streda 7. júna 2017

Aký matrac si kúpiť na dovolenku?


Ako hovoríme o matracoch, tak máme takmer vždy na mysli matrace, ktorú poputujú do našich spální. Po privezení z obchodu ich uložíme do postele, kde zostanú plus mínus nejakých 10 rokov. S takýmto matracom sa manipuluje minimálne. Akurát vtedy, keď potrebujete z neho odzipsovať poťah. Prípadne, keď ho potrebujete otočiť na druhú stranu. Zriedkavo, keď meníte posteľ či sa dokonca sťahujete.


V niektorých prípadoch však matracom potrebujeme dodať mobilitu. Ak máte doma v spálni kvalitný taštičkový matrac, tak nebude žiadnym prekvapením, ak bude vážiť ak cez 50 kilogramov. Pri rozmeroch 160 x 200 cm a takouto hmotnosťou je takmer nemožné, aby ste ho niekde so sebou zobrali. Napríklad na takú dovolenku. Samozrejme, ak necestujete na dovolenku nejakým kamiónom.

Ponuka mobilných matracov je relatívne široká. Niektoré mobilné matrace sa však nie vždy nazývajú matracmi.

Mobilný matrac, ktorý sa asi najviac podobá štandardnému matracu, je tzv. skladací matraci. Prípadne matrac rolovací. Skladacie aj rolovacie matrace sa vyrábajú z lacnej polyuretánovej peny. Vďaka svojej hrúbke sa takýto penový matrac tá celkom pohodlne zrolovať a prepravovať v rolke. Ešte pohodlnejšie sú tzv. skladacie matrace. Sú takisto vyrobené z polyuretánovej peny – tá je však prerušovaná do dosiek, ktoré je možné neskôr pekne na seba naskladať. Na rozdiel od rolovacieho tu nie je potrebné zápasiť s penou.

Rolovacie a skladacie polyuretánové matrace je nevhodné používať dlhodobo. Sú totiž príliš tenké na to, aby poskytovali chrbtici dobrú podporu. Pokiaľ  na nich budete spať dva týždne za rok v lete na dovolenke, nič zlého sa nestane. Problém by bol pri dlhodobom používaní.

Výhodou kompaktných polyuretánových matracov je ich relatívne kompaktnosť. Využiť ich môžete aj ako príležitostné lôžko pre nečakané návštevy. Keď nie sú využívané môžete ich schovať do skrine či na iné úložné miesto. Ak vám však naozaj záleží na množstve priestoru, ktorý mobilný matrac zaberá v čase, keď nie je používaný, skúste niečo iné – siahnite po nafukovacích posteliach.

Nafukovacie matrace



Posteľ naplnená vzduchom nie je žiadnou novinkou. Prvý výrobok takéhoto druhu sa objavil už pred viac ako 200 rokmi. Vtedy šlo o kožený vak plný vzduchu a funkčnosť bolo obmedzená. Moderné plastické materiály však umožnili vyrobiť nafukovacie postele, ktoré v mnohých smeroch nezaostávajú za klasickým matracom.

Nafukovací matrac môže mať množstvo podôb. Asi najjednoduchšou formou je klasická nafukovačka, ktorá je tak dobre známa z pobytov pri vode. Takýto výrobok neváži takmer nič. Celý je vyrobený z plastu a neponúka veľa pohodlia. Kúpiť si vša môžete aj nafukovačky, ktoré sú primárne určené na spánok a na vody by ste ich veru nemali púšťať. Opäť sú vyrobené z plastu/gumy – kontaktná vrstva matraca je však vybavená materiálom, ktorý pôsobí na dotyk lepšie ako bežný plast. V tej najlacnejšej podobe ide o jednoduchý netkaný textil. Čím ide kvalitatívne vyššie, tým je použitý príjemnejší trvácnejší materiál.

Častým problémom nafukovacích postelí je ich životnosť. Plast je tenký a stačí malá dierka, a máte po posteli.  Zostane vám kus plastového vaku. Diery je možné zalepiť, ale to vyžaduje nejakú prácu. Problémy vznikajú aj vo švoch, ktoré určite nie sú dizajnované na to, aby vydržali mnoho rokov. Kvalitnejšie nafukovacie postele prirodzene vydržia viac – ťažko by ste však v obchodoch hľadali nejakú špičkovú kvalitu. Ekonomickejšie je častejšie meniť lacné nafukovačky.

Pri kúpe nafukovacieho matraca nezabudnite na kúpu nafukovacieho zariadenia. Akokoľvek sa vám môže zdať, že matrac nafúknete aj vlastnými pľúcami, radšej sa tomu vyhnite. V extrémnych prípadoch sa to dá zvládnuť. Vždy však hrozí riziko zdravotných problémov. A v neposlednom rade nafúknuť veľký matrac trvá veľmi dlho. Z tzv. žabou to trvá maximálne 10 minút.

Matrace do stanu


Dovolenka v stane už dávno nie je iba o snahe ušetriť peniaze. Kempovanie ponúka jedinečný zážitok. Do stanu si veľa ľudí berie aj už spomínané nafukovacie postele, ktoré ponúkajú najväčší komfort. Táto možnosť je vhodná pri kempovaní s autom. Vyfúknutá nafukovacia posteľ predsa len nie je najľahšia. Ak ju viete naložiť do auta, tak vás to až tak zaujímať nemusí. Ak si však svoju posteľ musíte niesť na vlastnom chrbte, odrazu každý kilogram má cenu zlata.

Do stanov sa najviac berú rôzne karimatky, ktoré sa vyrábajú z tvrdšej polyuretánovej peny. Takéto karimatky sú hrubé jeden či dva centimetre. Skladajú sa rolovaním. Spánok na nich nie je extra pohodlný, určite však príjemnejší ako na holej zemi.

Zaujímavou alternatívou sú nafukovacie karimatky. Ide v podstate o tuhšie nafukovačky. Takéto karimatky sú samonafukovacie. Karimatku stačí rozložiť, otvoriť ventil a vzduch sa do nej dostane sám. Karimatka však nie je samovyfukovacia. Tu je potrebné úsilie.  Takúto karimatku je možné zbaliť do relatívne dobrého objemu a váhovo je na tom dokonca ešte lepšie ako bežná karimatka. Vďaka tomuto výrobku môžete mať aj v stane komfortné lôžko.