piatok 2. decembra 2016

Ako funguje ortopedický matrac?


Ortopedické matrace sú bežnou súčasťou ponuky predajcov. Väčšina predajcov sa vám bude snažiť predať matrace aj presviedčaním, že sú to práve ortopedické matrace, ktoré sú ideálne do vašej spálne.

Ak neviete nič o matracoch a niekto na vás spustí takéto argumentovanie, len ťažko mu budete vedieť odporovať, respektíve sa pýtať dôležité otázky.


Väčšina ľudí nevie, čo to vlastne tie ortopedické matrace sú. Respektíve nevedia, ako to celé funguje či na čom záleží. Takýto zákazníci sú pre predajcov ideálnymi – môžu im narozprávať čokoľvek.

Predtým, ako sa vyberiete do predajne s matracmi, je dobré si čosi o matracoch prečítať. Po prečítaní tohto článku budete opäť o niečo vzdelanejší a lepšie vyzbrojený proti predajným taktikám predavačov a predavačiek.

Ortopedické vlastnosti majú všetky matrace


Ale iba do určitej miery. Pre spánok ale nie je dôležité, či matrac má nejaké ortopedické vlastnosti. Dôležité je, aby mal dostatočne silné ortopedické vlastnosti.

Nejakú to ortopedickosť nájdete aj na najlacnejšom polyuretánovom matraci. Jeho používaním sa však aj tieto nepatrné vlastnosti postupne strácajú.

Čo je to ortopedickosť?


Pri matracoch ortopedickosťou rozumieme schopnosť matraca prispôsobiť sa nerovnostiam ľudského tela, čo vedie k lepšej polohe chrbtice. Ortopedické vlastnosti by sa mali prejaviť lepšou polohou chrbtice a teda v konečnom dôsledku aj kvalitnejším spánkom.

Ortopedické vlastnosti taštičkových matracov


Tu treba zdôrazniť, že sa jedná výhradne o taštičkové matrace. Bežné pružinové matrace nemajú potrebné ortopedické vlastnosti.

Taštičkové matrace majú výborné ortopedické vlastnosti najmä vďaka svojej jedinečnej konštrukcii. Pritom tento typ matraca nie je žiadnou technologickou novinkou 21. storočia. Prvý taštičkový matrac bol skonštruovaný už v roku 1900. Dnes sú taštičkové matrace akurát kvalitnejšie a lepšie.

Jadro taštičkového matraca sa skladá z množstvo nezávislých pružín. Klasický pružinový matrac je tvorený navzájom poprepájanými pružinami. Táto nezávislosť je kľúčová. Každá jedna pružina sa dokáže stlačiť bez toho, aby deformovala okolité pružiny.

Ak vyviniete tlak na jednu pružiny pri klasickom pružinovom matraci, dôjde k deformácii okolitých pružín. Toto sa pri taštičkovom matraci nestane. Teraz si celú situáciu predstavme v reálnych podmienkach – pri spaní nikdy nestláčame iba jednu pružiny. Naraz tlačíme na viacero z nich.

Ľudského telo nemá rovnomerne distribuovanú hmotnosť. Inými slovami – niektoré časti sú ťažšie ako ostatné. Za bežných okolností sú najťažšou časťou tela bedrá. Keď ležíme, tak bedrá sa nachádzajú približne v strede matraca.

Pri klasickom matraci ťažké bedrá spôsobia veľkú deformáciu v strede matraca, čo povedie k ovplyvneniu polohy ďalších častí tela. Do matraca sa nezaboria iba boky, ale aj napríklad hrudník. Najmä však chrbtica. Neželaným dôsledkom je deformácia chrbtice. Za ideálnych okolností by bola chrbtica vo vodorovnej polohe. Zlý matrac však spôsobí, že stredná časť chrbtice sa prehne.

Pri taštičkovom matraci takáto situácia nenastáva. Každá jedna pružina totiž reaguje iba na tlak, ktorý je na ňu vyvíjaný. Deformácia v pod bedrami bude presne taká veľká ako bedrá. Ostatné časti tela touto priehlbinou nebudú ovplyvnené. V konečnom dôsledku tak chrbtica zostane v pôvodnej vodorovnej polohe.

Bodová elasticita


Bodová elasticita je termín, ktorý ku kúpe matraca rozhodne nepotrebujete. Ale princíp je dôležitý. Bodová elasticita opisuje schopnosť matraca prispôsobiť sa nerovnostiam ľudského tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým matrac dokáže kopírovať aj menšie nerovnosti ľudského tela.

Hustota pružín

Pri kúpe taštičkového matraca je potrebné do úvahy brať aj hustotu pružín. Treba však porovnávať rovnaké čísla. Niektorí výrobcovia uvádzajú celkový počet pružín. Iní hustotu.

Čím vyššia hustota pružín, tým lepšie. Matrac s vyššou hustotou pružín dokáže kopírovať menšie nerovnosti ľudského tela. Základné pružinové matrace majú hustotu okolo 250 pružín na jeden meter štvorcový. Tie najlepšie taštičkové matrace sa vedia pochváliť aj hustotou cez 1200 pružín na meter štvorcový. Za ideálnych okolností by sme si všetci kupovali matrace s maximálnou hustotou pružín. Do hry však vstupujú peniaze. Špičkové taštičkové matrace nie sú práve najlacnejšie, a nie každý potrebuje mať v matraci také veľké množstvo pružín.

Ortopedické vlastnosti penových matracov

Penovými matracmi máme na myslí najmä latexové matrace a matrace vyrobené z pamäťovej peny. Na rozdiel od taštičkových matracov ortopedické vlastnosti týchto matracov majú iný pôvod. Výsledok je však rovnaký – aj pri týchto matracoch dochádza k zlepšovaniu polohy chrbtice.

V latexovej či pamäťovej pene nenájdete žiadne pružiny či iné zariadenia. Všetky ortopedické vlastnosti prichádzajú s prirodzenými vlastnosťami materiálu. Pritom latex a pamäťová pena majú výrazne odlišný pôvod. Latexová pena sa vyrába z latexu, čo je prírodný produkt získavaný z kaučukovníka. Pamäťová pena sa vyrába z ropy. Za jej vznik môžeme vďačiť americkej vesmírnej agentúre NASA. Tá v 60-tych rokoch minulého storočia riešila sedačky v raketoplánoch. Chcela vytvoriť takú sedačku, ktorá by sa prispôsobila rôznymi postavám, namiesto výroby samostatných sedačiek pre každého astronauta.

Ideálnym riešením je kombinácia taštičkového matraca a latexovej peny. Taštičkové jadro prináša jedinečné ortopedické vlastnosti. Latexová pena v tomto smere v ničom nezaostáva – dodáva však matracu navyše jedinečné pohodlie. Veľkou výhodou latexovej peny sú aj jej prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. V taštičkovom matraci s latexovou penou budú mať roztoče, plesne a baktérie poriadne zložitý život.