piatok 24. marca 2017

Najlepší ortopedický matrac


Ako vyzerá najlepší ortopedický matrac? Aký typ matraca možno považovať za najlepší ortopedický matrac? Ako rozlíšiť bežný matrac od ortopedického? Možno vás napadá aj ďalšie otázky. Aj na ne sa pokúsime v tomto článku zodpovedať. Téma je to však príliš široká, aby sme vedeli zodpovedať každú jednu možnú otázku.


Aký matrac možno považovať za ortopedický?


Začnime tým, že si definujeme, čo to vlastne tie ortopedické vlastnosti sú. Ortopédia je lekárska disciplína, ktorá sa zaoberá správnou polohou chrbtice, kĺbov a končatín. V prípade spánku nás zaujíma najmä poloha chrbtice, keďže práve jej pozícia do veľkej miery ovplyvňuje kvalitu spánku.

Za ideálnu polohu chrbtice považujeme takú polohu, keď je chrbtica vodorovná. V skutočnosti však chrbtica nie je úplne rovná – je dvojito esovite prehnutá. Pre potreby tohto článku však na to môžeme zabudnúť a predpokladať, že chrbtica môže byť rovná. Optimálna poloha chrbtice je totožná s polohou, keď stojíme vzpriamene (teda sa nehrbíme). Cieľom je, aby chrbtica mala takúto polohu aj počas spánku. Dosiahnuť ju však nie je až také jednoduché.

Na bežnom matraci totiž počas spánku dochádza k deformácii polohy chrbtice. V zásade nastávajú dve situácia – chrbtica sa prehne smerom do matraca, alebo sa prehne smerom od matraca. Obe polohy vytvárajú situáciu, kedy na chrbticu pôsobia sily, ktoré neprospievajú jej regenerácii.

Na bežnom matraci dochádza zlému rozloženiu hmotnosti. Najťažšia časť ľudského tela sú zvyčajne bedrá. Na  matraci v miestach bedier tak dochádza k najintenzívnejšiemu tlaku. Matrac si však s takýmto tlakom nedokáže efektívne poradiť. Tlak je rozkladaný na príliš veľkú plochu. Vznikajú tak deformácie, ktoré menia polohu viacerých častí ľudského tela.

Ako to však funguje pri ortopedickom matraci? Takýto matrac reaguje na vyvíjaný tlak lokálne. K deformácii dochádza iba v mieste, na ktoré je vyvíjaný tlak.  Ťažké bedrá tak poklesnú do matraca bez toho, aby tento tlak zmenil polohu hlavy či inej časti ľudského tela.

Poďme sa pozrieť na to, ako to presne to vyzerá pri konkrétnych typoch ortopedických matracov. Asi najznámejším typom ortopedického matraca je tzv. taštičkový matrac.

Taštičkový matrac je typom pružinového matraca. Na rozdiel od klasického pružinového matraca je jadro taštičkového matraca tvorené z množstva pružín zašitých do textilných puzdier (taštičiek). Kľúčom k vlastnostiam taštičkového matraca je nezávislosť pružín. Každá jedna pružina je samostatná. Pružiny sa navzájom nedotýka. Spojené sú iba prostredníctvom textilných taštičiek.

Ak si ľahnete na taštičkový matrac, tak dochádza k stlačeniu iba tých pružín, na ktoré je vyvíjaný tlak. Vďaka tomu ani ťažké bedrá nespravia na matraci veľa škody. Takýto matrac bude kopírovať nerovnosti ľudského tela a vo výsledku dosiahne lepšiu polohu chrbtice. Čím je hustota pružín v matraci vyššia, tým je citlivosť k nerovnostiam vyššia.

Pri latexových matracoch ortopedickosť funguje trochu inak. Rovnaké to je aj pri matracoch vyrobených z pamäťovej peny. V oboch prípadoch môžeme ďakovať priamo vlastnostiam materiálu. V takýchto matracoch nenájdete žiadne špeciálne pružiny.

Treba spomenúť aj to, že nejaké tie ortopedické vlastnosti majú všetky matrac. Dokonca aj matrace z polyuretánovej peny, ktoré sú považované z pohľadu chrbtice za najhoršiu možnosť. Keď si domov doveziete nový matrac z polyuretánovej, tak na tom nebude až tak zle. Avšak aj tie malé ortopedické vlastnosti začne používaním rýchlo strácať.

Pružinový alebo penový matrac?


Možno sa teraz pýtate, či je lepšie investovať do taštičkového alebo latexového matraca? Prípadne do matraca vyrobené z pamäťovej peny? Ktorá alternatíva je najlepšie. Tu však nie je možné dať jednoznačnú odpoveď. Kvalitný latexový matrac totiž môže byť lepší ako menej kvalitný taštičkový. Do úvahy je potrebné dbať aj osobné preferencie či ďalšie požiadavky. Pokiaľ ste napríklad alergik, tak by ste si určite mali domov kúpiť latexový matrac, ktorý okrem výborných ortopedických vlastností dokáže aj efektívne bojovať s baktériami, roztočmi a plesňami. Moderné pružinové matrace sú z hygienického pohľadu tiež dobrou voľbou. Vynikajú napríklad svojou životnosťou. Pri špičkových výrobkoch dostanete záruku na pružinové jadro aj v dĺžke 20 rokov.

Pozor na kvalitu


Pri posudzovaní kvality matraca je potrebné sledovať hneď viacero vecí. V prvom rade je dobré sa spoľahnúť na overeného výrobcu. Matrac od známeho slovenského výrobcu bude vždy lepší ako matrac od neznámeho výrobcu či výrobcu niekde z Juhovýchodnej Ázie.

Sledovať je potrebné nielen výrobcu matraca, ale aj výrobcov jednotlivých komponentov. Každý predajca/výrobca by nemal mať problém tieto údaje poskytnúť. Ak to nevie alebo nechce, existuje tu veľká pravdepodobnosť, že niečo skrýva. Výrobcovia matracov ich totiž nevyrábajú od nuly. Zväčša ich iba skladajú – nakúpia peny, pružinové jadrá a potom to všetko podľa svojho návrhu zlepia. Preto je matrac vyrobený na Slovensku a matrac vyrobený na Slovensku nemusia byť to isté. Jedna firma môže použiť pružinové jadro od nemeckého výrobcu a druhá, v snahe ušetriť, nakúpi tovar niekde v Číne.

Navyše pri penových matracoch je potrebné sledovať aj hustotu materiálu. Čím je pena hustejšia, tým na jej výrobu bolo použitej viac suroviny, a teda tým je aj lepšia. Niektorí predajcovia tento údaj pri matracoch neuvádzajú. Mali byť však vedieť na takúto otázku promptne odpovedať. Ak to nedokážu, tak sa takémuto predajcovi radšej vyhnite.