štvrtok 6. októbra 2016

V akých situáciách je lepšou voľbou latexový matrac (pred taštičkovým)?

Povedzme, že máte predstavu, aký matrac chcete mať doma spálni. Rozhodli ste sa pre ortopedický matrac, keďže vám záleží na pohodlí spánku a predovšetkým na jeho kvalite.




Prídete do predajne s matracmi a predavač vám na požiadavku ortopedického matraca ponúkne dve možnosti: taštičkový alebo latexový. V tomto momente zostanete zarazený, keďže netušíte, v akých situáciách je taštičkový respektíve latexový matrac výhodný. Spoľahnúť sa na slová predajcu nikdy nie je najlepšie riešenie. Vždy je lepšie o danej téme aspoň čosi vedieť.

Vo všeobecnosti nemožno povedať, ktorý typ matraca je lepší. Každá spálňa totiž vychádza z určitých podmienok. Do rôznych situácií sa hodí iný typ matraca.

Taštičkové matrace


Taštičkové matrace majú výborné ortopedické vlastnosti. Tie sú dôsledkom veľmi špecifickej konštrukcie tohto typu matraca. Klasicképružinové matrace sa skladajú z množstvo vzájomne poprepájaných pružín. Pohyb jednej pružiny vyvolá pohyb okolitých. Tento typ matraca uzrel svetlo sveta už v 70-tych rokoch 19. storočia. Vykazuje minimálne ortopedické vlastnosti. Taštičkový matrac však nie je oveľa mladší vynález. Prvý taštičkový matrac bol skonštruovaný už v roku 1900. Svojím spôsobom šlo o matracovú revolúciu.

Angličan meno James Marshal pripravil zlepšovák – do jadra matraca všil množstvo nezávislých pružín. Každá jednu pružinka bola zašitá do textílie. Pružiny sa navzájom nedotýkali. Zošité boli iba textilné obaly – tzv. taštičky.

Základom úspechu bola nezávislosť každej jednej pružiny. Stlačením jednej pružiny nedochádzalo k deformácii okolitých. Takýto matrac dokázal kopírovať nerovnosti ľudského tela a pomáhať tak chrbtici zaujať lepšiu polohu (ideálna poloha by bolo rovná). Dnešné taštičkové matrace sa od tých zo začiatku minulého storočia líšia v mnohých ohľadoch – hustota pružín je vyššia, používa sa kvalitnejšia oceľ, matrace nevŕzgajú – princíp fungovania taštičkového matraca však zostáva totožný.

V súčasnosti si môžete vybrať z veľkého množstva rôznych taštičkových matracov. Kvalitu tohto typu matraca ovplyvňuje najmä technológia výroby a použité materiály. Vždy je lepšie investovať do taštičkového jadra vyrobeného v Európe či inej vyspelej krajiny. Špičkové firmy vám ponúknu na taštičkové jadro záruku aj 20 rokov. Takéto jadro vám zaručene nezačne hrdzavieť a šanca, že matrac bude vŕzgať je prakticky  nulová.

Ako už bolo spomenuté, pri taštičkových matracoch, záleží aj na hustote pružín. Vo všeobecnosti platí, čím vyššia hustota pružín, tým lepšie vlastnosti. Základné taštičkové matrace sa môžu pochváliť cca 250 pružinami/m².

Taštičkové matrace sú vhodné do situácií, kedy vám záleží najmä na ortopedických vlastnostiach matraca a hygienický aspekt je vedľajší. Hoci je potrebné zdôrazniť, že taštičkové matrace odolávajú mikróbom veľmi dobre. Ako všetky pružinové matrace, aj taštičkový matrac je vzdušný. Veľkú časť jadra tvorí vzduch – pohyb vlhkosti tak nie je obmedzovaný a matrac zostáva počas používania pomerne suchý. Proti plesniam, roztočom a baktériám tak taštičkový matrac pôsobí iba pasívne. Vo väčšine prípadov to však stačí. Alergici alebo inak citliví ľudia však môžu vyžadovať od matraca aj aktívnu ochranu.

Latexové matrace


Latexové matrace môžeme zaradiť do skupiny penových. Najznámejším typom penových matracov sú matrace vyrobené z polyuretánovej peny. Polyuretán sa vyrába z ropy – ide tak o čisto syntetický materiál.

Latexová pena sa naproti tomu môže vyrábať čisto z prírodných produktov. Základom na výrobu latexovej peny je latex – ten sa získava z kaučukovníka, čo je tropická drevina. Kaučukovník ľudstvo využíva už po niekoľko tisíc rokov. Priemyselné využitie si však našla iba v 19. storočí. Kaučukovníky sa stali základom gumárenskej revolúcie.

Kaučukovník nie je jedinou rastlinou, ktorá produkuje latex. V skutočnosti je to viac ako bežné. Až 14 percent všetkých kvitnúcich rastlín produkuje latex. Latex môžete ísť zbierať aj na najbližšiu lúku. Pestovanie kaučukovníka za týmto účelom je však ekonomicky najvýhodnejšie.

Najväčšie plantáže dnes nájdete najmä v Juhovýchodnej Ázii, odkiaľ sa dováža väčšina latexu do Európy, kde ho spracúva niekoľko firiem. Výrobcovia matracov latex nespracúvajú. Tí sa dostávajú už k hotovej pene. Latex spracúva niekoľko špecializovaných spoločností.

Pri výrobe latexovej peny z latexu sa používa niekoľko rôznych technológie. Do prírodného latexu sa zvykne pridávať aj latex syntetický. Malo by to zlepšiť úžitkového vlastnosti výsledného produktu. Na trhu však nie je problém zohnať matrac vyrobený za 100-percentne prírodného latexu.

Najväčšou výhodou latexového matraca oproti taštičkovému je jeho aktívna ochrana voči mikróbom. Latex je prírodný produkt s prirodzenými antimikrobiálnymi vlastnosťami. Baktériám, roztočom a plesniam sa na latexovom podklade jednoducho nedarí. Ich rast je spomalený a rozmnožovanie omnoho komplikovanejšie.

Latexové matrace nezaostávajú za taštičkovými ani vo vzdušnosť. Latexová pena je prirodzene vzdušná – výrobcovia však navyše ešte dotvárajú prieduchy, ktoré vzdušnosť celého matracového telesa ešte zvyšujú.

Latexové pena v latexových matracoch je zvyčajne kombinovaná s kokosovými doskami, čo je materiál v určitých ohľadoch veľmi podobný latexu. Aj kokosové dosky sa vyrábajú z prírodného materiálu, ktorý má dokázateľne antimikrobiálne účinky. Kokosové dosky sú rovnako mimoriadne vzdušné. Existuje aj ďalšie spojenie kokosových dosiek s latexom: kokosové dosky sa pri výrobe impregnujú latexom – tento proces sa postará o spevnenie kokosovej dosky (predĺženie jej životnosti).

Záver


Latexové matrace sú lepším výberom v prípade, ak je vašou prioritou hygiena matraca. Sú výbornou voľbou pre alergikov a ľudí s vysokou citlivosťou  na rôzne mikróby.