streda 28. októbra 2015

Ako vybrať vhodný podklad pod matrac?

O dôležitosti výberu matraca sú medzi ľuďmi pomerne dobré vedomosti. Väčšina z nás si uvedomuje, že do kvality spánku sa oplatí investovať. Na matraci trávime takmer tretinu života (niektorí aj viac) a jeden matrac používame 7 až 10 rokov. Niekoľko stovák eur za kvalitnejší matrac je z tohto dlhodobého pohľadu veľmi výhodná investícia.



Trochu menej sa toho vie o dôležitosti podkladu pod matrac, ktorý je známy aj ako rošt. Kvalitný podklad pod matrac dokáže naplno využiť úžitkové vlastnosti matraca. Na druhú stranu – pokiaľ umiestnite matrac na nesprávny rošt, vaša investícia do matraca môže vyjsť navnivoč.

Pri kúpe celého posteľového systému (posteľ + matrac + rošt) sa mnohí ľudia stretávajú so zmätočnými informáciami. Nie všetci predajcovia totiž majú dostatočné informácie na odporučenie vhodného roštu pod konkrétny matrac.

Druhy podkladov pod matraci


V praxi sa stretávame s viacerými druhmi podkladov pod matrac. Najbežnejšie používanými sú pevné a lamelové rošty. Poznáme ešte polohovateľné a elektrické – tie však môžete zaradiť do kategórie lamelových roštov.

Pevné rošty majú dve formy – plné a rošty s medzerami. Plný pevný rošt je historicky najznámejšou formou podkladu pod matrac. Úplne základnou formou takéhoto roštu je podlaha. V takomto prípade ide matrac priamo na podlahu.

V súčasných posteliach nájdete najmä doskovitý pevný rošt. Spodok postele je tvorený striedaním dosiek a otvoreného priestoru. Tento otvorený priestor je pre úžitkové vlastnosti matracu kľúčový. K tejto téme sa dostaneme neskôr.

Lamelové rošty sú tvorené sériou plastových pružných lamiel, ktoré sa dobre ohýbajú na obe strany. Tieto lamely výborne pružia a tlmia tlak vyvíjaný na matrac. Lamely sa postarajú o zvýšenie ortopedickéhoefektu a v neposlednom rade o predĺženie životnosti matraca.

Pri lamelových roštoch je potrebné sledovať rozstup medzi jednotlivými lamelami. Tento rozstup limituje využívanie penových a taštičkovýchmatracov. Pri taštičkových matracoch to závisí od veľkosti pružiny. Pružina musí byť vždy väčšia ako medzera medzi lamelami.

Lamelové rošty využívajú lamely s rôznym stupňom ohybnosti. Takto sa vytvárajú zóny na podklade pod matrac.  Telo má vo svojich rôznych častiach rôzne nároky na tvrdosť matraca. Lamelové rošty sa tejto potrebe dokážu prispôsobiť.

Aké rošty pod aké matrace?


V odporúčaniach roštov pod matrace je medzi predajcami často veľký zmätok. Niektorí sa v tom nevyznajú, iní vedome klamú, aby predali to, čo chcú. Pritom táto problematika vôbec nie je zložitá.

Existujú tu základné pravidlá:

Penové matrace musia mať vždy lamelový podklad


Penové matrace sa neodporúča umiestniť na pevný rošt z viacerých dôvodov. Najdôležitejšie je to, že penové matrace sa na pevnom rošte rýchlo opotrebúvajú. Pevný rošt nedokáže tlmiť tlak vyvíjaný na matrac a dochádza k rýchlejšej tvorbe preležanín.  Tieto preležaniny môžu pri menej kvalitných penových matracoch vzniknúť ďaleko pred koncom záručnej doby.

Druhým dôvodom, prečo penové matrace patria na lamelové rošty, je odvetrávanie. Penové matrace majú veľmi nízku vzdušnosť. To znamená, že potrebujú byť odvetrávané do vonkajšieho prostredia. Ideálne zhora aj zospodu. Pokiaľ penový matrac položíte na pevný plný rošt, vlhkosť nemôže zospodu unikať. Zhora je odparovanie zložité, keďže tu sa nachádza plachta a prikrývka.

Pružinové matrace sa s problémom odvetranie trápiť nemusia. Ich vnútro je z veľkej časti tvorené vzduchom, takže z vlhkosťou sa dokážu bez problémov vyrovnať aj sami.

Odvetranie matraca je dôležité z dôvodu regulácie vlhkosti. Počas noci priemerne každý z nás vypotí do matraca až niekoľko stovák mililitrov potu. Túto vlhkosť je potrebné čo najskôr dostať preč. Vlhký matrac je totiž ideálnym životným prostredím pre rôzne baktérie, plesne a roztoče. Toto sú organizmy, ktoré pri citlivejších ľuďoch môžu vyvolať alergické reakcie. Mikróby sa v matraci nachádzajú vždy a nezbavíte sa ich žiadnym čistením. Problémom však nie je ich existencia, ale ich množstvo. Pokiaľ je matrac v dobrom stave, mikróby v matraci nepredstavujú žiadne riziko. Vlhkosť spojené s teplom (to dodáva spiaci človek) však stimulujú rozmnožovanie mikróbov.

Pružinové matrace je možné uložiť na akýkoľvek rošt


Pokojne môžu ísť aj na pevný rošt či dokonca podlahu. Ich funkčnosť to nijako významnejšie neovplyvní. Systém pružín zabezpečí dostatočné pruženie – záruka na pružiny v jadre taštičkového matraca je často viac ako 20 rokov (v skutočnosti však vydržia aj 40 rokov). A keďže jadro je tvorené okrem tenkých pružín iba vzduchom, problém nemajú aj so vzdušnosťou a množením baktérií, plesní a roztočov.

Pružinové matrace je možné umiestniť aj na lamelové rošty. Nie každý pružinový matrac sa však hodí na každý lamelový rošt.  Priemer pružiny musí byť vždy väčší ako rozstup lamiel. Bežné pružinové matrace pasujú aj na základné lamelové rošty. Špeciálne lamelové rošty potrebujú akurát pružinové matrace s vysokou koncentráciou pružín.

Polohovateľné podklady pod matrac


Polohovateľné rošty sú skvelým riešením pre všetkých ľudí, ktorí v posteli vykonávajú aj iné činnosti ako spánok. S polohovateľným matracom si nastavíte ideálnu polohu na čítanie. Vďaka tomuto typu roštu môžete pohodlne sledovať televíziu priamo z postele.

Polohovateľné podklady pod matrac sa odporúčajú aj pre ľudí s rôznymi zdravotnými problémami.  Týmto typom roštu má človek so zdravotnými problémami omnoho viac možností pre polohu svojho tela.

Elektrický polohovateľný rošt


Veľmi pohodlné. Jedným stlačením tlačidla ovládate polohu lamelového roštu.