štvrtok 29. októbra 2015

Prečo záleží na počte pružín v taštičkovom matraci?

Predajcovia taštičkových matracov sa vás pri ich predaji budú pokúšať presvedčiť aj číslami. Napríklad počtom pružín. Záleží však na počte pružín v taštičkovom matraci? Čo ovplyvňuje počet pružín? Pokiaľ sa vyberiete do predajne s matracmi, je dobré mať aspoň základné informácie o technológii tohto typu matracu. V tomto článku sa dozviete všetko potrebné.



Prvé nedorozumenie môže nastať už pri samotnom čísle. Nie všetci výrobcovia totiž udávajú porovnateľné čísla.  Vždy je potrebné porovnávať rovnaké údaje. Štandardom je počet pružín na m². Takéto číslo možno ľahko porovnávať bez ohľadu na veľkosť matraca. Niektorí výrobcovia sa však snažia zákazníka zavádzať tým, že v špecifikácii matraca udávajú celkový počet pružín. Ten je prakticky vždy vyšší ako počet pružín na m².

Ako funguje taštičkový matrac?


Na to, aby sme vysvetlili, prečo pri taštičkovom matraci záleží na počte pružín, potrebujeme pochopiť, na akom princípe takýto matrac pracuje.

Taštičkový matrac je druh pružinového matraca. To znamená, že jadro tohto matraca je tvorené pružínami. Okrem taštičkových matracov poznáme aj bonellové matrace. Taštičkové aj bonell matrace majú jadro z pružín. Tu však podobnosti končia. Oba typy fungujú na diametrálne odlišných princípov.

Taštičkový matrac je vyrobený z množstva samostatných pružín. Každá pružina je zabalená do látkové púzdra (odtiaľto je názov taštičkový matrac) a funguje samostatne. Stlačenie jednej pružiny nevedie k deformácii susedným pružín. Bonell matrace vytvárajú systém pružín, ktoré sú vzájomne pospájané. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácii okolitých pružín.

Pružiny taštičkového matracu sú vyrábané z veľmi tenkého drôtu. Hrúbka tohto drôtu sa môže meniť – jej zmenou výrobca ovplyvňuje tvrdosť pružiny, a teda v konečnom dôsledku aj tvrdosť celého matraca.

Mnoho ľudí sa pri kúpe taštičkového matraca obáva, že tieto pružiny časom podľahnú korózii a matrac začne vŕzgať. V prípade, že si kúpite kvalitný taštičkový matrac, tieto obavy sú viac ako neopodstatnené. Špičkoví výrobcovia ošetrujú oceľový drôt takou povrchovou úpravou, že si môžu dovoliť na jadro svojho matraca dať až 20-ročnú záruku. To je naozaj dlho. Skúsenosti dokonca ukazujú, že takéto matrace bez problémov vydržia aj 40 rokov.

Trochu iná situácia môže nastať pri lacných taštičkových matracoch. Ich výrobcovia v snahe ušetriť na ich výrobe sa často spoliehajú na nekvalitné pružiny dovezené z Číny či inej ázijskej krajiny. Vzhľadom na životnosť taštičkového matraca sa pri jeho kúpe určite neoplatí šetriť.

Ortopedické vlastnosti taštičkového matraca


Asi najväčšou výhodou taštičkového matraca sú ortopedické vlastnosti. Taštičkové matrace sú tak považované za ortopedické.

Ortopedický matrac je taký matrac, ktorý umožňuje chrbtici počas spánku zachovať jej prirodzenú polohu. Toto vedie k jej dlhodobému zdraviu a kvalitnému životu. Táto ortopedickosť je zabezpečovaná taštičkami. Matrac má za úlohou kopírovať nerovnosti tela. Teda v oblastiach väčšej hmotnosti dochádza k väčšiemu stlačeniu pružín ako v oblastiach menšej hmotnosti.

V praxi to znamená, že v oblasti bedier, kde je sústredená podstatná časť hmotnosti ľudského tela, dochádza k väčšiemu stlačeniu pružín. Takto sa chrbtica v tejto časti tela dostáva do roviny s ostatnými časťami.

Pri matracoch poznáme termín „bodová elasticita“. Tento termín vyjadruje schopnosť matraca reagovať odlišne na dva blízke body na tele človeka. Matrac s vysokou bodovou elasticitou dokáže lepšie kopírovať nerovnosti nášho tela. Takýto matrac sa jednoducho lepšie prispôsobí človeku počas spánku.

Úroveň bodovej elasticity v taštičkovom matraci ovplyvňujú jednodtlivé pružiny/taštičky. Pokojne môžeme povedať, že tieto taštičky sú tými bodmi. Znamená to tak, že s rastúcim počtom pružín/taštičiek rastie aj bodová elasticita matraca, a teda jeho ortopedické vlastnosti.

Ideálny matrac by mal nekonečné množstvo samostatných pružín – takto by matrac dokonale prispôsobil ľudskému telu.

V praxi to však samozrejme nie je možné. Základné taštičkové matrace sa môžu pochváliť 250 pružinami na m². Technologicky najlepšie výrobky ponúkajú okolo 1200 pružín/m².  V praxi ani nemá význam snažiť sa v počte pružín ísť do nejakých extrémov. Od určitého počtu pružín na m² sa to jednoducho neoplatí. Väčšine ľudí bude na pohodlný spánok stačiť aj základná verzia taštičkového matraca. Kto chce kvalitnejší matrac, ten si môže dovoliť zaplatiť aj za luxus väčšieho množstva pružín.

Taštičkový matrac a rošt


Pri  taštičkových matracoch je potrebné si dávať pozor na kúpu roštu. Nie na  každý taštičkový matrac môžete dať bežný rošt. Vo všeobecnosti pružinové matrace môžete položiť ako na pevný, tak aj na lamelový rošt. Ich úžitkové vlastnosti to nijako významnejšie neovplyvní.

Pri kúpe lamelových roštov je potrebné byť opatrnejší. Platí tu základné pravidlo: priemer pružiny taštičkového matraca musí byť väčší ako vzdialenosť dvoch lamiel roštu.  Základné taštičkové matrace budú bez problémov pasovať na bežné lamelové rošty. Trochu zložitejšia situácia je matracmi s väčším počtom pružín. Tieto matrace využívajú menšie pružiny  a často je potrebné k nim kúpiť špeciálny rošt. V tomto smere by vám mali pomôcť v samotnej predajni matracov.

Vzdušnosť taštičkových matracov


Veľkou výhodou všetkých pružinových matracov oproti bežným penovým matracom je ich vzdušnosť. Vnútro takýchto matracov je tvorené prakticky výhradne vzduchom, ktorý dostatočne odvetráva vlhkosť, ktorá sa do matraca dostane z nášho tela. Vzdušný matrac zamedzuje nadmernému rozmnožovaniu mikróbov.