčové, aby neboli na neodvetranom rošte. Penové matrace by zároveň nemali ležať na pevnom rošte, ale to je už problém nesúvisiaci so vzdušnosťou.

Ideálne sú lamelové rošty s predpätými lamelami, ktoré majú dostatočné otvory medzi lamelami. Vďaka takémuto roštu je aj penový matrac dostatočne efektívne vetraný smerom zospodu.

Pokiaľ si však zvolíte nevhodnú posteľ, môže aj ten najlepší rošt vyjsť navnivoč. Z pohľadu odvetrania matraca má  optimálna posteľ klasický tvar a stojí na štyroch nohách. 

Jednoducho je dôležité, aby pod posteľou bol vzduchový priestor. Aby sa vlhkosť unikajúca z matraca cez rošt mohla pokojne odparovať do priestoru. Pri výbere postele by ste tak nemali hľadieť iba na jej estetickú či praktickú stránku. Posteľ s úložným priestorom je síce užitočná, avšak  z pohľadu zdravia matraca to nie je práve najlepšia voľba.