štvrtok 23. júna 2016

Ako sa prejavuje ortopedický efekt?

Ak sa zaujímate o matrace, tak ste už určite počuli o ortopedickom efekte. Prípadne o ortopedických matracoch. Mnohí predajcovia tento termín používajú ako hlavnú predajnú tému. Čo to však v skutočnosti ten ortopedický efekt je? Záleží na ňom a oplatí sa investovať do ortopedického matraca?


Rozdiel medzi ortopedickým matracom a ortopedickým efektom


Tieto dva termíny je potrebné si presne vymedziť, aby náhodou nedochádzalo k nedorozumeniu. Ortopedický efekt je vlastnosť, ktorú má takmer každý matrac. Nie každý matrac však možno na základe tohto označiť ako ortopedický. Ortopedickým môžeme označovať iba taký  matrac, ktorý ma dostatočne silný ortopedický efekt.  Tak silný, že sa výrazne prejaví na spánku človeka.

Ortopédia súvisí s chrbticou


Ak hovoríme o ortopédii, hovoríme o správnej polohe končatín a chrbtice. Keďže sme v oblasti spánku, tak pri matracoch sa ortopédia vzťahuje na chrbticu.

ideálnom prípade by bola chrbtica počas spánku vo svojej optimálnej polohe. Aká je to však poloha? Optimálna poloha chrbtice je zhodná z polohou v správnom stoji. Keď sa postavíte vzpriamene, vaša chrbtica nadobudne tvar, ktorý by sa zhruba dal opísať ako priamy či rovný. V skutočnosti je to však trochu zložitejšie. Chrbtica je dvojito esovite prehnutá. Pre bežné potreby však môžeme predpokladať, že je rovná.

Ako to vyzerá na bežnom matraci?


Keď si ľahnete na bežný matrac, okamžite dôjde k jeho deformácii. To je úplne v poriadku. To sa deje na každom matraci (pokiaľ nejde o pevné lôžku napríklad z dreva). Problém pri bežnom matraci je však v tom, že dochádza k deformáciám, ktoré znemožňujú chrbtici zaujať optimálnu polohu. Inými slovami sa dá povedať, že takýto matrac deformuje chrbticu. Z krátkodobého pohľadu to nemá významný zdravotný efekt. Pokiaľ ste mladí a zdraví, tak vám takéto spanie nijako neuškodí. Mladé telo sa vyrovná prakticky s každý lôžkom. Mladí ľudia bez ujmy môžu spávať aj na dlážke.

S vekom sa však tolerancia tela k provizórnym spacím podmienkam výrazne zhoršuje. Čím ste starší, tým sú nároky na dobrý matrac vyššie.

Ono to súvisí aj s tým, že s vekom zvykne rásť aj hmotnosť a s ňou sa aj postava vzďaľuje od ideálu. Veľká časť hmotnosti je potom sústredená do bedier (tu je sústredená väčšina hmotnosti aj bežného štíhleho človeka). Tlak na matrac sa tak sústreďuje na relatívne malú plochu. Vysoký tlak na malú plochu spôsobí efekt lievika. Deformácia sa šíri na všetky strany a ovplyvňuje aj ďalšie časti tela, ktoré nemajú takú schopnosť deformovať matrac. Bedrá tak na matraci ovplyvnia aj ramená, kolená a tak ďalej.

Ako to funguje pri ortopedických matracoch?


Ortopedický efekt majú do určitej miery všetky druhy matracov. Pri bežných matracoch je však tento efekt zanedbateľný.

Aká matrace máme na mysli, keď hovoríme o ortopedických matracoch? Za najlepšie ortopedické matrace sa jednoznačne považujú taštičkové matrace. Výborné ortopedické vlastnosti môžu mať aj latexové matrace či matrace vyrobené z pamäťovej peny. Zamerajme sa však na taštičkové matrace.

Taštičkový matrac nie je žiadnou novinkou. Prvý matrac tohto typu bol vyrobený už v roku 1901. Má tak viac ako sto rokov. Približne o 50 rokov je starší klasický pružinový matrac, ktorý sa označuje aj ako Bonell.

Jadro taštičkového matraca sa skladá z veľkého množstva malých pružiniek. Každá pružina je obalená v netkanej textílii – nazývanej taštička. Počet pružín/taštičiek v matraci je rôzny. Hovoríme o hustote pružín – počet pružín na meter štvorcový. Základné taštičkové matrace sa môžu pochváliť 250 pružinami/m². Tie najlepšie majú aj 5-násobnú hustotu pružín.

Základnom ortopedického efektu taštičkového matraca je nezávislosť každej pružiny. Pri klasickom pružinovom matraci deformáciou jednej pružiny stlačíte aj množstvo okolitých. Tento tlak sa „rozlieva“ po matraci.

Pri taštičkovom matraci sa to nedeje. Pokiaľ zatlačíte na jednu pružinu, pružina sa zdeformuje-stlačí. Nič viac sa však neudeje. Deformácia je lokalizovaná na jednu pružinu. Okolité zostanú v pôvodnom stave.

Ortopedický efekt tak umožňuje kopírovanie nerovností ľudského tela. Vďaka tomuto kopírovaniu dokáže matrac tieto nerovnosti vyrovnať a umožňuje chrbtici zaujať optimálnu polohu.

Najťažšia časť ľudského tela – bedrá – sa vnoria do matraca najviac. Stane sa to však bez toho, aby to ovplyvnilo ďalšie časti tela. Ramená tak klesnú do matraca presne podľa svojej potreby.

Pri ortopedickom efekte taštičkových matracov musíme hovoriť aj o bodovej elasticite. Bodová elasticita vyjadruje schopnosť matraca kopírovať nerovnosti ľudského tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým lepšia schopnosť kopírovať. Čím vyššia bodová elasticita, tým by mala byť chrbtica v lepšej polohe.

Bodová elasticita úzko súvisí s hustotou pružín. Čím vyššia hustota pružín, tým vyššia bodová elasticita.

Záver


Ortopedický efekt vedie k lepšej polohe chrbtice počas spánku. Tento cieľ však nie je samoúčelný. Cieľom je skvalitniť spánok. Kvalitný spánok zase znamená lepší pocit ráno. Kvalitný spánok umožňuje lepšiu a efektívnejšiu regeneráciu. V konečnom dôsledku ide o zdravie chrbta, chrbtice a zdravie ako také.

Pri kúpe taštičkového matraca je dobré sa spoľahnúť na overených výrobcov. Jednoducho sa neoplatí riskovať firmu, o ktorej nič neviete. A v neposlednom rade, pri taštičkových matracoch záleží aj na kvalite výrobku.