piatok 4. novembra 2016

Do akej miery je kvalita ortopedického matraca dôležitá?


Pri výbere nového matraca musíme vážiť minimálne dva aspekty – jeho možnosti poskytnúť nám kvalitný spánok a kvalitu prevedenia. Prvá aspekt hovorí o teoretických možnostiach daného typu matraca a druhý, ako jeho myšlienka premietnutá do reality.


Pokiaľ hľadáte do svojej spálne ortopedický  matrac, tak by ste mali vedieť, že sa musíte obzerať po taštičkových, prípadne latexových matracoch. Práve tieto dva typy matracov majú dostatočne silné ortopedické vlastnosti na to, aby sme im mohli dať prívlastok ortopedický. Nejaké tie ortopedické vlastnosti má prakticky každý matrac. Aj ten najlacnejší matrac z polyuretánovej peny. Vplyv takýchto ortopedických vlastností na spánok je však minimálne. A aj ten sa používaním matraca postupne stráca.

Taštičkové matrace


Najvyhľadávanejšie ortopedické matrace sú dnes jednoznačne taštičkové matrace. Tento typ matraca nevyniká iba ortopedickosťou, ale aj mimoriadnou vzdušnosťou. Vysoká vzdušnosť matraca prispieva k obmedzeniu rastu a rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Taštičkové matrace vďačia za svoje ortopedické vlastnosti špeciálnej konštrukcii. Skladajú sa z množstva samostatných pružín. Každá jedna pružina je zabalená v textilnom vrecúšku (z toho názov taštičkové). Pružiny sa navzájom nedotýkajú. Spojené sú iba tieto textilné taštičky. Najdôležitejšie je to, že stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých, ako je to v prípade klasických bonnellových matracov.

Taštičkový matrac tak dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažšie časti, ako napríklad bedrá, klesnú do matraca hlbšie, a to bez toho, aby negatívne ovplyvnili ľahšie časti tela. Na bežných matracoch bedrá zvyknú deformovať matrac tak, že sa zmení poloha aj ďalších častí tela.

Kľúčom k zdravému spánku je správna poloha chrbtice. Cieľom je zabezpečiť, aby bola vo vodorovnej polohe. Ak je prehnutá jedným, alebo druhým smerom, ide o stav, pri ktorom chrbtica trpí. Výsledkom je menej kvalitný spánok.

Latexové matrace


Latexový matrac je ideálnym riešením najmä pre ľudí, čo trpia alergiami, alebo sú celkovo citlivejší na čistotu matraca. Latexové matrace sa vyrábajú z prírodného kaučuku, ktorý ma jednu úžasnú vlastnosť – má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Inými slovami – baktériám, roztočom a plesniam sa v prostredí latexovej peny nedarí tak, ako v iných penách. Nemôžeme povedať, že by ste v latexovom matraci nenašli ani jeden mikroorganizmus. Určite ich tam však bude menej ako v matraci z polyuretánovej peny. V boji s mikróbmi pomáha aj veľká vzdušnosť latexovej peny. Vzdušnosť napomáha znižovať vlhkosť  vo vnútri matraca. Vyššia vlhkosť totiž praje mikróbom. Lepšie sa im v takomto prostredí žije a rozmnožuje.

Ortopedické vlastnosti latexového matraca sú porovnateľné s taštičkovými matracmi. Princíp fungovania je však odlišný. V latexovom matraci nenájdete žiadne pružiny. Materiál je homogénny. Latexová pena má prirodzené ortopedické vlastnosti.

Kvalita taštičkového matraca


Povedzme, že ste v situácii, keď už viete, že domov do spálne chcete taštičkový matrac. Ako si však vybrať konkrétny matrac? Čo sledovať? Komu dôverovať?

Najjednoduchšie je vybrať sa do predajne plnej odborného personálu, ktorý vám nezištne poradí, čo je pre vás najlepšie. Nájsť takúto predajňu však vôbec nemusí byť jednoduché.

Kvalitu taštičkového matraca môžete hodnotiť podľa jeho výrobcu. So známym výrobcom matracov máte oveľa vyššiu istotu, že kupujete niečo, čo vydrží a čo bude fungovať tak, ako má. Problém je iba v tom, že výrobca matraca taštičkové jadro takmer nikdy nevyrába. Nakupuje ho akurát u nejakého špecializovaného producenta.

Preto je potrebné pátrať po výrobcovi pružinového jadra. Dobrý predajca/výrobca matracov nemá problém sa s takouto informáciou so zákazníkmi podeliť. Podľa prítomnosti tejto informácii spoznáte naozaj dobrého predajcu či výrobcu. Ak taštičkové jadro vyrobila špičková európska spoločnosť, tak prečo by sa s tým predajca/výrobca nepochválil?

Ak je pružinové jadro vyrobené v Nemecku, tak máte oveľa vyššiu istotu, že budete s matracom spokojní, ako v prípade, že by tento komponent matraca pochádzal niekde z Juhovýchodnej Ázie.

Kvalitu taštičkového matraca ovplyvňuje aj hustota pružín. Vo všeobecnosti je lepšie, keď je táto hustota čo možno najvyššia. Najlacnejšie pružinové matraca sa majú cca 250 pružín na jeden meter štvorcový. Tie najlepšie sa môžu pochváliť aj hustotou vyššou ako 1200 pružín/m².

Matrace s vyššou hustotou pružín dokážu lepšie kopírovať nerovnosti ľudského tela. Dokážu si poradiť aj s menším detailmi. V niektorých prípadoch sa však neoplatí kupovať matrac so zbytočne vysokou hustotou pružín. Pokiaľ ste mladí a zdraví, tak super matrac s 1200 pružinami na každom metri štvorcovom naozaj nepotrebujete.

Kvalita latexových matracov


Aj pri latexových matracoch platí, že záleží na tom, kto ich vyrobil. Takisto je potrebné si odsledovať výrobcu latexovej peny, keďže ide o inú firmu, ako tú, čo stojí za matracom ako celkom.

Z pohľadu kvality je potrebné sledovať hustotu latexu. Čím vyššia hustota, tým lepšie – matrac má lepšie úžitkové vlastnosti. Latexová pena o vyššej hustote vám nielen dlhšie vydrží, ale bude prezentovať aj lepšie ortopedické vlastnosti.

Kvalitná latexová pena môže dosiahnuť hustotu až 90 kilogramov/m³. To je približne 5 až 6-krát viac ako pri najlacnejšie polyuretánovej pene a takmer dvojnásobok pri bežnej pamäťovej pene.

Jedinou nevýhodou naozaj kvalitnej latexovej peny je jej hmotnosť – vo výsledku bude latexový matraca naozaj ťažký. Manipulovať s ním nebude jednoduché. Kvalitu spánku sa však za tieto občasné problémy rozhodne neoplatí obetovať.