utorok 5. júla 2016

Prečo je taštičkový matrac lepšou voľbou ako matrac bonnellový?


Chystáte sa ku kúpe matraca a nie je vám jasné, aký matrac je pre vás ten najlepší? Váhate medzi taštičkovým a bonnellovým matracom? Neviete, ktorému dať prednosť?


V tomto článku sa vám budeme snažiť vysvetliť, že taštičkový matrac je lepšou voľbou. Toto však platí iba za predpokladu, že pri kúpe neberiete do úvahy peniaze. Ak by sme brali do úvahy finančné náklady, tak situácia by pri rozhodovaním mohla dopadnúť inak. Dôvod je jednoduchý: taštičkové matrace sú omnoho drahšie ako bonnellové – za predpokladu, že majú približne rovnakú úroveň kvality. Kvalitné bonnellové matrace môžu stáť rovnako ako nekvalitné taštičkové matrace.

Z histórie pružinových matracov


Taštičkové aj bonnellové matrace patria do jednej skupiny pružinových matracov. Oba druhy matracov sú relatívne staré. Prvý bonnellový matrac (klasický pružinový matrac) vznikol v roku 1870. Jeho výrobca sa nechal inšpirovať sedačkami na kočoch, ktoré ako prvé využívali pružiny.

Prvý taštičkový  matrac bol patentovaný v roku 1900. Moderné pružinové matrace sú od tých pôvodných líšia najmä kvalitou spracovania a použitými materiálmi. S pružinovými matracmi bolo v minulosti spojených množstvo problémov. Asi najznámejšie je povestné vŕzganie či vystreľovanie pružín do chrbta. Moderné pružinové matrace tieto problémy prakticky nepoznajú.

Konštrukcia matracov


Taštičkové aj bonnellové matrace sa skladajú z dvoch základných častí – jadra a kontaktnej vrstvy či vrstiev. Priamo na pružinovom jadre by nebolo vhodné spať. Preto výrobcovia na nelepia kontaktné peny. Výber druhu peny je na výrobcovi. Základnou penou je bežný polyuretán, ktorý však neoplýva žiadnymi skvelými vlastnosťami. O čosi lepšia je studená pena. Za kvalitné možno považovať latexové či pamäťové peny.

Z dôvodu zvýšenia tvrdosti matraca sa často medzi jadro a penovú vrstvu vkladajú kokosové dosky, ktoré sa vyrábajú stlačením a impregnovaním kokosových vlákien.

Jadro taštičkových aj bonnellových matracov je zložené z drôtu z kalenej ocele. Drôt je formovaný do pružín. Oba typy matracov sa líšia predovšetkým spôsobom usporiadania pružín.

V bonnellovom matraci sú pružiny navzájom pospájané. Pružiny tvoria jeden kompaktný celok. Má to priamy dôsledok na funkcie matraca. Keď zaťažíte bonnellový matrac, tak dáte do pohybu veľké množstvo pružín. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácii okolitých pružín.

Konštrukcia taštičkového matraca vyzerá trochu inak. Ako už názov naznačuje, v tomto type matraca nájdete taštičky. Tieto taštičky sú ušité z netkanej textílie – zároveň sú navzájom pozošívané. Textilné taštičky však v matraci nehrajú dôležitú úlohu. Na čom záleží je to, čo sa nachádza v nich. V každej jednej taštičke sa nachádza jedna pružina. Samostatná pružina, ktorá nie je spojená so žiadnou okolitou pružinou. Pružiny sa dotýkajú iba taštičiek, do ktorých sú zašité.

Stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých. Ak položíte závažie na takýto matrac, stlačia sa iba pružiny priamo pod ním. Takáto konštrukcia matraca má pre človeka jeden veľký benefit:

Dôvod  – taštičkové matrace sú ortopedické


Ortopedické matrace majú schopnosť postarať sa o lepší spánok. A to vďaka tomu, že umožňujú chrbtici zaujať lepšiu polohu. Pre chrbticu je najhoršie, ak je počas spánku prehnutá. Takto trpí a časom začne trpieť aj chrbát.

Ortopedické matrace dokážu kopírovať nerovnosti ľudského tela. Hovoríme o tzv. bodovej elasticite. Bodová elasticita je závislá od hustoty pružín. Čím vyšší počet pružín na určitú plochu, tým matrac dokáže eliminovať menšie nerovnosti tela.

Základné taštičkové matrace obsahujú približne 300 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie aj 4-násobne viac.

V praxi to vyzerá asi takto: ťažká časť tela sa ponorí hlbšie do matraca bez toho, aby to malo nejaký vplyv na ľahšie časti tela. Ľahšie časti tela sa ponoria menej do matraca. Výsledkom je, že chrbtica je viac-menej vo vodorovnej polohe.

Ďalšie výhody pružinových matracov


Asi najdôležitejšou spoločnou výhodou oboch typov pružinových matracov je ich vzdušnosť. Oba typy jadier sú z veľkej časti tvorené vzduchom. Pružiny zaberajú menšiu časť jadra.

Vzdušnosť matraca je dôležitá z pohľadu kontrolovania vlhkosti matraca. Zvýšená vlhkosť v matraci je nežiadúca, keďže praje rozmnožovaniu a rastu mikroorganizmov. Baktérie, plesne a roztoče sú bežnou súčasťou aj tých najčistejších postelí. S tým nič nenarobíme. Naše telo si s takouto situáciou vie poradiť.

Problém nastáva vtedy, keď dôjde k ich premnoženiu. Vtedy netrpia iba alergici, ale aj zdraví ľudia. Mikróby potrebujú k šťastiu tri veci: vlhkosť, teplo a potravu. Teplo majú z ľudského tela, potravu takisto (odumretá pokožka). Jedinú vec, ktorá môže výrazne ovplyvniť je vlhkosť. Vzdušný matrac odvádza vlhkosť z matraca rýchlo preč.

Ďalšou podstatnou výhodou pružinových matracoch je ich životnosť. Jadrá kvalitných taštičkových či bonnellových matracov vydržia aj niekoľko desiatok rokov. Naozaj. Špičkové firmy produkujúce pružinové jadrá vám na svoje výrobky dajú aj 20-ročnú záruku. Pri moderných pružinových matracoch sa nemusí báť ani skákanie detí. Ani takéto nešetrné zaobchádzanie matrac nezničí.