štvrtok 28. júla 2016

Čo dokáže ortopedický matrac?


V ponuke matracov sa často objavuje výraz „ortopedický“.  Ortopedické matrace sú vraj to najlepšie, čo si môžete domov do spálne v súčasnosti kúpiť. Čo sa ale za týmto výrazom skutočne skrýva? Aký vplyv na spánok má ortopedický matrac.

Ortopédia


Ortopédia je veda, ktorá sa venuje správnej polohe chrbtice a kĺbov. Ak používame prídavné meno „ortopedický“, mám na mysli niečo, čo pomáha k správnej polohe chrbtice a kĺbov. Pri matracoch tento výraz vnímame o čosi užšie. Ortopedický je taký matrac, ktorý pomáha chrbtici zaujať správnu polohu.


Správna poloha chrbtice


Správna poloha chrbtice je výraz, ktorý mnohým ľuďom veľa nepovie. Aká je to správna poloha chrbtice? V akej polohe musí byť chrbtica, aby sme mohli hovoriť, že je všetko ok?

Chrbtica je extrémne komplikovaný útvar. Ide o zložité prepojenie kostí, miechy, nervov, šliach, svalov a ďalších tkanív. Zložité útvary sú náchylné na poruchy. U chrbtice to nie je iné. Problémy chrbtice sa vedia prejaviť mnohými symptómami. Nie všetky musia byť ľahko spojiteľné s chrbticou. Bolesti chrbta sú ľahko identifikovateľné. Problémy s chrbticou však môžu prerásť do bolesti hlavy a podobne. Tie si bežný človek s chrbticou len tak ľahko nespojí. Dokonca ani medicína nemá chrbticu pod malíčkom. Ide o komplikovanú časť ľudského tela, ktorej stále veľmi nerozumieme.

Drvivá väčšina ľudí sa rodí so zdravou chrbticou. Až časom dochádza k jej deformáciám. Chrbtica má optimálnu polohu vtedy, ak stojíme vzpriamene. Mohli by sme povedať, že v tomto momente je chrbtica priama či rovná. V skutočnosti to však tak nie je.  Chrbtica je dvojito esovite prehnutá. Pre bežné potreby (aj účel tohto článku) môžete situáciu zjednodušiť a predpokladať, že chrbtica je rovná.

Ako to vyzerá na bežných matracoch?


Bežnými matracmi myslíme napríklad penové matrace vyrobené z polyuretánu. Tieto matrace majú minimálne ortopedické vlastnosti, a preto ich nemôžeme nazývať ortopedickými. Nové penové matrace ešte aké-také ortopedické vlastnosti majú – používaním matraca sa však rýchlo znižujú.

Pokiaľ si ľahnete na bežný penový matrac, tak chrbtice len zriedka zaujme žiadanú polohu. Je to najmä preto, lebo najťažšia časť tela deformuje veľkú časť matraca a tým negatívne ovplyvňuje ďalšie časti tela.  Najťažšou časťou ľudského tela sú zvyčajne body či bedrá. Na bežnom matraci vytvoria priehlbinu, ktorá deformuje veľkú časť matraca.

Medzi matrace bez ortopedického efektu radíme aj bonnellové matrace (klasické pružinové matrace). Jadro takéhoto matrac pozostáva z navzájom prepojených pružín. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácii okolitých. Efekt je podobný ako pri bežnom penovom matraci – tlak na jedno miesto na matraci deformuje jeho veľkú časť, a tak ovplyvňuje aj tie časti tela, u ktorých si to neželáme.

Ako to vyzerá na ortopedickom matraci?


Za ortopedické považujeme najmä taštičkové matrace. Výborné ortopedické vlastnosti však majú aj latexové matrace či matrace vyrobené z pamäťovej peny.

Taštičkové matrace majú jadro vyrobené z pružín – rovnako ako matrace bonnellové. Kľúčový rozdiel je však v tom, že jadro taštičkového matraca sa skladá z množstva nezávislých pružín. Každá pružina je zašitá do textilnej taštičky. Pružiny sa navzájom nedotýkajú. Zošité sú iba susedné taštičky. Vo výsledku to vyzerá tak, že stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých pružín. A v tomto je základ ortopedických vlastností. Vďaka tomu dokáže takýto matrac kopírovať nerovnosti ľudského tela.

Keď si ľahnete na ortopedický matrac, najťažšia časť vášho tela poklesne do matraca najviac. Dôležité je, že matrac bude stlačený iba v miestach tlaku. Ľahké časti tela nebudú dotknuté – klesnú do matrac presne podľa svojej potreby. Vo výsledku to bude vyzerať tak, že chrbtice bude s matracom vo vodorovnej polohe.

Pri taštičkových matracoch záleží na množstve pružín v matraci. Konkrétne je dôležitá hustota pružín. Hustota pružín ovplyvňuje bodovú elasticitu. Bodová elasticita definuje schopnosť matraca kopírovať nerovnosti ľudského tela. Vyššia bodová elasticita = vyššia schopnosť kopírovať nerovnosti ľudského tela.

Základné taštičkové matrace majú hustotu do 300 pružín na meter štvorcový.  Väčšine ľudí by takáto bodová elasticita mala stačiť. Najlepšie taštičkové matrace sa môžu pochváliť hustotou aj 1200 pružín na meter štvorcový. Kvalitné taštičkové matrace však nie sú práve najlacnejšie a nemusia byť vhodnou kúpou pre každého. V každom prípade investícia do kvalitného matrace nie je zlá. Ortopedické matrace sa postarajú o lepšiu polohu chrbtice počas spánku. To vedie k jej lepšej regenerácii a teda spokojnejšiemu spánku. Lepší spánok sa prejaví aj na ľudskom zdraví.

O významne ortopedických matracoch je najjednoduchšie hovoriť z negatívneho pohľadu. Ak si domov kúpite nevhodný matrac, tak jeho dlhodobým používaním sa vystavujete riziku, že sa to prejaví na vašom zdraví. Čím ste starší, tým sú nároky na kvalitný matrac vyššie.

Pokiaľ máte 18 rokov, tak váš chrbát zvládne prakticky všetko. Pokojne by ste mohli spávať aj priamo na dlážke s vaším zdravím by to z krátkodobého hľadiska nič nespravilo.  Len ťažko možno určiť vek, kedy je potrebné venovať matracom zvýšenú pozornosť. Problém je v tom, že v 18-stke sme na tom všetci približne rovnako. Zdravotný stav neskôr závisí predovšetkým na spôsobe života a životnom štýle.