piatok 16. septembra 2016

Prečo je vzdušnosť matraca mimoriadne dôležitá?


Pri kúpe nového matraca je dôležitých množstvom faktorov. Niektoré sú kľúčové – iné nesú menej dôležitosti. Pri rôznych druhoch matracov je potrebné sledovať rôzne veci. Avšak pri všetkých matracoch je potrebné venovať pozornosť ich vzdušnosti. Ihneď si vysvetlíme, prečo tomu tak je.

Vysoká vlhkosť v matraci prospieva množeniu mikróbov


Možno sa pýtate, ako sa vlhkosť dostane do matraca. Veď posteľ udržujete v suchu, nič na ňu nevylievate.


Do matraca sa vlhkosť dostáva z ľudského tela. Ono sa to nezdá, ale aj zdravý ľudský organizmus každú noc vyprodukuje niekoľko stoviek mililitrov potu. Ten sa vo forme pary dostáva priamo do matraca, kde zvyšuje jeho vlhkosť. Kľúčové je, do akej výšky túto vlhkosť vie zvýšiť a ako dlho tam táto vlhkosť zostane.

Baktérie, roztoče a plesne sú mikroskopické organizmy, ktoré k svojmu spokojnému životu toho naozaj veľa nepotrebujú. Stačia im tri veci – teplo, potrava a vlhkosť. Teplo majú zabezpečené z vášho radiátora a priamo z vášho tela. S týmto nespravíte nič. Spíte totiž v jednej posteli. Potravu mikróby v posteli získavajú z prachu, kde sa nachádza veľké množstvo odumretej ľudskej pokožky. Prísun potravy dokážete obmedziť kvalitným poťahom a jeho pravidelným praním.

Poslednou podmienkou pre spokojný život mikróbov je vlhkosť. Tú dokážete obmedziť správnym výberom matraca. Vlhkosť v matraci sa vám nikdy nepodarí znížiť na nulu. O to ani nejde. Nemalo by to totiž význam. Úplne postačí, ak sa vám v matraci podarí udržať primeranú vlhkosť.

Rôzne druhy matracov sa s vlhkosťou dokážu vyrovnať rozdielne. Je iba na vás, aby ste si domov do spálne kúpili kvalitný matrac, ktorý sa postará o maximálne kvalitný spánok.

Matrace z polyuretánovej peny


Polyuretánová (PUR) pena je v matracoch ten najbežnejší materiál. Z veľmi jednoduchého dôvodu – PUR pena je lacná a veľmi ľahko sa tvaruje do akejkoľvek podoby.

Matrac z PUR peny môžete kúpiť už  za niekoľko desiatok eur – cena závisí predovšetkým na hrúbke matraca.

Nízka cena je však pri tomto druhu matraca asi jedinou podstatnou výhodou. Za málo peňazí toho veru veľa nedostanete. Určite nedostanete matrac, ktorý si dokáže poradiť s vlhkosťou.

Polyuretánová pena je málo vzdušná. Vlhkosť, ktorá sa do matraca dostane z nášho tela, zostáva v jeho jadre dlhšie, ako by bolo vhodné. Vlhké prostredie veľmi k rozmnoženiu rôznych mikróbov. Premnožených mikroorganizmus sa následne už veľmi ťažko zbavíte. Špinu a odumreté telá a ich časti mikróbov sa z matraca odstraňujú iba veľmi ťažko. Čiastočným riešením je kúpa kvalitného poťahu. Ten však celý proces znehodnotenia matraca iba spomalí – podstata problému nízkej vzdušnosti zostane nezmenená.

Kvalitnejšie penové matrace


Z polyuretánu sa rôznymi technologickými postupmi dajú vyrobiť pomerne kvalitné materiály. Takéto peny majú oproti bežnej PUR peny vyššiu hustotu a zároveň vyššiu vzdušnosť.

Lepšia vzdušnosť však v tomto prípade neznamená, že problém s mikróbmi v matraci bude vyriešený. Takéto matrace majú dlhšiu životnosť, ale hygienická odolnosť týchto matracov nie je radikálne odlišná od bežných PUR matracov.

Pružinové matrace


Pokiaľ vám záleží na hygiene matraca, tak najlepšou možnou voľbou sú jednoznačne pružinové matrace.

Poznáme dva základné druhy pružinových matracov – klasické (Bonnell) a taštičkové. Tieto druhy matracov majú výrazne odlišné úžitkové vlastnosti. Z pohľadu vzdušnosti je však medzi nimi minimálny rozdiel.

Pri pružinových matracoch je kľúčové, že ich jadro je tvorené z veľkej časti vzduchom. Pevnosť mu dodáva oceľový drôt, ktorý zaberá minimum priestoru. Taštičkové jadro sa skladá z množstvo malých nezávislých pružín. Pri bonnellovom matraci sú pružiny navzájom poprepájané. Ako už  bolo spomenuté, pri vzdušnosti na tom nezáleží. Dôležité je, že v takomto matraci je zabezpečené prúdenie vzduchu.

Vlhkosť, ktorá sa dostane do pružinového matraca sa z neho pomerne rýchlosť dostane von. V jadre nedochádza ku koncentrácii vlhkosti. Výsledkom je zdravší a lepší matrac.

Čím vyšší pružinový matrac, tým lepšie – tým je vzduchový priestor v matraci väčší.

Významnú úlohu hrá aj podklad pod matrac


Matrac pri snahe o reguláciu vlhkosti nie je všetko. Pozornosť je potrebné venovať aj roštom. Zlý výber podkladu pod matrac môže mať na kvalitu spánku veľmi nepriaznivý vplyv.

Pri výbere roštov platí niekoľko základných pravidiel. Penové rošty sú vždy náročnejšie na výber roštu. Respektíve výber roštu výrazne ovplyvňuje vzdušnosť a životnosť matraca.

Penové matrace by mali byť uložené výhradne na lamelové rošty s predpätými lamelami. Pružný rošt tlmí tlak vyvíjaný na matrac a obmedzuje tvorbu preležanín. Lamelový rošt sa zároveň stará o vetranie matraca zo spodnej strany.

Vetranie však bude efektívne iba vtedy, ak budete mať rošt na vhodnej posteli. Posteľ s úložným priestorom je z tohto pohľadu zlou voľbou. Ideálna je klasická  posteľ stoja na štyroch vysokých nohách.

Pružinové matrace je tiež dobré položiť na pružné lamelové rošty. Výhodou pružín je však to, že dokážu slúžiť aj na pevnom rošte bez výrazného skrátenia životnosti.

Žiadny matrac by nikdy nemal ísť na plný pevný rošt. Takýto podklad pod matrac zablokuje vetranie matraca, čo vedie k hygienickému znehodnoteniu celého lôžka.