štvrtok 11. mája 2017

Aký je rozdiel medzi lacným a drahým taštičkovým matracom?


Keby sme na túto otázku mali odpovedať čisto finančne, tak asi 1000 eur. Najlacnejší taštičkový matrac si dnes môžete kúpiť už za 100 eur. Tie najlepšie stoja od tisíc vyššie. Pre bežného človeka môže byť záhadou, ako je vôbec možné, že tá istá vec môže stáť tak rozdielne.


Cieľom tohto článku je vysvetliť tento rozdiel, keďže nejde iba o náhodný rozdiel. Za stoeurovým taštičkovým matracom stojí niečo diametrálne odlišné ako za taštičkovým matracom za viac ako tisíc eur.

Všeobecne o taštičkových matracoch


Taštičkový  matrac je druh pružinového matraca. Na rozdiel od klasického pružinového matraca má inak usporiadané pružiny – každá jedna pružina je zabalená do textílie, a tak nezávislá. Táto konštrukcia prináša výrazne odlišné úžitkové vlastnosti.

V súčasnosti patria taštičkové matrace k tým najobľúbenejším. A to najmä z dôvodu, že disponujú zaujímavými ortopedickými vlastnosťami. Ak označíme nejaký matrac za ortopedický, máme na mysli jeho schopnosť upravovať polohu chrbtice počas spánku. Naša chrbtice najlepšie oddychuje vtedy, ak je v približne vodorovnej polohe. Na bežných matracoch sa však zvykne prehnúť a to neprospieva nielen jej zdraviu, ale aj zdraviu chrbta a v konečnom dôsledku aj kvalite spánku a celkovému zdravotnému stavu.

Tým, že každá jedna pružina taštičkového matraca je nezávislá, dokáže reagovať na konkrétny tlak. Ak stlačíte jednu pružinu, nedôjde k deformácii okolitých. Pružiny tak dokážu kopírovať nerovnosti ľudského tela. Miera vernosti tohto kopírovania sa nazýva bodová elasticita. Čím vyššiu hustotu pružín má matrac, tým vyššiu bodovú elasticitu vie ponúknuť.

Rozdiel v jadre


Jednotlivé taštičkové matrace sa líšia už spomínanou hustotou pružín. Je prirodzené, že drahšie matrace budú mať vyššiu hustotu pružín. Prečo je to žiadúce, sme už vysvetlili.

Pri porovnávaní dvoch rôznych matracov je potrebné dávať pozor na to, aby sme porovnávali rovnaké čísla. Množstvo výrobcov totiž udáva celkový počet pružín na matrac, či dokonca celkový počet pružín maximálnej veľkosti matraca. Problém s týmto je ten, že takýto údaj sa veľmi ťažko porovnáva. Preto je potrebné porovnávať hustotu pružín. Seriózni predajcovia vám tento údaj poskytnú bez toho, aby ste sa na to pýtali. Tí horší by to mali na výzvu vedieť doplniť.

Najlacnejšie taštičkové matrace majú hustotu pružín okolo 250 pružín na meter kubický. Toto je niečo ako technologické minimum. Na trhu sa však objavujú aj matrace s nižšou hustotou. Výrobcovia to zariadiť a zároveň ušetriť peniaze na nákladoch. Všetko to však ide na účet spotrebiteľa, pretože matrac tým prichádza o želané vlastnosti.

Výhodou bežných taštičkových matracov s bežnou hustotou pružín je fakt, že ich môžete položiť na bežný rošt. Pri špičkovom taštičkovom matraci sa vám to nepodarí. Respektíve podarí, ale narušilo by to funkčnosť matraca.

Pri taštičkových matracoch musí byť priemer pružiny vždy väčší ako rozstup dvoch lamiel v rošte. Pri bežnom taštičkovom matraci toto nie je problém. Kvalitnejšie matrace však majú menšie pružiny, a teda aj priemer tejto pružiny bude menší. Väčšina výrobcov takýchto matracov minimálne odporúča konkrétny typ roštu – v lepšom prípade vám ho priamo aj predá.

Taštičkový matrac za viac ako tisíc eur má hustotu pružín vyššiu ako 1100 pružín na meter štvorcový.

Kvalitnejšie taštičkové matrace sa od tých menej kvalitných líšia aj kvalitou materiálu a kvalitou spracovania. Šanca, že vám takýto matrac začne vŕzgať, je minimálna. Špičkové firmy vyrábajúce pružinové jadrá vám na svoje výrobky ponúknu aj viac ako 20 ročnú záruku. Toto číslo je naozaj vysoké, a to najmä vtedy, ak si uvedomíte, že matrace sa z hygienických dôvodov menia každých 7 až 10 rokov.

Rozdiely mimo pružinového jadra


Lacný a drahý taštičkový matrac sa nelíšia iba v pružinovom jadre. Podstatný rozdiel nájdete aj v povrchových vrstvách. Ak si kúpite taštičkový matrac za 100 eur, tak si môžete byť takmer na 100 percent istý, že povrchová pena bude vyrobená z polyuretánu. Ide totiž o najlacnejší dostupný penový materiál. Pena v taštičkovom matraci musí byť – priamo na pružinovom jadre by sa jednoducho nedalo spať.

Polyuretánová pena je materiál, ktorý nemá veľa výhod. Jedinou je asi cena. Tento materiál je málo vzdušný, čo zhoršuje hygienické pomery v matraci. Polyuretánová pena nemá ortopedické vlastnosti, čo však v taštičkovom matraci nie je problém. Horšie je to už so životnosťou tohto materiálu. Nie je tvarovo veľmi stále. Po čase sa na polyuretánovej pene začnú tvoriť preležaniny. To sú priehlbiny na najčastejšie zaťažovaných miestach.

Naproti tomu špičkové taštičkové matrace využívajú buď latexovú, alebo pamäťovú penu. V oboch prípadoch ide o výborný materiál. Ak by sme však mali vybrať ten lepší, tak asi by sme siahli po latexovej pene, ktorá má predsa len lepšie vlastnosti. V kombinácii s taštičkovým jadrom sa javí ako optimum. Latexová pena má výborné ortopedické vlastnosti a navyše disponuje prirodzenými ortopedickými vlastnosťami.

Podstatné rozdiely nájdeme aj pri poťahoch. Luxusné taštičkové matrace využívajú kvalitnejšie materiály. Ak má bežný matrac poťah vyrobený z látky o gramáži 200 gramov na meter kubický, špičkový matrac môže byť vybavený poťahom z látky o gramáži 500 a viac gramov na meter kubický.