štvrtok 30. marca 2017

Do akej miery dokáže matrac ovplyvniť spánok?


Na výber matraca sa kladie dnes pomerne veľký dôraz. V tlači aj na internete nájdete množstvo článkov, ktoré sa venujú tejto téme. Takmer v každom nájdete zmienku toho, že v posteli, a teda aj na matraci strávime približne tretinu života.

Problém je však v tom, že veľká väčšina takýchto článkov vzniká nie z práve najnevinnejších pohnútok. Veľa článkov o matracoch vzniká priamo v kuchyni výrobcov matracov. Ďalšie s nimi majú nepriamy súvis. Celkovo veľká väčšina článkov o matracoch by nevznikla, keby to pre ich výrobcov nebol veľmi dobrý biznis.

Ono to na druhú stranu až také zlé nie je. Matraca, v každom prípade, nepredstavujú nejaké nebezpečenstvo. V najhoršom prípade zbytočne prídete o peniaze. Predaj matracov sa však nikdy nedostane do takej ťažkej etickej polohy, ako je to napríklad pri cigaretách či alkohole.

Je však viac ako legitímne sa neustále pýtať, do akej miery dokáže matrac ovplyvniť náš spánok. Naozaj sa oplatí do tohto kusu zariadenia investovať väčšie peniaze?

Dôležitosť spánku


V prvom rade je potrebné spomenúť, že dnes už nikto nepochybuje o tom, že spánok je pre ľudské zdravie extrémne dôležitý. Teraz nemáme na mysli iba fyzické, ale aj psychické zdravie. Moderná veda postupne objavuje veľké prepojenie medzi spánkom a našou vitalitou, zdravím a psychickou pohodou.

Veda však stále toho veľa o spánku nevie. Iba pomaly skladá nekončenú skladačku poznania. O mozgu a spánku toho vieme omnoho viac, ako vedeli ľudia pred pár desiatkami rokov. Stále je to však iba ostrovček vo veľkom mori.

Dnes však vieme, že spánok je úzko spojený s regeneráciou nielen tela, ale aj mozgu. Počas spánku ľudský organizmus ako celok prechádza do úsporného režimu. Dochádza k regenerácii svalov a ďalších tkanív. Pozoruhodné veci sa však dejú najmä priamo v mozgu. Počas spánku dochádza k vytváraniu nových neurónových spojení v mozgu. Keby sme to mali preložiť do bežného jazyka, počas spánku náš mozog ukladá informácie.  Informácie vyhodnotí a tie, čo považuje za dôležité, zapíše do neurónovej knihy.

Experimentálne je overené, že nedostatok spánku narušuje tento proces. Ak si budete odopierať spánok, tak sa vám bude nielen ťažšie pamätať na udalosti, budete mať problém sa aj učiť. Toto by ešte nebolo až také zlé. Väčšina dospelých ľudí sa až toľko učiť nemusí a na mnohé veci by radšej zabudli, takže aj so slabou pamäťou sa dá v mnohých situáciách žiť.

Horšie je to, ak nedostatkom spánku alebo jeho zlou kvalitou trpí naše zdravie. Ak máte 18 rokov, tak vás spánok na zlom matraci alebo dlhšie upieranie spánku nejako nezloží. Na to, aby sa nekvalitný spánok dokázal prejaviť na ľudskom zdraví, treba určitý čas. Problémy sa časom akumulujú a neskôr sa to prejaví. Dôležitosť kvalitného spánku tak priamoúmerne rastie so zvyšujúcim sa vekom.

Zdravie chrbtice a chrbta


Ak máte spomínaných 20, tak sa do ružova vyspíte aj na betónovej podlahe. Keby ste to skúsili v 50-tke, tak by sa vám vstávalo veľmi ťažko. Nároky chrbtice na podmienky regenerácie časom rastú. Chrbtica je pre spánok extrémne dôležitá, keďže ide o komplexný systém kostí, svalov, nervov a ďalších tkanív. Ak chcete ráno vstávať maximálne regenerovaní, je potrebné sa postarať o to, aby bola chrbtica počas noci maximálne uvoľnená. Aby sa počas spánku mohla sústrediť na svoju regeneráciu a nemusela sa venovať svojim vlastným problémom.

Ak chcete, aby sa chrbtica uvoľnila, je nutné, aby bolo vo svojej optimálnej polohe. Respektíve, aby sa k tejto polohu čo možno najviac priblížila. Prirodzená poloha chrbtice vyzerá približne rovnako, ako keď stojíme vzpriamene. Ibaže v posteli bude poloha horizontálna. V skutočnosti chrbtica nikdy nie je rovná – je dvojito esovito prehnutá. Situáciu si však môžeme zjednodušiť.

Na zlom matraci dochádza k prehybu chrbtice. Na mäkkom matraci sa prehne smerom do matraca, na tvrdom matraci zase bude vypuká smerom od matraca. Obe polohy sú pre spánok zlé, pretože vytvárajú na chrbticu stres. Dlhodobý spánok v takejto polohe vedie k problematickému chrbtu a neskôr aj k boľavej chrbtici.

Riešením je ortopedický matrac. Napríklad taštičkový matrac. Taštičkový matrac má výborné ortopedické vlastnosti, ktoré zabezpečuje pomocou systému navzájom nezávislých pružín. Každá jedna pružina je stlačená iba v prípade, ak je na ňu vyvinutý tlak. Nedochádza k deformácii okolitých pružín. Takýto matrac potom dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela a postarať sa o lepšiu polohu chrbtice.

Zdravie do veľkej miery ovplyvňuje aj hygiena lôžka. Cieľom nie je mať doma v spálni sterilnú posteľ. To sa za bežných okolností ani nedá docieliť. A ani to nie je zdravé. Problémom je však aj opačný extrém – matrac s premnoženými baktériami, roztočmi či plesňami.

Bežné matrace zvyknú akumulovať vlhkosť. A vo vlhkom prostredí sa mikróbom darí. Riešením je lepší matrac, a to vzdušný matrac, ktorý dokáže túto vlhkosť regulovať. Medzi takéto matrace patria napríklad pružinové matrace.
Ďalšou úrovňou boja proti mikróbom je chémia. Niektoré materiály majú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Sem patrí napríklad latexová pena. Latexová pena vytvára prostredie, v ktorom sa mikróbom nedarí tak rásť a rozmnožovať. Výsledkom je tak zdravšia posteľ.