nedeľa 20. septembra 2015

K ortopedickému matracu to chce aj anatomický vankúš

O kvalite spánku sa toho píše pomerne veľa. V tejto téme sa najviac angažujú rôzne výrobcovia a predajcovia jednotlivých komponentov. Či už ide o výrobcov postelí alebo matracov, každý chce predať čo možno najviac svojich výrobkov. Preto výrobca matracov tvrdí, že spánok je najdôležitejší matrac. Výrobca postelí sa vás zase bude snažiť presvedčiť, že najdôležitejšia je posteľ a že práve pri nej by ste mali o cene rozmýšľať najmenej.



Pravda je však niekde inde. Na spánok by sme sa mali dívať komplexne. Posteľ a matrac sú pomôckami. Sú časťami jedného väčšieho celku, ktorý by sme mohli pokojne nazvať spánkový systém.

Ku kvalitnému spánku potrebujete teplo, ticho, dobrý  matrac, pevnú posteľ a v neposlednom rade aj vhodný vankúš.

V nasledujúcom texte sa pozrieme na vzťah matraca a vankúša. Pri týchto dvoch prvkoch spálne sa nejako vždy zabúda na vankúš. Možno je to tým, že je ďaleko menší ako matrac. Možno je to niečím iným.

Čo je to ortopedický matrac?


Na začiatok si vysvetlime, čo to vlastne ten ortopedický matrac je. O čom hovoríme, keď spomíname ortopedický matrac?

Ono je to trochu zložitejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ortopedické sú totiž všetky matrace. Ortopédia je veda, ktorá sa zaoberá správnou polohou našej chrbtice a kĺbov. Ortopedický matrac je teda taký matrac, ktorý dokáže našu chrbticu dostať do jej prirodzenej polohy.

Ortopedický matrac dokáže kopírovať nerovnosti nášho tela tak, že chrbtica zostane vo vodorovnej polohe (približne v takejto polohe, keďže chrbtica ani za ideálneho stavu nie je rovná, ale dvojito esovite prehnutá).

Čo sme mysleli tým, že všetky matrace sú ortopedické? Prečo potom používame tento termín? Je pravda, že všetky matrace sa do určitej miery dokážu prispôsobiť nášmu telu – prehnúť sa viac v oblasti našich bedier a zostať prakticky v pôvodnej polohe v oblasti našich nôh.  Pri matracoch sa termín „ortopedický“ používa iba pre matrace, ktoré majú výrazné ortopedické vlastnosti a dokážu pomáhať aj ľuďom s problémami s chrbticou.

Za ortopedické považujeme napríklad taštičkové matrace. Taštičkový matrac je typ pružinového matracu, kde sú jednotlivé pružiny na sebe nezávislé. To znamená:  v prípade deformácie jednej pružiny nedochádza k deformácii ďalších pružín. Toto má skvelý účinok na ortopedické vlastnosti. Stačí si to predstaviť – v oblasti bedier, najťažšej oblasti vášho tela, dôjde k deformácii pružín. Toto však neovplyvní správanie pružín pri nohách či hlave. Vďaka tomuto poklesnú bedrá hlbšie do matraca a dôjde k narovnaniu chrbtice.

Toto je možné iba v obmedzenej miere pri klasických matracoch z polyuretánovej peny. V predaji sú aj matrace z pamäťovej peny (kvalitnejší typ PUR peny), ktoré majú výrazne lepšie ortopedické vlastnosti ako bežné penové matrace.

Čo dokáže dobrý vankúš?


Bez dobrého vankúša vám bude aj ten najlepší matrac viac-menej k ničomu. Dôvodom je, že najzraniteľnejším úsekom chrbtice je jej krčná časť.  Neplatí to však pre všetkých ľudí. Mladí ľudia sa zvládnu do ružova vyspať prakticky kdekoľvek.  Potreba vankúša je takisto silno závislá od polohy v akej spávate.

V podstate ide o to, že aj najlepší ortopedický matrac nedokáže korigovať polohu hlavy, a teda aj krčnej chrbtice. K tomuto je potrebný vankúš. V ideálnom prípade anatomický vankúš, ktorý umiestni vašu hlavu do dokonalej pozície vzhľadom k chrbtici.

Anatomický vankúš však nie je vhodný úplne pre každého. Pred kúpou vankúša by ste mali vedieť, aký je váš spôsob spánku. Ľudia v zásade spia:

na chrbte

na boku

na bruchu

Okrem týchto troch skupín spáčov existuje aj štvrtá – teda ľudia, ktorí tieto polohy kombinujú. Mnohí ľudia majú nepokojný spánok a počas noci často menia polohu.

Anatomický vankúš je vhodný pre ľudí, ktorí spia:


  • na chrbte
  • na boku

Pokiaľ spávate na bruchu, potom bude pre vás lepšou voľbou klasický vankúš. Anatomické vankúše nie sú vhodné ani pre ľudí, ktorí majú nepokojný spánok. Tejto skupine ľudí by anatomický vankúš prekážal. Na druhú stranu sa však môže stať, že práve vďaka anatomickému vankúšu sa spánok upokojí. Prečo si to nepreveriť? Vyskúšať si spánok s anatomickým vankúšom nie je také zložité. Aj tie lepšie anatomické vankúše sú v porovnaní s matracmi lacné.

V prípade, že spávate na chrbte, potrebuje vyšší a stredne tvrdý anatomický vankúš. Dôležité je aby, počas spánku chrbtica zostala v priamej polohe a krčná chrbtica a plecia boli dostatočne podoprené. Najlepšie anatomické vankúše sú vyrobené z anatomickej peny – to je pena, ktorá sa dokáže maximálne prispôsobiť, v tomto prípade, vaše hlave a krčnej chrbtici. Anatomická pena je hrejivá a prispôsobuje sa telesnej teplote. Len ťažko sa dá opísať pocit, keď si zložíte hlavu na vankúš z anatomickej peny. Najlepšie je si to vyskúšať. Pamäťovú penu vyvinuli vedci z americkej agentúry NASA, aby zlepšili pobyt astronautov vo vesmíre.

Vankúše za anatomickej peny môžu mať dve podoby:


  • vyrobené z jedného kusa pamäťovej peny
  • tvorené maličkými guľôčkami z pamäťovej peny

Ak spávate na boku, tak by ste sa mali poobzerať po vyššom a pevnejšou anatomickom vankúši.  Pre hlavu je dôležité, aby sa počas spánku sa na vankúši príliš nepohybovala – nezakláňala dozadu či do bokov. Hlava musí byť podoprená flexibilným  anatomickým vankúšom, ktorý navyše zabezpečí aj podporu pre krčnú chrbticu a ramená.

V ponuke je množstvo anatomických vankúšov.  Kúpiť si môžete aj vankúše s nastaviteľnou výškou či dokonca nastaviteľnou tvrdosťou.