utorok 27. decembra 2016

Prírodné materiály v matracoch


Dnes žijeme v dobe, kedy sa ľudia dostali do stavu, keď sú do určitej miery presýtený modernosťou. Nastáva určitá nostalgia za životom našich predkov. Nie je to mnoho generácií nazad, keď si ľudia museli vystačiť s tým, čo im ponúkla príroda. Možno úpravy darov prírody boli veľmi limitované.


Dnes žije v dobe plastov. Obrovské množstvo produktov, ktoré denno-denne používame je vyrobená z plastov. Plasty sa vyrábajú z ropy, teda materiálu, ktorý je priamo a nepriamo spájaný so znečisťovaním prírody. Ropa je vo svojej podstate takisto prírodný produkt – veď kto iný ako príroda ho mohla vytvoriť. Ropa je organická, avšak nie je živá. Vo svete sa striktne oddeľujú prírodné materiály, ktoré chápeme ako obnoviteľné, od umelých materiálov, ktoré sa získavajú z neobnoviteľných surovín.

V minulosti naši predkovia spávali na matracoch vyrobených s dokonale obnoviteľnej suroviny. Na Slovensku sa spávalo na tzv. strožliakoch, čo boli plátenné mechy napchané čerstvou slamou. Slama sa menia každoročne po žatve. Použitá slama sa buď spálila alebo skompostovala. Po matracoch tak nezostával prakticky žiadny odpad.

Pri moderných matracoch takáto situácia nastáva len zriedka. Aj keď vám bude výrobca tvrdiť, že matrac je recyklovateľný, nie je to úplne tak. Penové matrace sa nedajú zrecyklovať – zo starého matraca nikdy nevytvoríte nový. Penové matrace sa dajú pomlieť a táto hmota použiť na niečo iné – napríklad podklad pod plávajúcu podlahu či ako rohože.

Latexová pena


Veľmi obľúbeným prírodným materiálom používaným pri výrobe matracov je latexová pena. Latexová pena sa vyrába z latexu, ktorý obsahuje asi 14 percent kvitnúcich rastlín. Latex v rastlinách plní funkciu imunitného systému. Na výrobu latexovej peny sa používa latex z kaučukovníka. To je rastlina, ktorá sa najviac oplatí pestovať za týmto účelom. Matrac by ste však teoreticky vedeli vyrobiť aj z latexu z púpavy lekárskej. Stále by to však omnoho viac.

Latexová pena v matracoch je nepochybne prírodný produkt. Platí to však iba za predpokladu, že do latexu neboli pridané syntetické prísady. A toto sa deje omnoho častejšie, ako by ste predpokladali. Väčšina predávanej latexovej peny obsahuje prímesi syntetického latexu – teda latexu vyrobené z ropy. Ak je pena vyrobená iba z prírodného latexu, výrobca na to svojich zákazníkov takmer určite upozorní. Syntetický latex sa do prírodného pridáva z dôvodu zlepšenia určitých úžitkových vlastností. Minimálne takto to zdôvodňujú výrobcovia. Je vcelku možné, že motivácia je čisto ekonomická.

Hoci je latex prírodný, len ťažko ho môžeme považovať za ekologický. Minimálne nie v našich podmienkach. Surový latex sa do Európy dováža najmä z Juhovýchodnej Ázie (najčastejšie z Malajzie). Pri vytváraní plantáží kaučukovníka dochádza k ničeniu pôvodného pralesa. Navyše vyprodukovaný latex je potrebné previezť do ďalekej Európy.

Latex takisto nemožno len tak recyklovať. Latexovú penu nerozpustíte opätovne do tekutého latexu, ktorý by ste následne naliali do novej formy na odlievanie matracových pien. S latexovým matracom dokážete spraviť to isté ako s inými penovými matracmi. Materiál môžete použiť na ďalší účel. Pena sa pomelie a výsledný  materiál je možné použiť napríklad ako izoláciu.

Kokosová doska


S kokosovou doskou sa stretnete vo väčšine obojstranných taštičkových  matracov. Nájdete ju však aj pri obojstranných penových matracoch. Hlavnou funkciou kokosovej dosky je spevniť jednu stranu matraca, a to bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo vzdušnosť matraca.

Vzdušnosť matraca je kľúčová, ak chcete zachovať jeho výborný hygienický stav. Znížená vzdušnosť matraca vedie k zvýšeniu vlhkosti v matraca, čo sú podmienky, ktoré prajú rastu a rozmnožovaniu baktérií, roztočov a plesní, teda organizmov, ktoré chceme mať v matraci pod kontrolou.

Kokosová doska je asi 1 centimetrov hrubý materiál, ktorý zvykne mať hustotu okolo 100 kilogramov na jeden meter kubický. Kokosová doska sa vyrába z kokosových vlákien. Toto vlákno sa získava zo šupiek kokosových orechov. Nevýhodou tohto materiálu je, že za normálnych okolností je veľmi krehký. Ak by ste do matraca dali stlačené kokosové vlákno bez akejkoľvek ďalšej úpravy, dlho by to nevydržalo. Už po pár mesiacoch by sa kokosová doska rozdrobila a prestala slúžiť.

Na zabezpečenie trvácnosti kokosovej dosky sa používa už spomínaný latex. Kokosová doska sa týmto materiálom impregnuje. Je to práve proces impregnácie, ktorý do veľkej miery určuje kvalitu výsledného produktu. Ak chce výrobca šetriť, tak kokosovú dosku impregnuje iba povrchovo.  Ak mu ide predovšetkým o kvalitu a trvácnosť, kokosovú dosku bude plne namáčať do latexu. Takýto proces je však logicky drahší.

Pri kúpe kokosovej dosky je vhodné sledovať, akým spôsobom bola vyrobená. Ak to nie je možné, spoľahnite sa na meno výrobcu.

Bavlnené poťahy


Bavlna je prírodný materiál, na ktorého prírodnosť sme už nejako pozabudli. Bavlna však patrí z pohľadu ekológie medzi veľmi nepriaznivé materiály. Veľké ekologické škody sú napáchané už pri jej pestovaní. Starostlivosť o bavlnu vyžaduje veľké množstvo vody, čo mení celé regióny. Bavlna sa pestuje v rozvojových krajinách, kde je environmentálna legislatíve benevolentná. Ďalšie škody vznikajú pri spracovaní bavlny. Fabriky na spracovanie bavlny sa opäť nachádzajú v rozvojových krajinách, kde znečistenie riek a ovzdušia nie je vnímané tak citlivo ako u nás.