streda 14. júna 2017

Penový, taštičkový či nejaký iný matrac?


Stojíte pred dilemou, aký matrac si kúpiť do svojej spálne? Pre bežného človeka, čo kupuje matrac par krát za celý život, to naozaj nemusí byť jednoduché.

A nie každý má chuť tráviť čas orientovaním sa vo svete matracov. Ten sa navyše neustále komplikuje, keďže výrobcovia prichádzajú s ďalšími a ďalšími nápadmi.

Existuje nejaká jednoduchšia cesta, ako sa postarať o to, aby sme si domov nedoviezli nejaký nevhodný matrac? Jednou z ciest je dôverovať predavačovi či predavačke. Ak však nechcete zostať v područí svojvôle predajcu, prečítajte si tento článok. Má iba niekoľko odstavcov – zaručene vám však pomôže vyhnúť sa tým najväčším chybám pri kúpe nového matraca. Po prečítaní tohto článku budete toho vedieť o matracoch opäť o čosi viac. Pokojne môžeme povedať, že sa dostanete na úroveň mnohých bežných predavačov.

Dávajte pozor na tvrdosť matraca


Nie všetko je použitých materiáloch. Jedným z najdôležitejších parametrov matraca je jeho tvrdosť. Na toto sa často zabúda, keďže väčšina z nás to nikdy neriešila. Pri tvrdosti je potrebné dbať ako na objektívne, tak aj na subjektívne veci. Nároky na tvrdosť lôžka do veľkej miery závisia od  výšky a hmotnosti človeka. Vo všeobecnosti platí, že ťažší človek potrebuje tvrdší matrac. Čím je vyšší, tým sa však tento nárok znižuje. Ako sa v tom zorientovať? Dobrý predajca vám pomôže. Mal by mať k dispozícii tabuľku tvrdosti. V tejto tabuľky si dohľadáte odporúčanú tvrdosť na základe svojej výšky a váhy.

Nezabúdajte však aj na osobné preferencie. Niekto totiž radšej spí na mäkšom matraci, iný na tvrdšom. Zároveň platí, že s vekom by sme mali znižovať tvrdosť matraca. Deti by napríklad mali spať na tvrdom matraci. Toto by totiž malo zabezpečiť zdravý vývoj ich chrbtice.

Druh materiálu


Medzi materiálmi sú rozdiely. Polyuretánová pena je vo všeobecnosti považovaná za nie veľmi dobrý materiál. Má problémy so životnosťou a nie je práve najvhodnejšie pre zamedzenie rastu a rozmnožovania mikroorganizmov. HR pena či pamäťová pena sú tiež založené na polyuretáne – sú však vylepšené. Pri pamäťovej pene môžeme dokonca hovoriť o výraznom zlepšení. Pamäťová pena je považovaná za luxusný materiál. Nájdete ju iba v lepších matracoch. Latexová pena je zväčša prírodný materiál, ktorý vyniká najmä svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami. Je tak mimoriadne vhodná pre alergikov. Veľmi obľúbené sú aj pružinové matrace – konkrétne taštičkové. Cez 150 rokov stará myšlienka bola v dnešnej dobe dovedená takmer k dokonalosti. Taštičkové matrace majú vynikajúce ortopedické vlastnosti a oplývajú aj schopnosťou udržať lôžko v dobrom hygienickom stave, keďže sú mimoriadne vzdušné.

Skôr ako na druh materiálu by sme však chceli zdôrazniť jeho kvalitu. Pri kúpe matraca je potrebné sledovať, aký materiál je vám ponúkaný. Nie je totiž pena ako pena. Ani taštičkový matrac ako taštičkový matrac.

Pri každom materiály existuje nejaký parameter, ktorý je potrebné sledovať. Problém však môže byť v tom, že predajca vám túto informáciu neposkytne. Teda minimálne nie len tak. Dobrý predajca ponúka maximum informácií. Všetky parametre nájdete v popise matraca, nikde ich nemusíte hľadať. Ak vám ich predajca takto nesprístupní, pýtajte sa. Ak ich nevie poskytnúť, zabuchnite za ním dvere. U takéhoto predajcu nemá význam nakupovať.

Pri penách všetkého druhu je potrebné sledovať hustotu materiálu. Platí, že vyššia hustota je znakom lepšej kvality. Výrobca musel na meter kubický peny použiť väčšie množstvo surovín. Častou predajnou taktikou je predávať ochudobnenú penu. Výrobca ušetrí na materiály bez toho, aby dostal od vás menej peňazí.

Pri polyuretánovej pene sa hustota pohybuje od 15 do 30 kilogramov na meter kubický. PUR pena s hustotou 30 kg na meter kubický je dobrý materiál. Ak má hustotu 15 kg/m³, tak vám nevydrží ani rok.

Hustota pamäťovej peny je cca 50 až 60 kg/m³. Latexové peny môžu dosahovať hustotu až 85 kilogramov na meter kubický.

Kvalitu pien ovplyvňuje aj ich výrobca. Preto je dobré si pri matraci zistiť aj výrobcu peny. Výrobcovia matracov totiž peny nevyrábajú. Akurát ich nakupujú od svojich dodávateľov. Dobrý predajca by tento údal nemal problém poskytnúť. Ak je v matraci použitá pena otáznej kvality, tak predajca sa s tým asi nebude chváliť. A možno ani sám nevie, čo sa v jeho matraci nachádza.

Pri taštičkových matracoch je situácia podobná. Ak tu je potrebné sledovať, kto stojí za výrobou taštičkového jadra. Je rozdiel, ak je toto jadro vyrobené v Nemecku, alebo vo Východnej Ázii.

Pri taštičkových matracoch sa uvádza aj hustota pružín. Teda množstvo pružín na metri štvorcovom matraca. Tento údaj si netreba pliesť s celkovým množstvom pružín. Základné taštičkové matrace majú 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie dosahujú aj 1200 pružín/m².

Aký význam má záruka na matrac?


Pri záruke je potrebné byť opatrní, keďže nie všetci výrobcovia k nej pristupujú férovo. Ak vidíte neprirodzene vysokú záruku, buďte opatrní. Vždy si zistite podmienky záruky. Ak vám predajca ponúka matrac s 10 ročnou zárukou, v skutočnosti to môže byť trošku inak. Záruka môže byť napríklad iba na jadro alebo iba na určité materiály.