streda 11. januára 2017

Prečo by ste si nemali domov kúpiť matrac z polyuretánovej peny?


Polyuretánová pena je materiál širokého použitia. Nenájdete ju iba v matracoch. Je to aj bežný stavebný materiál. Polyuretán je ropný produkt, ktorý nadobúda veľa rôznych podôb, ktoré na prvý pohľad nemusia mať veľa spoločného.


Na začiatok si presnime terminológiu pien používaných na výrobu matracov. V tomto článku budeme používať výraz polyuretánová pena pre klasickú polyuretánovú penu (v skratke PUR penu). Klasická polyuretánová pena stojí v kontraste s vylepšenými PUR penami. Všetky peny v matracoch (okrem latexovej) sú vyrobené z polyuretánu. Patrí sem aj najmodernejšia pena, ktorú väčšina ľudí pozná ako pamäťovú penu. Pamäťovú penu vyvinula americká vesmírna agentúra NASA už v 60-tych rokoch minulého storočia. Do komerčného sveta sa tento materiál dostal až o dvadsať rokov neskôr. Ďalších 10 rokov trvalo, pokiaľ sa z pamäťovej peny stal cenovo dostupný materiál.

NASA vyvinula pamäťovú penu z polyuretánu a to tak, že v procese výroby boli do neho pridávané rôzne plyny, ktoré výrazne zmenili vlastnosti materiálu.

Ďalším známym príkladom je studená pena. Opäť ide o chemicky vylepšenú polyuretánovú penu.

Kvalitu pien môžeme opísať viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je však sledovať hustotu materiálu. Čím kvalitnejšia pena, tým vyššia hustota. Základné polyuretánové peny majú hustotu okolo 18 kilogramov na meter kubický. Pamäťová pena môže dosiahnuť aj hodnotu 60 kilogramov na meter kubický. Studená pena sa pohybuje v oblasti nad 30 kg/m³.

Negatívne vlastnosti


Nízka životnosť


Ak si plánujete kúpu lacného polyuretánového matrac z dôvodu, že chcete ušetriť, popremýšľajte ešte raz. Kúpou matraca z PUR peny síce ušetríte peňaženky pred náhlym odčerpaním vyššieho množstva peňazí, z dlhodobého pohľadu to však také ružové nebude.

Kritickým miestom životnosti matracov z PUR peny sú preležaniny. To sú priehlbiny na matraci, ktoré vznikajú intenzívnym používaním. Ak takéto preležaniny spozorujete, matrac by ste mali prestať používať a vymeniť ho za nový.  Samozrejme, že na matraci s preležaninami sa dá spať. Rovnako ako sa dá spať na akomkoľvek inom povrchu. Otázka je iba taká, do akej miery ste ochotný riskovať vlastné zdravie.

Na najlacnejších penových matracoch sa preležaniny začnú tvoriť už po dvoch či troch rokoch. V určitých prípadoch to môže dopadnú ešte horšie. V každom prípade je veľká šanca, že matrac z PUR peny vám bude slúžiť kratšie, ako by ste čakali.

Nízka vzdušnosť


Problém vzdušnosti matraca úzko súvisí s jeho životnosťou. Aj keď trochu iným druhom životnosti. V predchádzajúcom odseku sme hovorili o mechanickej životnosti. Nízka vzdušnosť však ovplyvňuje hygienickú vzdušnosť. Ono to však môže byť práve hygienická vzdušnosť, ktorá obmedzí možnosť používania matraca. To však v princípe nie je zlé. Skutočne kvalitné matrace sa nemenia z dôvodu mechanických porúch. Tieto matrace sú vyrobené v takej kvalite, že ich majitelia ich vyhadzujú z hygienických príčin.

Prečo potrebujeme mať matrac s vysokou vzdušnosťou? Vysoká vzdušnosť sa totiž stará, nepriamo, o reguláciu mikroorganizmov v matraci. Do matraca sa ľudským potom dostáva nemalé množstvo vlhkosti – aj zdravý človek za jednu noc vypotí aj niekoľko stoviek mililitrov potu.  Baktérie, roztoče a plesne toho k životu nepotrebujú veľa. Teplo majú z vášho tela a vášho kúrenia a potravu získavajú z prachu (nachádza sa tam množstvo chutnej odumretej ľudskej pokožky). Tretím a posledným predpokladom je dostatočná vlhkosť. Ak z matraca nedostanete vlhkosť rýchlo preč, mikróby začnú rásť a rozmnožovať sa. Časom môže matrac začať zapáchať. Avšak na to, aby bol matrac nebezpečný, nemusí ísť z neho odpudivý pach.

Polyuretánová pena je materiál, ktorý neumožňuje pohyb vzduchu. Vlhkosť v PUR pene zostáva relatívne dlho – to však neznamená, že sa nepohybuje. Ak už máte doma matrac vyrobený z polyuretánovej peny, mali by ste sa snažiť maximalizovať schopnosť matraca vetrať vlhkosť. Základným pravidlom by malo byť položenie matraca na rošt, ktorý je zospodu dostatočne odvetraný. Posteľ s úložným priestorom je z tohto pohľadu veľkou chybou. Penový matrac je dobré z času na čas dobre vyvetrať. Ak je teplo a vonku svieti slniečko, vyzlečte matrac z poťahu a vystavte ho priamemu slnku. Slnečné lúče majú jedinečnú schopnosť likvidovať mikróby.

Minimálne ortopedické vlastnosti


Matrace vyrobené z polyuretánovej peny neposkytujú chrbtici žiadnu extra úľavu. Inými slovami majú minimálne ortopedické vlastnosti. Ak chceme hovoriť o ortopedickom matraci, tak máme na mysli matrac, ktorý umožní chrbtici počas spánku zaujať optimálnu polohu. V ideálnom prípade by bolo chrbtica rovná.

Na bežnom matraci, kam patria aj matrace vyrobené z polyuretánovej peny, dochádza k ohnutiu chrbtice. Ťažká časť tela klesne do matraca a vytvorí väčšiu priehlbinu, ako by bolo potrebné. Takto negatívne ovplyvní ostatné časti tela. Chrbtica tak bude prehnutá, čo skomplikuje jej regeneráciu.

Záver


Týmto článkom nechceme tvrdiť, že kúpa polyuretánového matraca je hlúposť. Ak vám nevadia spomínané výčitky, potom je to dobrá voľba. Matrac vyrobený z lacnej PUR peny môže byť ideálnou voľbou ako príležitostný matrac, ktorý so sebou zoberiete na chatu, alebo ponúknete nečakanej návšteve. Lacný penový matrac môže byť dobrou voľbou aj pre mladých zdravých ľudí, ktorí sa často sťahujú a investícia do špičkového matraca u nich nemá význam.