pondelok 8. augusta 2016

Latexový alebo taštičkový matrac? Ktorý má lepšie ortopedické vlastnosti?


Ortopedické matrace sú výbornou cestou, ako si zaručiť lepší a zdravší spánok. Pokiaľ máte problémy s chrbtom či chrbticou, ortopedický matrac by mal dokázať zmierniť vaše problémy. Ak problémy s týmito časťami nemáte, ortopedické matrace tu pôsobia ako efektívna prevencia. Starosti s chrbtom či chrbticou sa s rastúcim vekom zvyšujú. To, že ste zdraví dnes, neznamená, že problémy nečakajú za rohom. Spánok na nesprávnom matraci sa po rokoch prejaví práve na chrbtici.

Význam termínu  „ortopedický“


Ortopedickosť pri matracoch opisuje ich schopnosť pomôcť chrbtici zaujať optimálnu polohu. Tu okamžite rastie otázka, aká je to tá optimálna poloha.

Ak veci zjednodušíme, tak môžeme povedať, že chrbtica je v optimálnom stave rovná. V skutočnosti tomu nie je úplne tak, pretože chrbtica je dvojito esovite prehnutá. Takéto zjednodušenie si však môžeme dovoliť bez toho, aby to malo vplyv na kvalitu spánku.

Keď sme už spomenuli kvalitu spánku – presne o toto ide. Priama poloha chrbtice nie je samoúčelná. Práve v takejto polohe sa chrbtica cíti najlepšie. Práve v takejto polohe je zabezpečená najlepšia regenerácia chrbtice. V rovnej polohe sa chrbtica dokáže najviac uvoľniť. Dôležité svalové skupiny nie sú zaťažované a organizmus sa môže plne venovať ich regenerácii. V optimálne polohe je vaša chrbtica ráno pripravená na štandardné zaťaženie.

Pokiaľ spíte s chrbticou v zlej polohe, ranný výsledok spánku nebude ideálny. V krátkodobom horizonte a v mladom veku to nemusí mať zásadný vplyv na zdravie či kvalitu života. V dlhodobom horizonte sa to však takmer zaručene prejaví.

O správnu polohu chrbtice by sme sa tak nemali zaujímať v momente, keď nás žiada o akútnu pomoc formou bolesti. O chrbticu by sme sa mali starať po celý život.

Ako fungujú ortopedické matrace?


Všeobecný princíp fungovania ortopedický matracov je jednoduchý. Takéto matrace dokážu reagovať odlišne v rôznych častiach ľudského tela. Ak by ste si ľahli na dokonale pevnú podložku, tak by vaša chrbtica zaujala vypuklý tvar. Ak by ste si ľahli na veľmi mäkkú podložku, chrbtica by sa prehla na opačný smer. Obe polohy sú neželané.

Ortopedický matrac umožní ťažším častiam ľudského tela klesnú hlbšie do matraca ako ľahším častiam. Najťažšou častou veľkej väčšiny ľudí sú bedrá. Na ortopedickom matraci bedrá klesnú do matraca hlbšie.

Kľúčové tu však je to, aby ťažké časti tela nemali negatívny na ľahké časti. Pokiaľ nie je matrac ortopedický, tak nastane nasledujúca situácia: bedrá vyvinú na matrac veľký tlak, čím ho deformujú. Táto časť tela poklesne do matraca. To je v poriadku. Problém je v tom, že táto deformácia matraca ovplyvní aj ďalšie časti tela. Ľahké časti tela takisto poklesnú do matraca. Výsledkom je zlá poloha chrbtice.

Ako to funguje pri taštičkových matracoch?


Taštičkové matrace sú najlepšie ortopedické matrace, ktoré si v súčasnosti môžete na trhu kúpiť. Majú totiž jedinečný mechanizmus, ktorým sa starajú o kopírovanie nerovností ľudského tela.

Každý taštičkový matrac je vyrobený z množstva malých na sebe nezávislých pružín. Každá pružinka je obalená do vrecúška z netkanej textílie. Jednotlivé pružiny sa navzájom nedotýkajú – nie sú prepojené. Spojené sú akurát plátenné vrecúška.

Deformáciou jednej pružiny neovplyvníte okolité. Matrac tak reaguje na každú nerovnosť ľudského tela samostatne. Taštičkové matrace je potrebné odlíšiť od bežných pružinových matracov, ktoré poznáme aj pod označením Bonnell. Pri tomto type matraca sú pružiny navzájom poprepájané. Stlačením jednej pružiny deformujete aj okolité.

Pri taštičkových matracoch je potrebné sledovať hustotu pružín. Čím vyššia hustota pružín, tým vyššia bodová elasticita – teda schopnosť matraca reagovať nerovnosti ľudského tela.

Základné taštičkové matrace ponúkajú okolo 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie taštičkové matrace sa môžu pochváliť až 1200 a viac pružinami na meter štvorcový.

Pri kúpe taštičkového matraca je dobré okrem hustoty pružín sledovať aj kvalitu celého matraca. Tú najľahšie zistíte na základe výrobcu. Matrace sa odporúča kupovať iba od overených výrobcov, ktorí vás ničím neprekvapia. Neoplatí sa riskovať kúpu matraca neznámej značky. Takéto matrace síce môžu vyzerať rovnako ako značkové, ich trvácnosť však býva oveľa kratšia. Takisto ich vlastnosti nemusia byť také, aké sú uvádzané.

Latexové matrace


Latexové matrace majú podobne ako taštičkové ortopedické vlastnosti. Nie sú však také výrazné. Primárny dôvod je konštrukcii matraca. Latexové matrace sú vyrobené z peny (latexovej peny). Matrac je tak vyrobený z jedného veľkého celku.

Latexová pena sa vyrába z latexového mlieka, ktoré poznáme aj ako kaučuk. Latexové mlieko sa získava z kaučuku. Najväčšie plantáže na svete sa nachádzajú v Juhovýchodnej Ázii.

Latexové matrace sú v oblasti ortopedických vlastností výrazne vpredu v porovnaním s bežnými penovými matraci (vyrobenými z polyuretánovej peny). Pokiaľ chcete spať na penovom matraci a zároveň chcete, aby bol matrac ortopedický, latexové matrace sú tou správnou voľbou.

Záver


Pokiaľ si chcete domov do spálne kúpiť kvalitný ortopedický matrac, ktorý sa postará o zdravie vašej chrbtice a kvalitu vášho spánku, jednoznačne by ste mali siahnuť po taštičkovom matraci. V tomto smere má taštičkový matrac omnoho lepšie vlastnosti.

Ideálna je kombinácia taštičkového matraca a latexu. Každý taštičkový matrac prichádza s kontaktnou vrstvou, keďže priamo na pružinovom jadre sa nedá spať. Povrchová vrstva latexu sa postará o výborné hygienické vlastnosti matraca.