štvrtok 15. decembra 2016

Záleží na počte pružín v matraci?

V predajniach je v ponuke veľké množstvo matracov, ktoré sami seba označujú za ortopedické. Na výber máte v základe dve skupiny – môžete siahnuť po penových, alebo taštičkových matracoch. Väčšinou naďabíte na kombinácie týchto materiálov. Jadro matraca je taštičkové a kontaktné vrstvy sú z latexovej alebo pamäťovej peny.

Predajca na vás vyvrhne veľké množstvo informácií, v ktorých sa pokúsite zorientovať. Jedna z týchto informácií je aj počet pružín v matraci. Záleží na tom? A ak áno, do akej miery? Je výhodné investovať peniaze navyše do zvýšenia počtu pružín?

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace sú typ pružinového matraca. Taštičkový matrac nie je žiadnou revolučnou novinkou. Takýto matrac bol prvý krát skonštruovaný už v roku 1900. Za posledných viac ako sto rokov sa podarilo jeho konštrukciu výrazne vylepšiť. Princíp je však stále ten istý – v jadre takéhoto matraca sa nachádza veľké množstvo nezávislých pružín. Čo technologický vývoj dokázal, je výrazné zmenšenie pružín. Dnes dokážeme vyrábať miniatúrne pružinky a do jedného matraca ich tak dokážeme dostať omnoho viac ako tomu bolo na začiatku 20. storočia.

Princíp ortopedickosti

Funkciou ortopedických matracov je udržať chrbticu počas spánku vo vhodnej polohe. Pokiaľ matrac ortopedický nie je, dochádza k jej deformácii. Ťažšie časti ľudského tela sa zaboria hlbšie do matraca a ovplyvnia aj poloha ďalších častí. Chrbtica sa následkom tohto ohne. Ohnutá chrbtica sa ťažšie regeneruje a ráno sa budíte o čosi unavenejší.
Základ ortopedickosti taštičkového matraca väzí v nezávislosti jeho pružín. Stlačením jeden pružiny nedochádza k deformácii okolitých (ako je tomu pri bonnellových matracoch). Každá jedna pružina tak dokáže reagovať na konkrétne podmienky a nie je ovplyvnená okolím. Ak na taštičkový matrac položíte nejaké teleso, k deformácii matraca dochádza iba pod týmto telesom. Zvyšok matraca zostáva nezmenený.
Takýto matrac dokáže doslova kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažšie časti tela zapadnú do matraca hlbšie ako ľahšie. Poloha ľahších častí tela nie je ovplyvnená ťažšími časťami.

Bodová elasticita

Bodová elasticita je termín, ktorý opisuje schopnosť matraca kopírovať nerovnosti. Teoreticky platí, že vyššia bodová elasticita = lepší matrac. A tu sa dostávame k odpovedi na hlavnú otázku tohto článku – teoreticky by sme sa mali snažiť maximalizovať množstvo pružín v matraci.

Absolútne množstvo pružín verzus hustota pružín

Ak chcete mať doma matrac s maximálnym počtom pružín, je dobré si na začiatok tento termín ujasniť, keďže výrobcovia matracov nie vždy uvádzajú rovnaké čísla. V popise niektorých matracov nájdete celkový počet pružín v matraci. Povedzme, že matrac X má 550 pružín. Matrac Y má 700 pružín. Možno tieto dve čísla porovnať? Je matrac Y, čo sa týka pružín, lepšou voľbou? Platí to iba za predpokladu, že matrac X a Y majú rovnaké rozmery. Ak rovnaké rozmery majú, potom platí, že matrac Y má vyššiu hustotu pružín, teda väčší počet pružín na jeden meter štvorcový.
Ak chcete porovnávať matrace z pohľadu pružín, vždy je dobré porovnávať hustotu pružín. Lepší výrobcovia/predajcovia túto hodnotu automaticky uvádzajú. Pri absolútnom počte pružín si viete hustotu vypočítať – za predpokladu, že poznáte rozmery matraca.

Záleží aj na kvalite pružín

Matrac s vyššou hustotou pružín nie je automaticky lepšou voľbou. Do úvahy je potrebné brať aj kvalitu taštičkového jadra. Nie je jedno, či bolo toto jadro vyrobené v Nemecku, Belgicku alebo jednej z východoázijských krajín. Na kvalitu taštičkového jadra naozaj záleží. Kvalita rozhoduje o tom, či vám bude matrac po pár rokoch používania vŕzgať.
Špičkoví európski výrobcovia dokážu pružinové jadro vyrobiť v takej kvalite, že akéhokoľvek hrdzavenia sa báť nemusíte. Pri takýchto matracoch dokonca môžete deťom dovoliť po nich skákať. Taštičkové jadro prežije aj takýto príval energie. Nemeckí výrobcovia pružinových jadier vám vedia dať aj 20 ročnú záruku. To je ďaleko viac, ako potrebujete. Mechanická životnosť matraca síce môže byť 20 rokov – kvalitné matrace sa však menia z hygienických dôvodov. A to sa deje každých 7 až 10 rokov. Pri kvalitnom taštičkovom matraci sa musíte starať iba o jeho hygienu. Pružinové matrace sú z pohľadu hygieny ďaleko lepšou voľbou ako matrace vyrobené z polyuretánovej peny. Z pohľadu hygieny je optimálna kombinácia taštičkového jadra a latexovej peny. Latexová pena má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti a navyše sa na nej veľmi dobre leží.

Ekonomický pohľad na počet pružín v matraci

Za ideálnych okolností by sme všetci mali taštičkové matrace s hustotou nad 1200 pružín na meter štvorcový (to je číslo, ktoré dnes dosahujú tie najlepšie matrace). Do úvahy nad kúpou nového matraca však prichádzajú aj peniaze. Nie každý má na kúpu nového matraca neobmedzený rozpočet. Čo je však najdôležitejšie, nie každému sa oplatí za vyšší počet pružín zaplatiť.
Mladí a zdraví ľudia sa bez problémov zaobídu aj bez ortopedického matraca. Pokiaľ si zariaďujete novú domácnosti krátko po škole, nemá veľký význam investovať veľké peniaze do špičkového matraca. Nad druhú stranu starší ľudia krátko pred dôchodkom by nemali na tejto veci šetriť. Kvalita spánku je vo vyššom veku veľmi dôležitá. Nevplýva iba na to, ako sa budete cítiť ráno po prebudení, má aj priamy vplyv na zdravotný stav človeka.