štvrtok 19. mája 2016

Aký taštičkový matrac je najlepší z pohľadu hygieny?


Ak ste si na tomto webe prečítali čo-to o taštičkových matracoch (o tomto type matraca tu máme pomerne veľa článkov), tak určite viete, že jednou z hlavných výhod je ich odolnosť voči hygienickým problémom. V tomto článku  nebudete rozoberať túto výhodu samú o sebe. Pozrieme sa na ponuku taštičkových matracov a pokúsime sa vybrať ten najlepší možný taštičkový matrac z pohľadu hygieny.


Prečo na hygiene matraca záleží?


Matrace majú prirodzenú schopnosť lákať všemožné mikroorganizmy. V každom matraci nájdete baktérie, roztoče a plesne. V každom. V žiadnom prípade sa vám nepodarí matrac udržať v takej čistote, že by ste v ňom nenašli žiadne mikróby.

To ani nie je cieľom. V našom prostredí sa mikroorganizmy nachádzajú prirodzene a naše telo si s nimi vie bez akýkoľvek problémov poradiť (teraz neberieme do úvahy alergikov, u ktorých je prah citlivosti posunutý výrazne nižšie). Cieľom starostlivosti o matrac by tak nemala byť eliminácia mikróbov. Mali by sme sa ich snažiť limitovať.

Možno sa pýtate, prečo práve matrac? Prečo sa mikróby sťahujú práve sem? Dôvod je jednoduchý. Bežný matrac poskytuje baktériám, roztočom a plesniam takmer ideálne podmienky. V matraci je teplo. Pravidelne ho vyhrievate vlastným telom. V matraci je dosť potravy – mikroorganizmy sa živia najmä odumretou pokožkou. Tú nájde v prachu. Ďalšou dôležitou podmienkou spokojného života mikróbov je vlhko. V suchom prostredí nejako prežijú – určite sa im však nedarí a nedokážu sa efektívne rozmnožovať.

Výberom správneho matraca dokážete ovplyvniť najmä vlhkosť. Tá sa do matraca dostáva z potu, ktorý vypotíme v noci. Ono sa to na prvý pohľad nemusí zdať, ale aj zdravý človek za 8 hodín spánku dokáže vypotiť až niekoľko stoviek mililitrov vody.

Dobrý matrac si však s touto vlhkosťou dokáže poradiť.  V zlom matraci táto vlhkosti zostáva. V dobrom je odvádzaná preč.

Ako príklad zlého matraca môžeme uviesť matrac z polyuretánovej peny. Takýto matrac nie je veľmi vzdušný. Vlhkosť zostáva v jadre po dlhú dobu. Matracu možno pomôcť umiestnením na dobre odvetraný rošt.

Pružinové matrace sú vzdušné


Jadro pružinového matraca je vyrobené z oceľového drôtu. Ten tvorí minimum objemu. Rozdiely medzi bonellových a taštičkovým matracom tu nie je veľký. Taštičkové matrace majú v jadre navyše ešte množstvo textílie, ktorá obaľuje jednotlivé pružiny. Z tohto pohľadu je klasické Bonell matrac o čosi vzdušnejší.

Takisto veľmi nezáleží na hustote pružín. Základné taštičkové matrace majú hustotu okolo 250 pružín/m². Tie najlepšie aj cez 1200 pružín/m². V kvalitnejších taštičkových matracoch tak nájdete viac oceľového drôtu. Tento drôt je na druhú stranu zase tenší.

Pri hľadaní ideálneho hygienického matraca tak nemusíte hľadieť na hustotu pružín či typ pružinového matraca. Vždy je však dôležité kupovať matrac od overeného výrobcu, ktorý má za sebou roky výroby a tisíce spokojných zákazníkov.

Ďalšie vrstvy taštičkového matraca


Taštičkový matrac nie je iba pružinové jadro. Na takomto matraci by ste sa do ružova určite nevyspali. Na to, aby bol taštičkový matrac pohodlný, je potrebné ho vybaviť kontaktnými vrstvami. A výber týchto vrstiev je dôležité z pohľadu hygienickej odolnosti celého matraca.

Penové vrstvy


Ako kontaktné  vrstvy sa najčastejšie používajú rôzne peny na báze polyuretánu. Najlacnejšou verziu sú bežné PUR peny. Tie sú z pohľadu kontroly vlhkosti a hygieny tou najmenej vhodnou alternatívou. Lepšie matrace prichádzajú s vylepšenými verziami PUR pien. Veľmi obľúbená je napríklad studená pena. Za najkvalitnejšiu PUR penu považujeme tzv. pamäťovú penu. Ide o vynikajúci materiál, na ktorom sa výborne spí. Je príjemná na dotyk, má výborné ortopedické a termoregulačné vlastnosti. Z pohľadu hygieny však nie je ničím výnimočná.

Latexová pena


Ideálnou kontaktnou penou taštičkového matraca je latex. Tento prírodný materiál má totiž prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Mnohí výrobcovia však nepoužívajú na výrobu latexovej peny 100-percentne prírodný latex. Penu vyrábajú zo zmesi prírodného a syntetického latexu. Vraj z dôvodu zlepšenia úžitkových vlastností. Dostupné sú však aj peny z 100-percentne prírodného latexu.

Latex je inak emulzia, ktorú vylučuje až 10 percent všetkých kvitnúcich rastlín. Väčšinou ide o bielu tekutinu – nie je to však pravidlo. Latex môže byť aj žltý či oranžový. Rastliny produkujú latex z dôvodu ochrany pred vonkajšími patogénmi. A presne za týmto účelom latex využívame aj pri výrobe matracov.

Latexová pena je navyše mimoriadne vzdušná. Vysoká vzdušnosť sa dosahuje v procese výroby, kedy je pena poprepichovaná množstvo výstupkov vo forme. Latexová pena v kombinácii z pružinovým jadrom je to najlepšie, čo v súčasnosti v predajniach matracov kúpite.

Kokosová doska


Vo väčšine taštičkových matracov nájdete aj kokosovú dosku. Ide o pevnú vrstvu kokosové vlákna. Doska sa vyrába z vlákna získavaného z mladého kokosu. Toto vláknu je za normálnych okolností pomerne nestabilné a matraci by sa drobilo. Z tohto dôvodu je kokosová doska spevňovaná latexovým mliekom. Toto ošetrenie kokosovej doske dodá potrebnú pevnosť a pružnosť.

Kokosové vlákno má podobne ako latex prirodzene antimikrobiálne vlastnosti. V tomto smere iba pomáha v tom, na čom pracuje pružinové jadro a latexová pena. Kokosová doska má aj ďalšiu podstatnú výhodu, prečo je ideálnym dodatkom do kvalitného hygienického matraca. Kokosová doska je mimoriadne vzdušná.

Kokosové dosky sa v matracoch využívajú najmä na spevnenie. Pri obojstranných matracoch sa kokosová doska pridáva na tú stranu, ktorú chcete mať tvrdšiu.