štvrtok 24. novembra 2016

Kedy sa do ortopedického matraca neoplatí investovať?


Určite ste už počuli, že ortopedické matrace sú skvelou voľbou pre kvalitu spánku. Toto zvyčajne šíria predajcovia a výrobcovia matracov. To však neznamená, že v tomto prípade klamú či zavádzajú. Ortopedické matrace skutočne pomáhajú spánku. Toto vám dosvedčí každý odborník.


Medzi ortopedické matrace radíme všetky matrace, ktorých ortopedické vlastnosti sú dostatočne silné na to, aby ovplyvnili kvalitu spánku (aké-také ortopedické vlastnosti má prakticky každý matrac).

Ortopedický matrac by mal mať schopnosť naprávať polohu chrbtice. Jej poloha je z pohľadu kvality spánku kľúčová. Je dôležité, aby sa chrbtici počas spánku podarilo zregenerovať. Ak sa tak neudeje, ráno to náležite pocítite. Chrbtici je najlepšie, keď sa nachádza v jej prirodzenej polohe. Teda plus-mínus vo vodorovnej polohe.

Veľakrát sa totiž stáva, že chrbtica je prehnutá jedným alebo druhým smerom.

Za ortopedické matrace považujeme taštičkové a latexové matrace. Podobne sú na tom aj matrace vyrobené z pamäťovej peny, tých by ste však v našich obchodoch veľa nenašli. Pamäťová pena sa zväčša používa iba kontaktná vrstva – napríklad pri pružinových matracoch.

Pri taštičkových matracoch sa o ortopedické vlastnosti stará systém nezávislých pružín. Každá jedna pružina je obalená do textilného vrecúška. Nedotýkajú sa. Takýto matrac dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažké časti tela tak nemajú vplyv (respektíve majú, ale menší) na ľahšie časti tela.

Pri latexových matracoch nie je nositeľom ortopedickosti žiadna pružina či iný zložitý systém. Pri tomto druhu matraca sa musíte spoľahnúť na prirodzené vlastnosti prírodného produktu, ktorý poznáme ako latex (vyrába sa z kaučukovníka).

Pre koho sú ortopedické matrace vhodné?


Ortopedické matrace by mali byť v spálni všetkých ľudí, čo majú problémy s chrbtom či chrbticou. V zásade môžeme povedať, že ortopedické matrace by si mali kúpiť všetci starší ľudia. To však neznamená, že všetci starší ľudia musia mať problémy s chrbtom a chrbticou. Pravdou však je, že vekom táto časť tela prestáva slúžiť, tak ako to má prírodou naplánované.

Ortopedický matrac nedokáže riešiť už vzniknuté problémy s chrbticou. Určite nelieči. Dokáže však efektívne predchádzať problém, respektíve ich odďaľovať. Ak už nemáte 20 rokov a pomaly sa blížite k dôchodkovému veku, do ortopedického matraca by ste mali zainvestovať aj v prípade, že sa cítite 100-percentne fit. Problémy s chrbtom či chrbticou sú totiž zväčša dlhodobého charakteru. Pokojne môžeme povedať, že zlým spánkom si na ne človek zarába. Problémy sa kumulujú a zrazu sa to všetko prejaví. A vtedy už môže byť neskoro.

Ortopedické matrace sa odporúčajú všetkým ľuďom, čo majú bolestivý chrbát. Tu na veku prakticky nezáleží, hoci mladí ľudia mávajú takéto starosti omnoho menej. Bolesti chrbta neradno podceňovať, pretože to môže byť príznak vážnejšieho problému.

V modernej spoločnosti veľká čas z nás vykonáva práce, na ktoré naše telo nebolo navrhnuté. Je logické, že tým trpí. Kým v minulosti ľudia zvládali spávať na jednoduchých slamených matracoch, dnes to už nie je reálne. V minulosti totiž ľudia mali dostatok pohybu. Telo bolo inak nastavené a zvládli tak aj komplikovanejší spánok. Moderný človek však v práci sedí (zväčša zhrbený), cestou domou opäť sedí (v aute, autobuse) a doma oddychuje zase v sede. Chrbát je tak takmer celý deň prehnutý. Bolo by veľmi vhodné, keby aspoň počas spánku si táto časť nášho tela maximálne oddýchla.

Ekonomický pohľad na kúpu ortopedického matraca


Za ideálneho stavu, keby sme všetci mali neobmedzený príjem, alebo matrace by boli zdarma, ortopedický matrac by bol jedinou dobrou voľbou. V reálnom svete však musíme robiť ekonomické rozhodnutia.

Preto môžeme tvrdiť, že kúpa ortopedického matraca nie je ideálnou voľbou pre každého. Ortopedické matrace patria k tým drahším. Kvalitný taštičkový alebo latexový matrac vás môže stáť aj 1000 eur. Nie každý chce/môže takéto peniaze minúť na jeden matrac.

A hlavne nie je pre každého je to rozumné. To, že je matrac ortopedický, je výhodné. Pre rôznych ľudí to má však rôzny význam. Pridaná hodnota ortopedického matraca pre 70-ročného dôchodcu je veľká. Takýto človek už  nespí ako bábätko a rozdiel medzi spánkom na bežnom a ortopedickom matraci je výrazný. Pre takéhoto človeka je priplatiť si za ortopedický matrac niekoľko stoviek eur výhodné.

Naproti tomu mladému zdravému mužovi,  čo práve skončil vysokú školu a nasťahoval sa do prvého bytu, ortopedický matrac neprinesie taký benefit. Nejaký tam bude, ale určite sa mu za to neoplatí dať stovky eur. Keby bol ortopedický matrac od bežného drahší povedzme o 20 či 30 eur, prečo nie.  Takto to však v skutočnosti nie je.

Mladý a zdravý človek bez ortopedického matraca nejaký čas prežije. V takomto veku je dôležitejšie si vybrať správnu tvrdosť matraca. Mladí si radšej kúpia nové auto či investujú do osobného rozvoja nejakou poznávacou dovolenkou. Nehovoriac o nutnosti platiť hypotéku či nájom. Kúpa drahého ortopedického matraca by v takejto situácii nebolo asi najlepšie riešenie. Veď stačí niekoľko rokov počkať na zlepšenie finančnej situácie a potom si dopriať skutočnú kvalitu do spálne.

Mladí ľudia sa navyše často sťahujú. Vyhodiť lacný polyuretánový matrac je určite jednoduchšie ako ťažký, kvalitný a drahý super matrac od špičkového výrobcu.