piatok 18. novembra 2016

Prečo kúpou kvalitného latexového matraca nemôžete spraviť chybu?


Väčšina ľudí, ktorá po rokoch kupuje nový matrac, sa obáva, že spravia nejakú chybu. Ľudia nemajú čas vzdelávať sa v matracoch. Nový matrac sa kupuje tak raz za desať rokov. Jednoducho sa to neoplatí. Veľmi sa nedá spoľahnúť ani na predajcov, keďže väčšina predajní odborným personálom nedisponuje. Tým nechceme povedať, že skutočne kvalitní a odborní predajcovia na Slovensku neexistujú. Existujú – len sa k nim väčšina ľudí nedostane.


V konečnom dôsledku sa tak väčšina ľudí dostane do situácie, že ich matracový osud je v rukách náhody alebo neúplných informácií bežného predavača pri predavačky. Naozaj veľkú chybu pri kúpe matraca sa vám nepodarí spraviť – moderné matrace sú všetky relatívne dobré.

Pokiaľ však chcete mať doma naozaj kvalitný kus matraca, ktorý sa postará o zdravý a plnohodnotný spánok, budete to mať zložitejšie.

Ak by sme vám mali dať jednu jednoduchú radu, tak by potom vyzerala asi takto: investujte do kvalitného latexového matraca. Takouto voľbou nemôžete spraviť chybu.

Čo je to latexový matrac?


Ako nám to už názov naznačuje, latexový matrac je vyrobený z latexu. Latex je tekutá látka (zvyčajne bielej farby – môže mať však aj iné zafarbenie), ktorá sa nachádza v približne 10 percentách kvitnúcich rastlín. Latex by ste si mohli ísť nazbierať aj na najbližšiu lúku. Rastliny túto látku využívajú na vlastnú imunitu. Chráni ich pred vonkajšími nepriateľmi.

Latexové matrace sa však nevyrábajú z púpavy či inej našej rastliny, hoci by to teoreticky aj šlo. Latexová pena sa vyrába z kaučukovníka. Pestovanie tejto rastliny za účelom produkcie latexu je najekonomickejšie. Najväčšie plantáže kaučukovníka nájdete v súčasnosti v Juhovýchodnej Ázii. Práve odtiaľto (najmä z Malajzie) sa do Európy dováža surový latex.

Vráťme sa však k funkcii latexu v telách rastlín. Ak je  rastlinách latex zodpovedný za imunitu, rovnakú funkciu plní aj v matracoch. Ono to môže znieť zvláštne, ale s prižmúrením jedného oka je to pravda.  Latex má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré sa prejavujú aj matraci.

Antimikrobiálne vlastnosti latexovej peny


Pre zdravý spánok je dôležité, aby boli zachované základné hygienické podmienky. Nehovoríme o absolútnej čistote, pretože tú nemožno dosiahnuť. V každom matraci sa nájdu nejaké baktérie, roztoče či plesne. Tomu sa nevyhnete. S tým je potrebné sa zmieriť. Človek nepotrebuje žiť v sterilnom prostredí.

Problém nastáva v situácii, keď sa mikróby vymknú spod kontroly. Začnú nekontrolovateľne rásť a rozmnožovať sa. Prvými obeťami takéhoto stavu sú alergici a citlivejší ľudia. Časom však príde aj na zdravých ľudí.

Latexová pena vytvára prostredie, ktoré sa mikróbom nepáči. Ťažšie sa nim v latexe žije a rozmnožovanie je komplikované. Toto ich drží na uzde.

Mikroorganizmy potrebujú k svojmu spokojnému životu potravu, teplo a vlhko. Potravu majú od vás – kúsky odumretej kože v prachu. Teplo majú z vášho tela a najbližšieho radiátoru. Vlhko sa do matraca dostáva potom. Aj zdravý človek počas noci vypotení množstvo tekutiny. Obmedzením vlhkosti dokáže mikróbom efektívne sťažiť podmienky života.

Latexové matrace sú známe svojou vysokou vzdušnosťou. Dokážu rýchlo a efektívne odviesť prebytočnú vlhkosť s matraca smerom von. Prirodzené antimikrobiálne vlastnosti s vynikajúcou vzdušnosťou robia z latexového matraca takmer dokonale hygienický matrac.

Ortopedické vlastnosti latexového matraca


To, že matrac bude hygienicky v poriadku je jedna vec. Na kvalitný spánok však toto nestačí. Okrem toho potrebujete, aby matrac vedel zabezpečiť optimálnu polohu vašej chrbtice.

Ak by sme celý spánok zjednodušili, tak poloha chrbtice rozhoduje o tom, v akom stave sa ráno zobudíte. Chrbtica potrebuje regenerovať a najefektívnejšie jej to ide v jej prirodzenej polohe – teda približne vodorovnej.

Ak spíte na matraci, ktorý spôsobuje, že vaša chrbtica je prehnutá jedným alebo druhým smerom, spíte na zlom matraci. Ak ste mladí a zdraví, tak vaše telo to nejaký čas zvládne. Starší ľudia však takýto luxus nemajú a mali by si domov do spálne kúpiť ortopedický matrac.

Medzi ortopedické matrace radíme aj latexové. Tento typ matraca vám pomôže – chrbtica bude počas spánku v lepšej polohe.

Aký je to kvalitný latexový  matrac?

Na trhu je relatívne veľké množstvo latexových matracov. Kvalitou sa líšia rovnako ako všetky ostatné typy matracov. Vždy sa však oplatí zainvestovať do vyššej kvality – a to nielen z pohľadu kvality spánku, ale aj ekonomicky. Kvalitnejší matrac vám vydrží dlhšie.

Ak kupujete latexový matrac, tak ho kupujte od overeného výrobcu. V ideálnom prípade by ste mali poznať aj výrobcu latexovej peny, keďže výrobca matraca a výrobca peny len zriedka je to isté.

Dobrého predajcu matracov spoznáte aj podľa toho, že vám takéto informácie sám od seba poskytne.

O kvalite latexovej peny vám veľa napovie aj jej hustota. Vo všeobecnosti platí, že vyššia hustota = lepšie úžitkové vlastnosti. Hustotu použitých pien by mal uvádzať každý dobrý predajca. Latexová pena môže dosiahnuť hodnoty až 90 kilogramov na meter kubický. Matrac vyrobený z takejto peny je pomerne ťažký, a tak manipuláciu s ním nemusí zvládnuť každý. V prvom rade by sme však mali myslieť na kvalitu,  a až potom na možnosť matrac poľahky obracať či otáčať.