utorok 27. septembra 2016

Rozdiel medzi taštičkovým a bonnellovým matracom


V súčasnosti patria medzi najpopulárnejšie tzv. taštičkové matrace. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o nejakú novinku z posledných rokov. V skutočnosti však princíp taštičkových matracov je známy už viac ako sto rokov. Súčasné taštičkové matrace sú akurát konštrukčne vyspelejšie.

Taštičkové matrace sú druhom pružinového matraca. Do tejto kategórie patria ešte tzv. bonnellové matrace. Tie poznáme aj ako klasické pružinové matrace.

Pri vstupu do predajne s matracmi sa na bežného zákazníka v krátkom čase navalí obrovské množstvo informácií. Množstvo názvov, konceptov, obrázkov a do toho všetkého netrpezlivý predavač.

Pri kúpe matraca je potrebné mať dobrú predstavu o jednotlivých typoch. Pokiaľ si chcete domov kúpiť pružinový  matrac, je dobré vedieť o všetkých rozdieloch medzi taštičkovým a pružinovým matracom. Oba matrace sú vyrobené z oceľové drôtu – ich úžitkové vlastnosti sa až na niekoľko výnimiek výrazne líšia. Ak zanedbáte domácu úlohu, pokojne sa vám môže stať, že skončíte doma s nevhodným matracom.

Z tohto dôvodu v tomto článku nájdete podrobné informácie o rozdieloch medzi taštičkovým a bonnellovým matracom.

Rozdiel č. 1 – ortopedické vlastnosti


Ten bod je jednoznačne najdôležitejší. Väčšina ľudí si totiž taštičkové matrace kupuje práve z dôvodu vynikajúcich ortopedických vlastností. Taštičkové matrace neraz nesú nálepku zdravotné. Taštičkové matrace naozaj takéto sú – najmä tie najkvalitnejšie sú špičkovou pomôckou k zdravému spánku.

Problém je však v tom, že bonnellové matrace majú prakticky nulové ortopedické vlastnosti. Sú vyrobené z rovnakých materiálov, avšak ortopedické vlastnosti sú výrazne odlišné. Ako je to možné?

Rozdiel sa skrýva v konštrukcii jadra matraca. Taštičkové matrace sa skladajú z množstva (až 1200 pružín na jednom metri štvorcovom) nezávislých pružín. Každá jedna pružina je obalené v netkanej textílii. Pružiny sa vzájomne nedotýkajú. Zošité sú iba textilné taštičky. Pri bonnellovom matraci sú pružiny v jadre navzájom poprepájané. Oceľové pružiny sú v priamom kontakte s okolitými pružinami.

Usporiadanie pružín je kľúčové – nezávislé pružiny reaguje iba na tlak, ktorý je vyvinutý priamo na ne. Ak stlačíte jednu pružinu, okolité zostanú nezmenené. Ak stlačíte jednu pružinu na bonnellovom matraci, zdeformované budú aj okolité pružiny.

Pre spánok to má jednoznačný dôsledok – pri taštičkových matracoch ťažké časti tela neovplyvňujú ľahké. Ťažká bedrová časť tela klesne do matraca hlbšie, a to bez toho, aby to skomplikovalo polohu hlavy či ramien. Táto schopnosť kopírovať nerovnosti ľudského tela vedú k tomu, že chrbtica vie počas spánku zaujať prirodzenejšiu polohu. Za ideálneho stavu by bola chrbtica počas spánku vo vodorovnej pozícii. Takto dokáže maximálne odpočívať a regenerovať dôležité svaly. Na bežných matracoch nastávajú nasledovné situácie – na tvrdom matraci je chrbtica vypuklá. Na mäkkom je zase prehnutá smerom do matraca. Obe polohy vedú k tomu, že človek sa ráno nebudí úplne zregenerovaný.  Deň tak štartujete unavenejší, ako by bolo optimálne.

Rozdiel č. 2 – taštičkové matrace majú dlhšiu životnosť


Vyššia životnosť taštičkových matracov ani tak nesúvisí s typom konštrukcie jadra, ako skôr s kvalitou celého vyhotovenia.

Situácia na trhu s matracmi je v súčasnosti teraz taká, že klasické bonnellové matrace patria do nižšieho segmentu trhu. Predaj je tak cielený na ľudí s nižším disponibilným príjmom, na ľudí, ktorých zaujíma najmä cena matracov.

Pri taštičkových matracoch je to presne naopak. Výrobcovia sa snažia predaj sústrediť na ľudí, ktorých zaujíma predovšetkým kvalita. Koho zaujíma kvalita, ten nemá problém si za ňu priplatiť. V ponuke sú tak taštičkové matrace dobrej až vynikajúcej kvality. Taštičkové matrace najvyššieho segmentu používajú špičkové súčasné technológie.

Ako príklad môže slúžiť taštičkové jadro, ktoré je vyrobené s oceľového drôtu s medeným povrchom. Takýto drôt je takmer 100-percentne odolný voči hrdzaveniu. Takýto špičkový drôt by výrobcovia teoreticky mohli použiť aj pri výrobe bonnellových matracov. Taký matrac by potom mal rovnakú životnosť ako taštičkový. Nespravia tak však z dôvodu, že bonnellový matrac by tak stál priveľa. Cieľová skupina by si ho z tohto dôvodu nekúpila.

Jadro kvalitného taštičkového matraca prakticky vždy vydrží viac, ako je z hygienického pohľadu dôležité. Kvalitné taštičkové matrace sa tak menia z hygienických dôvodov – a nie z dôvodu vŕzgania pružín či iných podobných problémov.

Kvalitní výrobcovia taštičkových jadier bežne ponúkajú až 20-ročnú záruku. Bežná životnosť matraca je maximálne 10 rokov. Záruka na celý  matrac je zriedka dlhšia ako 5 rokov.

Rozdiel č. 3 – kvalita kontaktných pien


Každý pružinový matrac má kontaktné vrstvy. Priamo na pružinovom jadre sa totiž nedá ležať. Ako kontaktné vrstvy sa používajú peny. Tie prichádzajú v najrôznejších podobách, ale hlavne kvalite.

Na bonnellových jadrách sú zvyčajne nalepené bežné polyuretánové peny. Ich najväčšou výhodou je cena. Základné PUR peny však nie sú vzdušné a pomerne rýchlo sa na nich tvoria preležaniny.

Na taštičkových jadrách zvyknú byť nalepené kvalitnejšie peny. Veľmi dobrou voľbou je latexová pena. Ide o prírodný produkt, ktorý má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Obľúbená je aj pamäťová pena, čo je špičkový materiál, z dielne americkej vesmírnej agentúry NASA. Pamäťová pena pôsobí výborne na dotyk a vynikajú aj termoregulačnými vlastnosťami. Pri hodnotení povrchovým materiálov nestačí určenie použitého materiálu. Pozor je potrebné dávať aj na parametre daného materiálu. Pri penách je dobré sledovať najmä hustotu materiálu. Čím vyššia hustota, tým má pena lepšie úžitkové vlastnosti.