piatok 14. októbra 2016

Prečo peniaze investované do matraca z PUR peny sú zle investované peniaze?


Ponuka matracov je dnes taká široká, že bez nejakej prípravy sa v nej bežný človek len veľmi ťažko zorientuje. Na výber máte niekoľko typov matracov, podtypov a množstvo parametrov, v ktorých sa vyzná málokto.

Pri vstupe do predajne matracov máte v podstate dve možnosti. Zvolíte si jednu zo stratégií – buď sa upriamite na kvalitu, alebo vašich hlavným kritériom výberu bude cena.


Viac ako dosť ľudí sa zameriava práve na cenu. Dobrá cena je pre nich jednoducho to najdôležitejšie kritérium. To však stále neznamená, že siahnu po tom najlacnejšom, čo sa v predajni nachádza. Aj nákup lacného matraca je vec zložitá. Cena totiž nie je jediným vodidlom. Keby to bolo tak, situácia by bola príliš jednoduchá.

Najlacnejšie typy matracov


Za cenovo najvýhodnejšie sa považujú dva typy matracov: pružinové matrace (typ Bonnell) a matrace vyrobené z polyuretánovej peny.

Bonnellové matrace sú najstarším typom matracu. Prvý pružinový matrac uzrel svetlo sveta už v 70-tych rokoch minulého storočia. Išlo o matrac, ktorý dnes poznáme pod označením Bonnell, alebo klasický pružinový matrac. O cca 30 rokov neskôr prišiel na svet taštičkový  matrac. Kým taštičkové matrace dnes patria k matracovej špičke, klasické pružinové matrace okupujú opačnú stranu matracového spektra. Bonnellové matrace patria medzi tie najlacnejšie.

S klasickými pružinovými matracmi však nie je spojených veľa výhod. Určite nie sú ortopedické, čo je najväčšia výhodataštičkových matracov. Hlavnou výhodou bonnellových matracov je ich vzdušnosť. Vysoká vzdušnosť eliminuje vlhkosť v matraci a pôsobí tak proti rastu a množeniu nepríjemných mikroorganizmov ako baktérie, roztoče a plesne.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny


Jednoznačne najväčší podiel na predaji matracov majú matrace vyrobené z polyuretánovej peny. Polyuretán je materiál, ktorý sa vyrába z ropy. Ide tak o syntetickú látku vyrobenú z neobnoviteľnej suroviny.

Ak hovoríme o matracoch z polyuretánovej peny (v skratke PUR peny), máme na mysli tú jednoduchú PUR penu. Problém je v tom, že aj kvalitné materiály, ako napríklad studená pena či dokonca pamäťová pena, sú takisto vyrobené z polyuretánu. Rozdiel medzi pamäťovou a bežnou PUR penou je však obrovský. Pamäťová pena má odlišné vlastnosti najmä vďaka veľmi špecifickej technológii výroby – do polyuretánu sa pridávajú rôzne prísady.

Výhody polyuretánovej peny


Za najväčšiu výhodu PUR peny považujeme jednoznačne cenu. Výroba PUR peny je lacná a rýchla. Celý technologický proces je nenáročný. Zvládnu to aj bežné firmy bez špeciálneho know-how.

S polyuretánovou penou sa navyše veľmi dobre pracuje. Výrobcovia matracov zriedka vyrábajú aj jednotlivé komponenty. Ak chce nejaká firma vyrobiť penový matrac, od výrobcu PUR pien nakúpi materiál potrebných rozmerov. Polyuretánovú penu poľahky rozreže na potrebné rozmery. Dosky z PUR peny sa ľahko lepia a váhovo sú takisto výhodné.

Tu sme spomenuli aj ďalšiu výhodou matracov z PUR peny pre bežného človeka. Tento materiál nemá veľkú hustotu, a tak matrac z neho nie je veľmi ťažký. Najlacnejšia polyuretánová pena má hustotu okolo 18 kg/m³. Tie lepšie môžu mať okolo 25 kg/³. Kvalitná latexová pena (latexové matrace patria k tomu najlepšiemu, čo si môžete do spálne kúpiť) má hustotu aj cez 80 kg/m³. Matrac vyrobený z polyuretánovej peny môže byť tak takmer 5-krát ľahší ako kvalitný latexový matrac.

Nízka hmotnosť matraca je výhoda pri manipulácií s ním. Pokiaľ sa chcete o matrac starať zodpovedne, tak ho budete musieť pravidelne čistiť – snímať poťah a prať ho. Z času na čas matrac otočiť. Ak nepatríte medzi fyzicky zdatných ľudí, tak ťažký latexový či taštičkový matrac vám môže dať poriadne zabrať. Naproti tomu s bežným matracom z PUR peny si poradí prakticky každý.

Nevýhody matracov z polyuretánovej peny


Možno ste si všimli, že obe spomínané výhody matraca z PUR peny nemali nič spoločné s kvalitou spánku. Minimálne nie priamo. To, že si kúpite lacný matrac vás síce môže uspokojiť natoľko, že budete mať iba pekné sny – to sa však často nestáva. So spánkom zvykne narobiť šarapatu čosi iné – nespokojná chrbtica.

Cieľom spánku by mala byť dokonalá regenerácia. Večer zaspávate unavení a ráno sa zobúdzate svieži a plný energie. Nie vždy je však situácia takáto. Ak počas spánku chrbtica trpí, nedokáže sa regenerovať a ráno to pocítite. O optimálnu polohu chrbtice počas spánku sa starajú ortopedické matrace. Tie dokážu kopírovať nerovnosti ľudského tela a pomáha chrbtici zaujať rovnú polohu.

Matrace z PUR peny majú minimálne ortopedické vlastnosti. A používaním ich iba strácajú. Ak chcete mať doma ortopedický matrac, siahnite po taštičkovom či latexovom matraci.

Matrac z PUR peny nie je žiadnou výhrou ani z pohľadu hygieny lôžka. Veľký problém polyuretánovej peny je jej nízka vzdušnosť. Vzduch sa v pene pohybuje len ťažko, čo vedie k hromadeniu  vlhkosti, ktorá sa do matraca dostáva potom. Vyššia vlhkosť praje rastu a rozmnožovaniu mikroorganizmov. Baktérie, roztoče či plesnie znepríjemňujú život najmä alergikom. Škodia však úplne všetkým.

Polyuretánový matrac navyše nemá dlhú životnosť. Tento typ matraca je náchylný k tvorbe preležanín. Priehlbiny na najpoužívanejších miestach vznikajú už po krátkom čase. Konkrétna rýchlosť závisí najmä od hustoty materiálu. Na najlacnejších polyuretánových matracoch môžete preležaniny spozorovať už po jednom či dvoch rokoch.