štvrtok 12. mája 2016

Ako sa vyrába latexová pena do matracov?


Latexové matrace patria k tomu najkvalitnejšiemu, čo si v súčasnosti do svojej spálne môžete kúpiť. Predajcovia chvália tento druh matracu najmä pre jeho schopnosti bojovať proti nežiadúcim mikroorganizmom.


Latexová pena sa v matracoch používa aj v kombinácii s inými materiálmi. Veľmi často tento druh peny nájdete ako povrchovú vrstvu taštičkových matracov. Spojenie pružinové jadro a latexová kontaktná vrstva sa javí ako ideálne. Obe zložky matraca sú vynikajúce z pohľadu zachovania hygieny matraca. Navyše latexová pena je veľmi príjemná na dotyk a má výborné ortopedické vlastnosti.

Čo je to latex?


Poďme sa na latex pozrieť trochu bližšie. Čo to je? Je to naozaj prírodný materiál.

Väčšina latexových pien nie je 100-percentne prírodná. Výrobcovia do prírodného latexu pridávajú malé množstvo syntetického. Má to zlepšovať niektoré úžitkové vlastnosti. Na trhu sú však dostupné aj matrace vyrobené výlučne z prírodného latexu. Zväčša však ide o drahšie modely.

Latex je z chemického pohľadu emulzia. Ďaleko zrozumiteľnejšie je, keď si predstavíte množstvo polymérových častíc plávajúcich vo vode. Latex, z ktorého sa vyrába latexová pena do matracov, sa získava z kaučukovníka. Určite vás však prekvapí, ak vám povieme, že latex produkuje až 10 percent všetkých kvitnúcich rastlín. Latex produkujú aj niektoré druhy húb. Z tropických rastlín až 14 percent vytvára latex. Pri rastlinách z našej klimatickej zóny je to iba 6 percent.

Rastliny produkujú latex najmä na boj proti vonkajším nepriateľom. Latex zneškodňuje vírusy, baktérie a ďalšie mikroorganizmy. Z tohto je jasné, že tvrdenie výrobcov matracov, že latexové matrace majú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, sú založené na pravde.

Za latexom nemusíte chodiť do tropických oblastí. Nájdete ho prakticky všade naokolo. Stačí odtrhnú nejakú rastlinu a ak spozorujete bielu tekutinu, ide o latex. Veľmi dobre známou rastlinou produkujúcou latex je napríklad púpava. Neslávne známou je zase mak. Usušený latex maku získaný z hlavíc je ópium. Z neho sa vyrába heroín a ďalšie látky.

Ópium a heroín sú alkaloidy. Latex sa však neskladá iba z vody a alkaloidov. V tejto tekutine nájdete aj množstvo ďalších látok ako cukry, bielkoviny, škroby, oleje, taníny a tak ďalej. Latex pri kontakte so vzduchom mení svoju podobu a koaguluje.

Latex je zvyčajne biela tekutina. Nie je to však pravidlom. V prírode nájdete aj latex žltej, červenej či oranžovej farby.  Matrace sa však vyrábajú výlučne z bieleho latexu. Takýto latex totiž produkuje kaučukovník.

Alergia proti latexu


Predtým, ako si kúpite latexový matrac, by ste mali zistiť, či nie ste alergický na latex. Ako pri všetkých prírodných produktoch, aj pri latexe sa vyskytuje alergia. V bežnom živote sa stretávame s viacerými produktami na báze latexu, takže prípadná alergia by mala byť rýchlo odhalená. Z latexu sa vyrábajú napríklad rukavice, kondómy či oblečenie.

Výroba latexovej peny


Na výroby latexového matracu potrebujete dve základné veci – latexové mlieko a formu. Nestačí však naliať latexové mlieko do formy a počkať. Takto to nefunguje. Latex by len tak nestuhol. Latexové mlieko vyžaduje zahriatie na to, aby zmenilo formu a stuhlo.

Pri výrobe sa do latexového mlieka pridáva niekoľko dôležitých chemických látok. Každá z nich plní trochu inú funkciu. Základom na tzv. penový agent, ktorý sa postará o to, aby sa latexové mlieko ľahko vyšľahalo do peny. Jednoducho aby dobre penilo. Latexové mlieko by penilo aj bez tejto pomôcky, avšak nie dostatočne. Výsledný produkt by mal potom ďaleko od toho, čo v moderných matracoch očakávame. Ďalšou dôležitou chemickou látkou je gélový agent. Ten sa postará o to, aby sa dobre vyšľahaná pena zmenila na gél. Samotná pena by po zahriatí nevytvorila hustý produkt, ktorý očakávame. Gélová štruktúra latexu je kľúčová, pretože poskytuje ako hustotu, tak aj vzdušnosť. Treťou dôležitou látkou, ktorá sa pridáva do latexového mlieka, je tzv. ochranný agent. Táto chemická látka sa stará o to, aby pri zahrievaní materiálu nenastali žiadne problémy. Aby sa pri výrobe „upiekla“ presne taká latexová pena, aká je  v matracoch žiadaná.

Talalay latex


Talalay latex je forma latexovej peny, ktorá má najlepšie vlasnosti. Talalay označuje technológiu/proces výroby.

Pri výrobe talalay latexu sa postupuje nasledovne:

1. Latexové mlieko sa vyšľahá do peny a vleje do pripravenej formy

2.  Forma má špeciálne výstupky, ktoré po jej zatvorení prechádzajú celým priestorom formy. Funkciou týchto výstupkov je vytvoriť v matraci diery – ide tu najmä o zvýšenie vzdušnosti materiálu.

3. Forma je vystavená vákuu. Dôsledkom tohto kroku je odstránenie všetkých bublín a rovnomerné rozmiestnenie latexu vo forme. Vákuum sa postará aj rovnomernú tvrdosť matraca, čo je z pohľadu bežného užívania mimoriadne dôležité.

4. Cez špeciálne výstupky vo forme je prehnaný oxid uhličitý. Tento plyn má veľmi nízku teplotu a latex vo vnútri formy zmrazí.

5. Špeciálnymi výstupkami je prehnaný horúci vzduch, ktorý sa postará o konečnú podobu latexovej peny.



Vo svete existuje viacero druhov výroby latexovej peny.  Technológie sa líšia najmä chemickými prísadami a pracovným postupom. Bežne napríklad nedochádza k zmrazovaniu latexu, ako je to pri výrobnej technológii talalay.