streda 18. januára 2017

Ako predĺžiť životnosť matraca?


Jedným z parametrov, ktoré bežného človeka pri kúpe nového matraca zaujíma, je životnosť matraca. Životnosť matraca totiž priamo ovplyvňuje skutočnú cenu matraca.


Matrac, ktorý vydrží dvakrát dlhšie, je v konečnom dôsledku dvakrát lacnejší. Pri nakupovaní v matracovom obchode však nie vždy a nie všetci venujeme životnosti matraca dostatočne veľkú pozornosť. Problém má aj ďalší rozmer. Aj keby sme sa o životnosť matraca v predajni naozaj zaujímali, stále to neznamená, že sa od predavača dozvieme užitočnú informáciu, ktorá sa bude zakladať na pravde. Môžeme to povedať priamo – množstvo predavačov má minimálne znalosti o matracoch. A ak sa ich čosi spýtate, tak ich odpovede nemusia byť založené na faktoch.

Do predajne s matracmi je vždy dobré prísť aspoň trochu pripravený. Ak si o matracoch niečo prečítate, tak s veľkou pravdepodobnosťou toho budete vedieť o matracoch viac ako bežný predavač či predavačka. Treba však povedať, že aj na Slovensku sa nachádza niekoľko predajcov, v ktorých predajniach nájdete plne vyškolený personál, ktorý naozaj vie, čo predáva.

Predtým, ako sa pozrieme na spôsoby, ako predĺžiť životnosť matraca, povedzme si niečo, ako si vybrať správny matrac. Ako neskončiť doma s matracom, ktorý bude po dvoch rokoch nepoužiteľný.

Čo sa týka mechanickej životnosti, tak najlepšou voľbou sú taštičkové matrace. Matrac tohto typu nestráca svoje vlastnosti ani po dvadsiatich rokov – samozrejme za predpokladu, že ho vyprodukovala seriózna spoločnosť. Taštičkové matraca (a vo všeobecnosti pružinové) vykazujú dobré výsledky aj pri hygienickej životnosti. Jadro pružinových matracov je z veľkejčasti tvorené vzduchom. Vzduch sa v nich môže poľahky pohybov. Cieľom je, aby sa vlhkosť (ktorá sa do matraca dostala potom) odvetrala do okolia.

Dobrú mechanickú životnosť majú aj latexové matrace či matrace vyrobené z pamäťovej peny. Vo všeobecnosti možno povedať, že mechanická životnosť penových matracov je priamoúmerná ich hustote. Čím je materiál  hustejší, tým lepšie odoláva vonkajším tlakom. Špičkové latexové matrace majú hustotu takmer 90 kilogramov na meter kubický. Pamäťová pena dosahuje hodnôt okolo 50 až 55 kilogramov na meter kubický.

Najhorším materiálom z pohľadu životnosti je bežná polyuretánová pena. Tento materiál časom začne podliehať vonkajšiemu tlaku – teda najmä na miestach, kde ležia vaše najťažšie časti tela.

Tieto defekty penových matracov nazývame preležaniny. Pri matraci z PUR peny je iba otázkou času, kedy sa tieto preležaniny objavia. Ako už bolo spomenuté, životnosť závisí od hustoty. Najlacnejšie matrace z polyuretánovej peny majú hustotu od 15 do 18 kilogramov na meter kubický. Takýto matrac dokáže fungovať bez preležanín 2 až 3 roky. V horšom prípade preležaninu spozorujete už skôr. Okamžite, ako spozorujete priehlbiny na matraci, mali by ste ho prestať používať a okamžite vymeniť za nový. Inak zbytočne riskujete zdravotné problémy.

Ako možno ovplyvniť životnosť matraca?


V texte sme už spomenuli, že poznáme dva druhy životnosti. Mechanická aj hygienická životnosť sú rovnako dôležité. Kvalitné matrace sa však menia z hygienických dôvodov, keďže ich konštrukcia je veľmi dobrá.

Hygienická životnosť


Ak chcete predĺžiť hygienickú životnosť matraca, budete sa musieť o matrac náležite starať. Pritom to vôbec nemusí byť komplikované. V spálni by nemal byť zbytočne prach. Matrac by mal mať dobrý poťah, prípadne aj ďalšie bariéry vstupu prachu a ďalších znečisťujúcich látok.

Penový matrac by ste nikdy nemali dať na plný rošt. Je extrémne dôležité, aby bol spodok matraca dobre odvetraný. To znamená, že matrac by ste nemali dávať na posteľ s úložným priestorom. Ideálna je posteľ na vysokých štyroch nohách.

Matracu veľmi pomáha aj pravidelné čistenie/pranie poťahu. Z tohto dôvodu je dôležité, aby matrac bol vybavený poťah, ktorý sa dá ľahko odzipsovať. Pri veľkých matracoch je dobré, ak je možné poťah navyše ešte rozdeliť – potom sa dá dať ľahšie do práčky.

Z času na čas sa odporúča matrac vyzliecť z poťahu a nechať na neho svietiť slnko. Slnko dokáže efektívne ničiť viaceré mikróby.

Mechanická životnosť


Mechanickú životnosť dokáže ovplyvniť tým, že na matrac budete pôsobiť menšou silou. Takže pomôcť môže aj schudnutie. Toto však nemožno odporučiť ako seriózne riešenie.

Mechanickú životnosť matraca možno výrazne ovplyvniť rozkladaním hmotnosti. Nie, nemusíte meniť polohu spávania. Treba zmeniť polohu matraca. Ak máte jednostranný matrac, tak ho môžete otočiť. Tam, kde ste mávali hlavu, budú po novom nohy. V predlžovaní mechanickej životnosti sú efektívnejšie obojstranné matrace, ktoré ponúkajú až štyri rôzne polohy, keď matrac je možné aj obrátiť. Ak si budete kupovať obojstranný matrac za týmto účelom, dajte si pozor na to, aby obe strany mali rovnakú tvrdosť. Väčšina predávaných matracoch totiž má jednu stranu tvrdšiu. Takéto matrace plnia trochu iný účel – je to napríklad na to, aby ste si mohli zmeniť tvrdosť postele, keď napríklad prídete unavený z fyzickej práce alebo športového podujatia.

Na záver


Keby sme mali celý tento článok zhrnúť do niekoľkých viet, vyzeralo by to takto: ak vás zaujíma životnosť matraca, kupujte kvalitné matrace. Sledujte hustotu materiálov pri penových matracoch. Ak hustotu sledovať nechcete, zainvestujte to taštičkových matracov. A v neposlednom rade – nepodceňujte starostlivosť o matrac. Iba takto budete mať doma hygienicky vyhovujúci matrac.