piatok 30. októbra 2015

Po akej dobe by sa mal matrac vymeniť?


Máte doma starý matrac a pýtate sa, či by ste ho už nemali vymeniť? Je potrebné vymeniť matrac aj v prípade, že nevykazuje žiadne poškodenie a stále sa vám na ňom výborne spí?

Životnosť matraca je pomerne zložitá problematika, v ktorej sa orientuje len veľmi málo bežných ľudí. V bežných situáciách ani nie sú žiadne špeciálne vedomosti potrebné. Odpoveď na otázku, po akej dobe by sa mal matrac vymeniť, sa však postará o zlepšenie kvality spánku.
 

Životnosť matraca


Na začiatok by sme chceli zdôrazniť, že životnosť matraca sa nerovná času, kedy je potrebné ho vymeniť. Tieto dve veci by sme mali odlišovať. Poznáme tak životnosť matraca a hygienickú životnosť matraca. V nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme, aký je medzi nimi rozdiel.

Životnosť matraca závisí od viacerých faktorov. To, ako dlho vám matrac vydrží, ovplyvňuje najmä materiál, z ktorého je vyrobený. Pridajte k tomu ešte technológiu výroby. Použitý kvalitný materiál ešte neznamená, že aj výsledný produkt bude kvalitný. Ako si overiť kvalitu použitej technológie? Toto za bežných okolností nie je možné. Budete sa musieť spoľahnúť na renomé výrobcu matracov.

Od ďalších vecí, napriek všeobecne prevládajúcim názorom, životnosť matraca nezávisí. Veľa ľudí si myslí, že tvrdšie matrace majú dlhšiu životnosť. Toto nie je pravda. Tvrdosť matraca životnosť neovplyvňuje. Ovplyvňuje ju kvalita použitých materiálov. Takisto neplatí, že mäkšie materiály používajú menej materiálu. Tvrdosť či mäkkosť matraca nezávisí od množstvo použitého materiálu, ale od technológie výroby.

Obojstranné matrace majú dlhšiu životnosť


Pokiaľ vám záleží na životnosti, investujte do obojstranného matraca. Samotná obojstrannosť ale dlhšiu životnosť nezaručí. Matrac je potrebné pravidelne otáčať. Tlak na matrac sa tak efektívne rozloží na obe strany – riziko vzniku preležanín sa výrazne zníži.

Ak hovoríme o obracaní matraca, nemáme na mysli iba jeho preklopenie. Veľmi efektívnym nástrojom je aj otočenie matraca. Tam, kde ste mali hlavu, budete mať po otočení nohy. Toto môžete spraviť aj s jednostranným matracom. Obojstranný  matrac vám takto ponúka 4 rôzne polohy, ktoré výrazne predĺžia životnosť.

Výber roštu má výrazný vplyv na životnosť matraca


Životnosť matraca je možné do výraznej miery ovplyvniť aj výberom roštu. Respektíve položením matraca na nesprávny rošt, dokážete jeho životnosť veľmi efektívne znížiť. Takže pozor.

Výber podkladu je veľmi dôležitý najmä pri penovýchmatracoch. Pri pružinových matracoch je situácia trochu iná. Životnosť jadra pružinových matracov je veľmi vysoká. Pri tomto type matracu až tak nezáleží na tom, aký tlak je naň vyvíjaný. Pri taštičkových či bonell matracoch nezáleží, či ich položíte na pevný alebo lamelový rošt.

Penové matrace sú však veľmi citlivé na podklad. Na rôznych podkladoch sa správajú diametrálne odlišne. Penové matrace by ste mali vždy položiť na lamelové rošty s predpätými lamelami. Tieto lamely sú pružné, a tak tlmia tlak vyvíjaný na matrac. Pevné rošty toto nedokážu, čoho dôsledkom je rýchlejšie vytváranie preležanín.

Rýchlosť, s akou sa vám na matraci vytvoria preležaniny, do veľkej miery závisí od kvality matraca a materiálov, z ktorých je vyrobený. Nekvalitný matrac na pevnom rošte vám nemusí vydržať ani rok. Kvalitný matrac dokáže odolávať zlému roštu omnoho dlhšie. Pevný rošt však pri penových matracoch vždy skracuje životnosť.

Lamelové rošty sa predávajú v rôznych podobách. Aj tu záleží na kvalite, nie je to však kľúčové. Lamelové rošty sú zvyčajne zónované. To znamená, že v rošte sú použité lamely o inej tuhosti. Takto možno ľahko docieliť, že pruženie roštu v oblasti bedier je iné ako pruženie v oblasti hlavy.

Na lamelové rošty je možné umiestniť aj taštičkové matrace. Tu je však potrebné si dať pozor na rozstup lamiel. Ten musí byť väčší ako priemer pružín použitých v matraci.

Dávajte si pozor na podmienky záruky


Vo všeobecnosti platí, že kvalitnejšie matrace ponúkajú svojim zákazníkom dlhšiu záručnú dobu. Lacné matrace zvyčajne neponúknu nič nad rámec zákona.  Kvalitné výrobky si môžu dovoliť ísť výrazne na zákonné podmienky.  Pri jadrách kvalitných taštičkových matracoch je záruka až 20 rokov. Výrobcovia s tým nemajú problém, pretože vedia, že tieto jadrá dokážu vydržať minimálne dvojnásobok záručnej doby.

To, že vám jadro matraca vydrží 30 či viac rokov však ani zďaleka neznamená, že takýto matrac máte meniť každých 30 rokov. Mechanicky tento výrobok môže byť bezchybný aj po viac ako štvrťstoročí, kvalita spánku ale nezávisí iba od mechanických vlastností matraca.

V prvom rade je dobré si pozorne prečítať záručné podmienky spojené s matracom. Pokiaľ máte záruku 5 rokov na jadro matraca a dva roky na povrchové vrstvy, 5-ročná záruka je vám úplne nanič. Pri každom matraci najskôr dôjde k znehodnoteniu povrchových vrstiev.

Rôzni výrobcovia sa stavajú rôzne k preležaninám.  Niektorí výrobcovia preležaniny nepovažujú za výrobné chyby.

Hygienická životnosť matraca


Asi najdôležitejším pojmom v problematike životnosti matraca je hygienická životnosť. Pri matracoch je potrebné rozlišovať medzi mechanickou životnosťou a hygienickou životnosťou.

Pri spánku vypotíme relatívne veľké množstvo tekutín, ktoré sa dostanú do matraca. Dobrý matrac sa postará o to, aby tieto tekutiny boli dostatočne rýchlo odvetrané a v matraci sa nevytvorili podmienky na nekontrolované množenie mikroorganizmov. Problémom je, že pot nie je čistá voda.  Keby šlo iba o vodu, tak odparením sa odstráni z matraca všetko. Takto každým dňom pribúdajú do matraca ďalšie a ďalšie nečistoty. Časom sa ich v  nahromadí také množstvo, že matrac je z hygienických dôvodov nepoužiteľný.

5 až 7 rokov


Odporúčaná hygienická životnosť matracov sa pohybuje na úrovni 5 až 7 rokov. Toto je teda doba, po akej by ste mali matrac vymeniť.