streda 25. januára 2017

K čomu vedie nízka vzdušnosť matraca?


Ak ste zavítali do nejakej predajne s matraci, možno aj pri pokuse si nejaký matrac kúpiť, alebo len tak z voľnej chvíle, určite ste sa stretli s termínom vzdušnosť matraca. Možno sa vám predavač či predavačka pokúšali predať matrac práve vyzdvihujúc vzdušnosť.


Čo je to vlastne tá vzdušnosť? Naozaj na nej záleží, alebo treba pri matracoch sledovať iné parametre. V tomto článku sa dozviete všetko potrebné. Nabudúce, keď vstúpite do predajne s matracmi, budete mať oproti bežným zákazníkom veľkú výhodu.

Vzdušnosť matraca má vplyv na hygienu


Dobrá hygiena matraca nie je dôležitá iba pre upratovacích nadšencov či alergikov. Znečistený matrac má vplyv aj na zdravie bežných ľudí. Keď hovoríme o znečistení, tak máme na mysli živé aj neživé formy.

Ako každá vec v domácnosti, aj matrac je vystavený veľkému prachu. Ten máme doma aj v prípade, že celý deň nerobíme nič iné ako upratujeme. Do matraca sa tak postupne dostávajú mini častice, ktoré z neho už nikdy nedostanete. Intenzita tohto prenikania je závislá od kvality poťahu matraca. Preto sa neodporúča šetriť práve na tejto časti matraca.

Samotný prach nie je až taký problém. Pretože sa nedokáže rozmnožovať. To však dokážu živé organizmy, kam patria baktérie, roztoče a plesne. Ako všetky živé organizmy, tak na svoj život potrebujú mať splnené nejaké parametre okolitého prostredia.

Všetky živé organizmy musia prijímať živiny, teda jesť. Mikróbom na tento účel bohato postačí prach. Ono to nie je veľmi známe, ale väčšina prachu tvorí odumretá ľudská pokožka – teda organický a hlavne výživný materiál. Prachu majú mikróby v matraci vždy pomerne dosť. Do matraca sa dostávajú aj olejové látky zväčša z ľudského tela. Tieto látky im poslúžia ako dobrý dezert.

Ďalší nevyhnutný atribút životného prostredia mikróbov je teplo. Baktérie, roztoče a plesne sa dokážu rozmnožovať iba v prípadne priaznivých teplotných podmienok. S teplom v posteli nič nespravíte. Aj keby ste vypli kúrenia a izbová teplota bola na bode mrazu, stále by ste mikróbom dodávali dostatok tepla vlastným telom.

Treťou podmienkou je dostatočná vzdušnosť. Je to práve táto podmienka, ktorú dokážeme vcelku dobre ovplyvňovať.

Vlhkosť sa do matraca dostáva z ľudského tela. Aj úplne zdravý človek v noci vypotí až niekoľko stoviek mililitrov tekutiny. Tá rýchlo vsiakne do matraca a väčšinou sa tam pomerne dlho zdrží. Matrac si tak dlhodobo udržuje vysokú vlhkosť, ktorá praje rastu a rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Typy vzdušných matracov


Pružinové matrace


Hlavnou funkciou dobrého matraca je maximálne rýchlo znížiť vlhkosť vo vnútri matraca. Iba takto je možné zabezpečiť, že jeho hygienický stav nebude narušený.

Za najlepšie matrace z pohľadu vzdušnosti sú dlhodobo považované pružinové matrace. Je to logické – veľká časť pružinového matraca je tvorená ničím iným ako vzduchom. Pohybu vzduchu tu bráni minimum vecí. Pri klasickom pružinovom matraci (typ Bonnell) sa v jadre nachádzajú iba pružinky z tenkého oceľového drôtu. Pri taštičkových matracoch je to trochu zložitejšie. Každá jedna pružinka je obalená do textílie, ktorá predstavuje bariéru v pohybe vzduchu. Stále je to však zanedbateľná bariéra v porovnaní so situáciou v matracoch vyrobených z polyuretánovej peny.

Bežné matrace z PUR peny sú z pohľadu vzdušnosť na tom najhoršie. Pohyb vzduchu je tu výrazne limitovaný. Pri matracoch z PUR peny je potrebné dávať pozor na to, aby bol takýto matrac správne uložený, pretože to výrazne ovplyvňuje hygienickú situáciu matraca. Polyuretánový matrac by mal byť položený na dobre odvetraný lamelový rošt. V ideálnom prípade budete takýto matrac mať na klasickej postele na vysokých nohách. Na posteli bez úložného priestoru. Je totiž dôležité, aby bol matrac odvetraný zospodu. Pokiaľ by ste mali v posteli úložný priestor, tak vlhkosť by nemala zo spodnej strany kam unikať.

Latexové matrace


Z pohľadu vzdušnosti sú dobrou voľbou aj latexové matrace. Latexová pena je prirodzene vzdušná. Latexové dosky sú navyše vybavené prieduchmi.

Výborná je aj kombinácia pružinového matraca s latexovou penou. V predajniach nájdete množstvo takýchto matracov. Na pružinovom jadre by sa pohodlne nespalo – je potrebné naň nalepiť kontaktnú vrstvu.  Ak vám ide o hygienu matraca, tak latexová doska je optimálnym riešením.

Latexová pena má aj jednu ďalšiu podstatnú vlastnosť. Táto pena sa vyrába z latexu, čo je látka, ktorú mnohé rastliny používajú v rámci svojho imunitného systému. Latexová pena si zachováva antimikrobiálne vlastnosti latexu. Vrstva matraca vyrobená z latexu má tak schopnosť zásadne znepríjemňovať život baktériám, roztočom a plesniam. Medzi polyuretánovou penou a latexovou penou je tu zásadný rozdiel. Latexové matrace sa odporúčajú všetkým alergikov a ľuďom citlivým na mikróby.