štvrtok 16. marca 2017

Ako spoznať kvalitný latexový matrac?


Kúpa nového matraca sa na prvý pohľad môže zdať rovnaký problém ako nákup novej elektroniky či iného spotrebného materiálu. V skutočnosti to nie je úplne tak, keďže svet matracov je vcelku špecifický a možností, ako sa nechať nachytať, je neúrekom. Otázka „ako spoznať kvalitný matrac“ je tak legitímnou otázkou, ktorá má v konečnom dôsledku najmä ekonomický rozmer.


V tomto článku sa nebudeme pýtať vo všeobecnej rovine, aký matrac si vybrať. Pôjdeme trochu hlbšie a zameriame sa na jeden špecifický typ matraca. Predmetom tohto článku budú latexové matrace.

Čo je to latexový matrac?


Latexový matrac nie je v našich podmienkach ničím výnimočným, hoci tento typ matraca patrí do cenovo vyššej kategórie. Pre správnyvýber matraca je dobré niečo o tomto materiály aj vedieť.

Latexové matrace sa vyrábajú prevažne z prírodného latexu. Niektoré matrace však obsahujú prímes syntetického latexu, ktorý má podľa výrobcov zlepšiť úžitkové vlastnosti produktu. Vo väčšine prípadov však ide iba o snahu o zníženie nákladov. Nie je problém zakúpiť latexové matrace vyrobený 100-percentne z prírodného latexu.

Latex nie je v prírode žiadnym vzácnym materiálom. Nájdete ho v takmer 15 percentách kvitnúcich rastlín. Na latex by ste sa pokojne mohli vybrať aj na najbližšiu lúku. Latex do matracov by sa dal teoreticky získavať aj z púpavy. Nie je to však ekonomicky výhodné. Priemyselne sa latex získava z kaučukovníka, ktorý sa pestuje predovšetkým v Juhovýchodnej Ázie. Ak si u nás kúpite latexový matrac, tak latex má s najväčšou pravdepodobnosťou pôvod v Malajzii.

Rastliny si nevytvárajú latex na to, aby sa nám v noci lepšia spalo. Latex je súčasťou rastlinného imunitného systému – chráni ich pred škodlivými organizmami. Latex má antimikrobiálne vlastnosti.

Veľkým plus je, že latex si tieto antimikrobiálne vlastnosti zachováva aj po jeho spracovaní – teda aj po vulkanizácii. Z tohto dôvodu je latex výborným riešením z pohľadu hygieny lôžka. Latexové matrace sa odporúčajú všetkým alergikom, chorým ľuďom či inak citlivým jedincom.

Kvalita materiálu


Keď vstúpite do predajne s matracmi, tak okrem ceny by vás mala zaujímať najmä kvalita použitého materiálu. Cenu totiž môžete porovnávať iba pri znalosti kvality. Väčšina predajcov sa vám bude snažiť takéto porovnávanie maximálne skomplikovať. Jednoducho to pre nich nie je výhodné. Pri popise matraca nemusíte nájsť všetky informácie. Preto je potrebné sa pýtať.

Už sme spomínali, že nie všetky latexové matrace sú vyrobené zo 100-percentne prírodnej suroviny. Zároveň chceme povedať, že prímes syntetického latexu nemusí byť zásadný problém. Je však dôležité, aby tam toho syntetického latexu nebolo veľa. Predajca by vám mal poskytnúť zloženie matraca. Ak tak nechce alebo nevie spraviť, radšej z predajne odíďte a skúste to vedľa.

Latexové matrace sa navzájom líšia množstvom použitého latexu. V praxi je rozdiel v hustote materiálu, teda v počte kilogramov latexu na meter kubický. Vo všeobecnosti platí, že vyššia hustota = lepšia latexová pena. Na výrobu lepšej latexovej peny musí výrobca použiť väčšie množstvo vstupného materiálu, teda latexu. Zákonite je takýto matrac drahší.

Zároveň snahou každého výrobcu je maximalizovať svoj zisk. Načo by dával do matraca veľa latexu, keď si ho spotrebiteľa kúpia aj s menším obsahom latexu?

Latexové matrace v ponuke v našich obchodoch majú hustotu peny od 50 do 90 kilogramov na meter kubický. Je zjavné, že rozdiel je tu pomerne výrazný. Vašou snahou by primárne nemalo byť dostať sa na hodnotu 90 kilogramov na meter kubický, pretože to až taký význam nemá. Tieto čísla sú dôležité na to, aby ste vedeli porovnať dva rôzne latexové matrace.

Ak máte pred sebou dva matrace a oba majú hustotu peny 70 kg/m³, tak prakticky jediným kritériom výberu bude cena. Ak jeden matrac stojí 500 eur a druhý 400, tak výber je viac ako jednoduchý. Toto platí samozrejme za predpokladu, že v matracoch nie je žiadny ďalší výrazný rozdiel a že poskytnuté informácie sú spoľahlivé.

Špecifický prípad môže nastať napríklad pri porovnávaní dvoch matracov od diametrálne odlišných. Napríklad budete mať pred sebou matrac od nemeckej firmy a matrac od neznámej čínskej spoločnosti. Dôveryhodnosť poskytnutých údajov čínskeho matraca určite nie je na takej úrovni ako dôveryhodnosť údajov nemeckej spoločnosti. Tu nastáva potom otázka, do akej miery, za akú cenu sme ochotní túto neistotu tolerovať.

Dôležitosť spoľahlivého predajcu


Problému výrobcov latexových matracov sme sa už dotkli. Určite platí, že výrobcovia zo Západnej Európy, respektíve Európy celej, sú takmer vždy lepšou voľbou, ako neznámi výrobcovia či výrobcovia z Východnej Ázie. Pri matracoch je potrebné sledovať nielen výrobcov celých matracov, ale aj výrobcov komponentov matraca. Je tak dôležité, kto vyrobil latexovú penu, kto vyrobil poťah a tak ďalej. Výrobcovia matracov totiž matrace zväčša iba „skladajú“.

Rovnako dôležitý je však aj predajca matraca. V ideálnom prípade je predajca a výrobca tá istá firma. Takýto predajca má maximum informácií o predávaných produktoch. Oveľa dôležitejšia je však serióznosť predajcu. Jeho cieľom by malo byť zabezpečiť vám kvalitný a zdravý spánok. Zisk by mal byť až na druhom mieste. Predajca by sa nemal snažiť vám predať za každých okolností najdrahší matrac.

Našťastie aj na Slovensku nájdeme niekoľko predajcov, do ktorých rúk môžete plne vložiť váš spánok.