štvrtok 18. mája 2017

Ako taštičkový matrac bojuje proti mikróbom?


Jedným z kritérií, na základe ktorých si vyberáme nový matrac, je aj schopnosť matraca odolávať rôznym mikroorganizmov. Hygienická stabilita (ak to takto môžeme nazvať) lôžka nie je dôležitá iba pre alergikov. Pre kvalitu spánku alergikov je hygiena kľúčová. Má však výrazný vplyv aj na zdravie bežného človeka.


Hygienou matraca nemáme na mysli iba klasickú špinu ako prach či iné čiastočky z ľudských činností. Táto špina síce nevyzerá dobre, ale až taká škodlivá nie je. pri hygiene máme na mysli najmä prítomnosť mikróbov ako baktérie, roztoče a plesne.

Všetky tieto organizmy sa nachádzajú v každom jednom matraci. Milióny by ste ich našli aj v tom najčistejšom matraci. Nič na tom nie je zlé. Všade v našom okolí sa nachádza veľké množstvo mikróbov, s ktorými dokáže náš organizmus bez problémov fungovať. Miliardy mikróbov sa dokonca nachádzajú aj v našom tele – bez nich by nedokázal fungovať napríklad náš tráviaci trakt.

Problém v lôžku nastáva vtedy, ak sa množstvo mikróbov dostane nad znesiteľnú hranicu. Inými slovami vtedy, keď sa mikroorganizmy premnožia. Druhý  nebezpečný prípad nastáva vtedy, ak sa v lôžku objavia niektoré nebezpečné druhy mikróbov, na ktoré je ľudský organizmus omnoho citlivejší.

Základom je suchý matrac


Ako každý živý organizmus, aj mikróby potrebujú k svojmu životu nejaké podmienky. Tie sa do určitej miery líšia v závislosti od organizmu. V zásade však existujú všeobecné podmienky, ktoré platia pre všetky organizmy. Rovnako ako človek, aj baktérie, roztoče či plesne potrebujú pre svoj život potravu. Každá bunka potrebuje na svoje prevádzku energiu, a tú získava z potravy.

Mikróby sa živia najmä prachom. Respektíve tým, čo prach obsahuje. Prach sa na prvý pohľad môže zdať ďaleko od toho, čo by sme považovali za stravu. V skutočnosti je prach plný organického materiálu. Veľká časť prachu v našich domácnostiach je totiž tvorená odumretou ľudskou pokožkou. Ľudská pokožka sa neustále obmieňa. Odumreté časti sa dostáva do vzduchu, kde sú vírené až nakoniec niekde usadnú. Napríklad na posteľ.

Jednou z ciest udržiavania matraca v dobrom hygienickom stave je udržiavanie celej spálne v čistote. Čím menej prachu v spálni, tým menej prachu v posteli.

V tomto smere pomáha aj poťah matraca, ktorý sa postará o zníženie vstupu prachových častíc do matraca.  Celé to môžete vylepšiť ešte chráničom matraca, ktorý dodá matracu ďalšiu efektívnu bariéru prachu.

Samotný matrac s prachom veľmi bojovať nedokáže. Ak sa raz do matraca dostane prach, už len ťažko ho dostanete z neho von.

Druhou podstatnou podmienkou pre život je teplota. Človek dokáže fungovať v relatívne širokom teplotnom rozmedzí – od mínus 30 do plus 40. Pohodlne sa však cítime v ďaleko užšom rozsahu teplôt. Podobne to aj aj pri mikróboch. Množstvo mikróbov prežije aj silné mrazy. Zničia ich až vysoké teploty. Darí sa im približne v takých teplotách ako nám.

Matrac s teplotou nespraví nič. S touto charakteristikou mikrobiálneho prostredia nespravíte tiež nič. S mikróbmi totiž zdieľate rovnaké prostredie. Ak chcete, aby mikróby mrzli, budete mrznúť aj vy.

Charakteristika prostredia, ktorú dokážete ovplyvniť, a na ktorú má podstatný vplyv aj matrac, je vlhkosť. Človeku sa darí takmer v každej vlhkosti. Mikróby sú v tomto smere omnoho náročnejšie. V suchých podmienkach sa im nedarí. Prežívajú, ale nerastú a nerozmnožujú sa.

Darí sa im vo vlhkom prostredí. Vtedy vedia rýchlo naštartovať rast a rozmnožovanie.

Vlhkosť sa do matraca dostáva ľudským potom. Aj zdravý človek toho počas noci vypotí pomerne veľa. Uvádza sa vraj až niekoľko stoviek mililitrov. Tento pot postupne presiakne až do samého jadra. Koľko sa tam tej vlhkosti dostane do veľkej miery závisí už od spomínaných bariér – poťah a chránič matraca.

Najdôležitejšie však je to, čo sa stane s touto vlhkosťou potom, ako vstúpi do matraca. Ak tu zostane a dôjde k zvýšeniu jej koncentrácia, a navyše toto trvá dostatočne dlho, spustí sa mikrobiálne orgie.

Úlohou dobrého matraca je túto vlhkosť čo možno najrýchlejšie dostať mimo matrac. Tu môžete matracu pomôcť, ak ho položíte na dobre odvetraný rošt. Ideálna je klasická posteľ na štyroch vysokých nohách – je dôležité, aby pod posteľou mohol prúdiť vzduch.

Taštičkové matrace sú dobrou voľbou z pohľadu hygieny matraca, pretože sú mimoriadne vzdušné. Základom je konštrukcia takéhoto matraca. Jeho jadro je z veľkej časti tvorené iba vzduchom. Oceľový drôt a textilný taštičky tvoria menšiu časť jadra. Vzduch tak nemá problém prúdiť jadrom taštičkového matracac.

Toto stojí v protiklade s matracmi vyrobenými z polyuretánovej peny. Týmto materiálom prechádza vzduch len veľmi ťažko. V matracoch z PUR peny dochádza už spomínanej koncentrácii vlhkosti, čo vedie neraz k nepríjemným následkom.

Taštičkové matrace sú často vybavené latexovými povrchovými penami. Latexová pena je ideálny matrac na boj proti mikroorganizmom. Latex je vzdušný, čo iba dopĺňa vzdušnosť pružinového jadra. Oveľa dôležitejšie je však to, že latexová pena (rovnako ako latex v prírode) má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. V prostredí tejto peny to majú mikróby omnoho ťažšie ako v bežných penách.