utorok 25. októbra 2016

Nie je penový matrac ako penový  matrac


Penové matrace sú vo všeobecnosti považované za menej kvalitné. Toto tvrdenie je do veľkej miery nesprávne zovšeobecnenie.

Na začiatok si definujme, čo penovými matracmi myslíme. Tento termín môžeme vnímať v širšom a užšom zmysle.


Širší termín penový matrac obsiahne všetky matrace, ktorých základ má penovú podobu. Patria sem matrace vyrobené z polyuretánovej peny, matrace vyrobené z vylepšených polyuretánových pien a matrace vyrobené z latexovej peny. Ak hovorí o užšom význame penového matraca, máme na mysli matrace vyrobené zo základnej polyuretánovej peny.

Poďme sa bližšie pozrieť na všetky druhy spomenutých pien:

Základná polyuretánová pena


Polyuretánová pena je najpoužívanejším materiálom na výrobu matracov. Najväčšou výhodou polyuretánovej peny (používa sa aj skratka PUR) je jej cena. Ak chcete vyrobiť lacný matrac, tak vašou prvou voľbou bude PUR pena. Tento druh peny je ľahko tvarovateľný, dobre sa lepí a reže. Aj v našich podmienkach poznáme polyuretánovú penu už niekoľko desiatok rokov. V minulosti sa PUR pena predávala pod obchodným názvom Molitan.

Polyuretánová pena má okrem ceny ešte jednu vnímateľnú výhodu – je ľahká. Takže matrac vyrobený z PUR peny nie je ťažký a dá sa s ním pomerne ľahko manipulovať. Matrac je potrebné pravidelne čistiť, prípadne otáčať, a na to potrebujete byť schopní s matracom manipulovať.

Inak nemožno matrac z PUR peny považovať za žiadnu výhru. Tento typ matraca má minimálne ortopedické vlastnosti. Pri novom matraci by ste ešte nejaké spozorovali – používaním však aj tie zanikajú.  Polyuretánové matrace nie sú z hygienického pohľadu žiadnou výhrou. Základom hygienického matraca je schopnosť regulovať vlhkosť. Dobrý matrac tak musí byť vzdušný, a to nie je prípad PUR peny. Polyuretánová pena nie je vzdušná a pohyb vzduchu v jadre takéhoto matraca je výrazne obmedzený. To znamená, že vlhkosť, ktorá sa do matraca dostane potom, sa nedokáže odpariť dostatočne rýchlo. Zvýšená vlhkosť v matraci praje baktériám, roztočom a plesniam – rýchlejšie rastú a ľahšie sa rozmnožujú.

Matrace z PUR nevynikajú ani životnosťou. Sú náchylné na tvorbu preležanín. Čím menej kvalitná pena, tým sa preležaniny objavia skôr. Čím má pena menšiu hustotu, tým môžete priehlbiny na matraci očakávať skôr.

Matrace z vylepšených polyuretánových pien


Nie najlepšie úžitkové vlastnosti PUR peny sa vedci vždy snažili vylepšiť. Do veľkej miery sa im to aj podarilo. Z bežného polyuretánu dokázali vyrobiť aj známu pamäťovú penu, ktorá má na prvý pohľad s bežnou PUR penou pramálo spoločného.

Pamäťovú penu vyvinula americká vesmírna agentúra NASA. Chcela zabezpečiť väčšie bezpečie a komfort pre svojich kozmonautov v raketopláne. Prvá pamäťová pena sa objavila na začiatku 60-tych rokov minulého storočia. Matrace sa však z tohto materiálu začali vyrábať až o 30 rokov neskôr. Spočiatku bol tento materiál extrémne drahý.  Až časom sa podarilo cenu znížiť dostatočne na to, aby si matrac z pamäťovej peny mohla dovoliť aj stredná trieda.

Pri výrobe pamäťovej peny sa do polyuretánu pridávajú rôzne prísady, ktoré radikálne zlepšujú jej vlastnosti. Pamäťová pena má výrazne vyššiu hustotu, čo sa prejaví napríklad aj životnosťou. Hlavne sa však dokáže prispôsobiť ľudskému telu a vykazuje výborné ortopedické vlastnosti. Pamäťová pena je príjemná na dotyk a má vynikajúce termoregulačné vlastnosti.

Napriek tomuto všetkému v predajniach len zriedka nájdete matrac vyrobené iba z pamäťovej peny. Tento materiál sa v súčasnosti používa najmä ako kontaktná vrstva v taštičkových alebo penových sendvičových matracov.

Pamäťová pena je najlepším vylepšením polyuretánu. Na trhu ich však je omnoho viac. Asi najznámejšia je tzv. studená pena. Tento materiál má vyššiu hustotu ako bežná PUR pena, a tak má dlhšiu životnosť a niekoľko ďalších úžitkových vlastností.

Latexové matrace


Latexová pena je diametrálne odlišný materiál ako rôzne variácie polyuretánu. Polyuretán sa vyrába z neobnoviteľnej suroviny – z ropy. Latexová pena je prírodný produkt (niekedy sa kombinuje so syntetickým latexom), ktorý sa získava z kaučukovníka. Latex však nie je exkluzívnym produktom kaučukovníka. Produkuje ho asi 14 percent rastlín. Pestovanie kaučukovníka je však najvýhodnejšie.

Matrace vyrobené z latexovej peny majú niekoľko vynikajúcich vlastností. Sú skvelou voľbou pre všetkých alergikov a citlivých ľudí. Prírodný latex má totiž prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. V takýchto podmienkach je rast a rozmnožovanie baktérií, roztočov a plesní výrazne obmedzované. Navyše tento typ matraca sa môže pochváliť aj vysokou vzdušnosťou. Na jednej strane latexová pena je vzdušná – výrobcovia navyše v tele matraca vytvárajú dodatočné prieduchy.  Jadro latexového matraca je tak suché a prirodzene antimikrobiálne. Latexové matrace sa zvyknú kombinovať s kokosovými doskami – ďalším vzdušným prírodným materiálom s prirodzenými antimikrobiálnymi vlastnosťami.

V neposlednom rade – latexové matrace majú výrobné ortopedické vlastnosti. Takto priamo prispievajú ku kvalitnejšiemu spánku. Chrbtica na latexovom matraci zaujme lepšiu polohu, čo pomáha celkovej regenerácii tela počas spánku. Latexové matrace spolu s matracmi z pamäťovej peny majú ako jediné penové matrace ortopedické vlastnosti, ktoré dokážu pri spánku spraviť rozdiel.

Záver

Ukázali sme, že medzi penovými matracmi sú veľké rozdiely. Pokiaľ chcete mať doma v spálni kvalitný matrac, rozhodne sa vyhnite matracom z bežnej PUR peny. Ako optimálne riešenie sa ukazuje latexový  matrac. Od neho váš však môže odradiť cena.