streda 7. septembra 2016

Prečo je ortopedický matrac vždy lepšou voľbou?

Pred kúpou nového matraca si musíte zodpovedať na niekoľko základných otázok. Koľko ste ochotní do matraca investovať? Aké druh matraca? Jeho rozmery a kvalita? Jednou z podstatných otázok je aj ortopedickosť matraca. Je ortopedický  matrac dobrou voľbou? Platí to pre každého? A za každých okolností?


Keby sme mali celú otázku maximálne zjednodušiť, tak výsledok by vyzeral asi takto: ak máte možnosť, tak si vždy zadovážte ortopedický matrac.

Problémom však je, že v realite nie všetci majú možnosť si takýto matrac kúpiť. Ortopedické matrace sú vždy drahšie ako bežné matrace. Nie každý je ochotný zaplatiť za takýto matrac. Pri niektorých skupinách ortopedický  matrac neprinesie radikálne zlepšenie kvality spánku -  nejaké zlepšenie však prinesie vždy.

Pri určitých ľuďoch však platí, že ortopedický matrac vie priniesť radikálne zlepšenie kvality spánku a v konečnom dôsledku aj celkového zdravotného stavu.  Títo ľudia majú obrovskú motiváciu investovať do takéhoto matraca, keďže za vynaložené peniaze získajú omnoho viac. Bolo by veľkou chybou, keby takýto ľudia vnímali matrac iba prostredníctvom peňazí a neuvedomili si jeho potenciál.

Z tohto dôvodu sa v tomto článku posnažíme zhrnúť tie najpodstatnejšie výhody ortopedických matracov.


Čo je to ortopedický matrac?



Aby sme predišli akýmkoľvek nedorozumeniam, definujme si hneď na začiatku, čo to ten ortopedický  matrac je. Často sa totiž stáva, že táto nálepka sa dáva na matrace, ktoré si to, jemne povedané, nezaslúžia.

Ortopedickým môžeme volať iba taký matrac, ktorý má dostatočné ortopedické vlastnosti na to, aby sa to prejavilo na spánku. V skutočnosti aké-také ortopedické vlastnosti má prakticky každý matrac. Stále však o takýchto matracoch nemôžeme hovoriť, že ortopedické, pretože vplyv týchto vlastností na spánok je minimálny.

Výraz ortopédia vo voľnom preklade znamená „správna poloha“. Ortopédii ide o správnu polohu chrbtice a kĺbov. Pri spánku nás zaujíma najmä správna poloha chrbtice. Ortopedický matrac by tak mal pomáhať chrbtici zaujať správnu polohu. Žiadny matrac sa nedokáže postarať o dokonalú pozíciu chrbtice – dokážu ju však k tomuto stavu priblížiť.


Správna poloha chrbtice



Ako vzor správnej polohy chrbtice si môžeme zobrať vzpriamene stojaceho človeka. V takejto polohe je chrbtice približne rovná. V skutočnosti je chrbtica dvojito esovito prehnutá. Pre potreby tohto textu však môžeme predpokladať, že chrbtica je rovná.

Prvý problém je, že väčšina ľudí nestojí vzpriamene, ale aj v tejto polohe sú zhrbený. Nehovoriac už o polohe chrbtice v lôžku.

Ak strávite 9 hodín v práci posediačky zhrbení, tak verte tomu, že vaša chrbtica bude v zlom stave. Pridajte zopár ďalších hodín sledovania televízie či práce s počítačom. To na pohode chrbtice určite nepridá. Jedinú šancu, kde sa chrbtica môže plne zregenerovať, je spánok. Tu má chrbtica približne 8 hodín na to, aby načerpala novú energiu do ďalšieho dňa. Chrbtica je zložitý systém svalov a nervov – tie si potrebujú v noci odpočinúť.

Často sa však stáva, že chrbtica nemá možnosť si v noci oddýchnuť. Zlá poloha tela počas spánku chrbtici spôsobuje iba ďalší stres. Výsledok sa dá ľahko predpovedať – ráno sa zobudíte unavení a počas dňa sa to iba zhoršuje. Po rokoch to môže mať vážne dôsledky.

Ideálny ortopedický matrac


Za optimálnu voľbu sa dnes považujú taštičkové matrace. Je to druh pružinového matraca – ich jadro je vyrobené z oceľového drôtu. Na rozdiel od klasických pružinových matracov (ktoré nemajú ortopedické vlastnosti), taštičkové matrace majú špeciálne jadro – obsahuje množstvo samostatných pružín.

Každá jedna pružina v taštičkovom matraci je zabalená v textílii. Tieto pružiny nie sú navzájom poprepájané – každá je samostatná. Navzájom sú pospájané iba textilné taštičky.

Tajomstvo ortopedického matraca sa skrýva práve v tomto špecifickom usporiadaní pružín.

Ak zatlačíte na bežný matrac, dochádza k širokej deformácii povrchu. Pri taštičkovom matraci je to inak – deformuje sa iba časť matraca, na ktorú bol vyvinutý tlak.

Funguje to takto: tlak vyvinutý na jednu pružinu spôsobí deformácii iba tejto pružiny. Okolité pružiny zostanú nezmenené. Toto stojí v kontraste s klasickým pružinovým matracom – stlačením jednej pružiny dôjde aj k deformácii okolitých pružín.

Táto selektívnosť pružín vedie k tomu, že matrac má schopnosť kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažšie časti tela klesnú do matraca hlbšie, a to bez toho, aby negatívne ovplyvnili polohu ľahkých častí tela. Ťažké bedrá na ortopedickom matraci nespôsobia problémy hlavne či ramenám.

A v tomto je podstata ortopedického matraca. Vďaka tomuto kopírovaniu je chrbtica schopná na lôžku zaujať priamu či rovnú polohu.

Do kvality sa oplatí investovať


Pri kúpe ortopedického matraca sa oplatí myslieť na kvalitu. Nie všetky taštičkové matrace sa môžu pochváliť rovnakou kvalitou. Na trhu je množstvo výrobcov, ktorí ponúkajú výrobky rôznej kvality.

Pri výbere matracov vo všeobecnosti sa oplatí dôverovať overeným firmám, ktoré sú na trhu dlhý čas. Ako však rozoznať kvalitnú značku od tej nekvalitnej. Tých spôsobov je viacero. Skúste napríklad sledovať informácie, ktoré výrobca prezentuje. Kvalitný výrobca vám o svojich výrobkoch povie maximum, keďže sa nemá začo hanbiť – nemá čo skrývať.

Pri kvalitnom matraci sa tak dozviete aj to, kto je výrobcom pružinového jadra, kto vyrobil poťah či kontaktné penové vrstvy. Pri matracoch záruka o ich kvalite nehovorí veľa.