sobota 27. augusta 2016

3 nevýhody taštičkových matracov


O taštičkových matracoch sa hovorí a píše viac-menej stále to isté – má ísť o to najlepšie, čo v súčasnosti na trhu s matracmi nájdete. Čítame články o výhodách tohto druhu matraca – nepochybne ide o matrace, ktoré vydržia dlho, odolávajú mikróbom a v neposlednom rade sa postarajú o takmer dokonalé pohodlie našej chrbtice. Veľká väčšina takýchto článkov pochádza z pera pisateľov, ktorí sú za takéto články platení. Nejde o bežných ľudí, ktorí sa jedného pekného ráno zobudili s myšlienkou, že napíšu rozsiahlu recenziu taštičkových matracov.


V tomto článku sa preto chceme zamerať na odvrátenú stránku taštičkových matracov. Pozrieme sa na tie vlastnosti, o ktorých ich predajcovia radšej nehovoria. Týmto textom sa nesnažíme vytvoriť dojem, že taštičkovým matracom je dobré sa vyhnúť a siahnuť po inom type matraca. To určite nie. Stále si myslím, že ide o to najlepšie, čo sa v súčasnosti dá do spálne kúpiť. Myslíme si však, že pozornosť je potrebné zamerať aj na negatíva tohto typu matraca. Aj menšie detaily môžu určitú skupinu ľudí zaujímať a môžu mať vplyv na ich spotrebiteľské rozhodnutie – či investovať peniaze do taštičkového, alebo iného typu matraca.

Taštičkové matrace sú ťažké


Základom každého taštičkového matrace je jeho jadro. To je tvorené množstvo pružín. Tie sú vyrobené z ocele, ktorá má svoju váhu. Kvalitné taštičkové matrace zvyknú byť hruhé – bežne majú aj cez 25 centimetrov. V taštičkových matracoch nájdete aj ďalšie materiály – kontaktné vrstvy zvyknú byť vyrobené z latexovej alebo pamäťovej peny. Oba materiály majú vysokú hustotu, a teda aj vysokú hmotnosť. Medzi kontaktnou penovou vrstvou a pružinovým jadrom nájdete kokosovú dosku (takisto o veľkej hustote, a teda vysokej hmotnosti). Kokosové dosky však nezvyknú byť hrubé – zvyčajne sú hrubé iba 1 centimeter.

Ak si toto všetko spočítate, tak pri veľkom matraci (povedzme 160 x 200 cm) dostanete hmotnosť niekoľko desiatok kilogramov. Za bežných okolností to nie je žiadny problém. Matrac leží na rošte a vy naň chodíte akurát spávať.

Problém nastáva v momente, keď chcete s matracom čosi robiť. Na to, aby ste zachovali čistotu matraca, budete ho musieť pravidelne čistiť. To sa robí najmä praním jeho poťahu. Poťah sa z matraca odzipsuje a vloží do práčky. Vyžaduje to však manipuláciu aj so samotným matracom.

Matrac sa odporúča z času na čas aj vyvetrať. Umiestniť ho na slnko a nechať slnečným lúčom priestor na likvidáciu mikróbov.

Ďalším častým úkonom je obracanie matraca. Matrace sa neobracajú len tak zo špásu. Robí sa to napríklad vtedy, keď potrebujete zmeniť tvrdosť lôžka (za predpokladu, že ide o obojstranný matrac so stranami o rôznej tvrdosti). Matrace sa zvyknú obracať aj z iného dôvodu – takýmto spôsobom sa efektívne rozkladá záťaž na matrac. Vaše telo tak netlačí stále na rovnaké miesto na matraci. Touto metódou možno efektívne predĺžiť životnosť matraca. Platí to najmä v prípade, že povrchové vrstvy matraca sú tvorené z nie práve najkvalitnejších pien. Tie sú totiž náchylné na tvorbu nepríjemných preležanín.

Podobná situácia nastáva aj v prípade, že potrebuje matrac premiestniť. Nemusíme hovoriť priamo o sťahovaní na druhý koniec krajiny. Pokojne môže ísť iba o premiestnenie matraca na druhú stranu izby. S matracom o veľkých rozmeroch a vysokej hmotnosti to nemusí byť triviálna záležitosť – a to najmä v prípade, ak nepatríte medzi žiadny silákov.

Ak máte útlu postavu a na domáce práce nemáte nikoho, kto by vám pomohol, lepším riešením môže byť kúpa ľahšieho penového matraca. Takýto matrac nemusí mať tie najlepšie vlastnosti, budete s ním však môcť bez extrémnych ťažkostí hýbať. Ak hovorí o penovom matraci, tak máme na mysli matrace vyrobené z bežnej polyuretánovej peny či zo studenej peny. Matrace vyrobené z latexovej či pamäťovej peny sú totiž často ťažšie ako matrace taštičkové.

Taštičkové matrace sú drahé


Vysoká cena sa týka najmä kvalitných taštičkových matracov. Aj tie lacné sú však výrazne drahšie ako bežné penové matrace. Z tohto dôvodu sa nie každému bude chcieť zakúpiť tento druh matraca domov do spálne.

Na problém vysokej ceny taštičkových matracov sa dá pozrieť z dvoch pohľadov. Úvodná investícia je síce naozaj vysoká – taštičkové matrace stoja niekedy až niekoľkonásobne viac ako bežné penové matrace. Ak sa na kúpu matraca pozeráte iba z pohľadu cenovky v obchode, tak v takomto prípade sa vám tento druh matraca páčiť nebude.

Ak sa však na taštičkový matrac pozriete z dlhodobého pohľadu, situácia sa mení. Taštičkový matrac vzhľadom na svoju konštrukciu vydrží zaručene viac ako bežný matrac vyrobený z polyuretánovej peny. Týmto nechceme tvrdiť, že v konečnom dôsledku oba matrace vyjdú rovnako. Ak si kúpite penový matrac dobrej kvality, tak vždy vyjde lacnejšie. Ak však zoberiete do úvahy výrazne kvalitnejší spánok na taštičkovom matraci, tak nízka cena penového matraca nemusí byť až taká motivujúca.

Kúpou kvalitného taštičkového matraca získava nielen matrac, ale aj záruku kvalitného spánku na množstvo rokov dopredu. V konečnom dôsledku je to investícia do zdravia. Pokiaľ však máte krátkodobé ciele, lacný penový matrac môže byť lepšou voľbou.