streda 6. apríla 2016

Čo sa deje s chrbticou počas spánku?

Dnes už hádam nikto nepochybuje o tom, že kvalita spánku je pre ľudské zdravie mimoriadne dôležitá. Oveľa menej sa však hovorí o tom, ako ten kvalitný spánok v skutočnosti vyzerá. Je to o dĺžke, pohodlí? Alebo záleží na niečom inom?
Na to, aby sa spánok mohli považovať za kvalitný, musí spĺňať niekoľko dôležitých atribútov. V nasledujúcom článku sa nebudeme venovať všetkým rozmerom kvalitného spánku. Na to tu nemáme dostatok priestoru. Kvalitu spánku ako takého rozoberáme v iných článkoch.

V tomto texte sa zameriame na chrbticu a jej význam pre kvalitný spánok. Chrbtica je miesto, kde sa prejavuje najväčšie množstvo symptómov spojených s problematickým spánkom. Chrbtice je zároveň aj zdrojom väčšiny týchto problémov.

Chrbtica verzus chrbát

Na začiatok si povedzme, že chrbtica a chrbát sú dva rôzne výrazy. Často sa používajú ako synonymá, a to je chyba, keďže to vedie k nepresnostiam.
Chrbát je laický termín označujúci zadnú časť tela – od bedier až po krk. Chrbtica je na druhú stranu ďaleko presnejší anatomický výraz. Chrbtica je zložitý systém vzájomne prepojených kostí. Základom sú pohyblivé stavce, ktoré umožňujú vynikajúcu pohyblivosť.
Dôvod, prečo je s chrbticou spojených toľko rôznych problémov, je jej komplexnosť.  Najdôležitejším aspektom je fakt, že chrbticou vedie miecha, ktorá sa v stavcov vetví na množstvo menších nervov. Pridajte k tomu množstvo svalov a šliach a získate akú takú predstavu, aký význam má chrbtica a chrbát pre spánok.

Zdravie chrbtice

Drvivá väčšina ľudí sa rodí so zdravou chrbticou. Vekom sa jej stav zvykne rapídne zhoršovať. Určité opotrebenie je prirodzené, keďže so starnutím nespravíte nič. Určite to však neospravedlňuje množstvo ľudí trpiacimi problémami s chrbtom a chrbticou.
Do dovŕšenia dospelosti si veľmi málo ľudí čo i len uvedomuje, že chrbtica môže spôsobiť problémy. Mladé telo je zdravé a zvládne aj menej šetrné zaobchádzanie. Iná situácia je v dospelosti.
Moderný spôsob života zdraviu chrbtice veľmi nepraje. Väčšina ľudí má minimum pohybu. Chrbtica trpí po väčšinu dňa. Pre zdravie chrbtice je dôležité, aby bola v prirodzenej polohe. Tú dosiahnete vtedy, ak sa vzpriamene postavíte. Problémom je, že väčšinu času trávime sedením a aj to nesprávnym sedením. Sedíme v cestou do práce, v kancelárii, za počítačom či televízorom.
Preto je extrémne dôležité, aby si chrbtica odpočinula aspoň počas spánku. Ak jej nedoprajete oddych aspoň počas tejto časti dňa, regeneračná schopnosť spánku môže byť výrazne znížené.

Ako vyzerá chrbtica  na rôznych matracoch?

Za ideálneho stavu by bola chrbtica vo svojej prirodzenej polohe.  Tú môžeme opísať ako priamu. Ide však o mierne zjednodušenie. V skutočnosti chrbtica nie je rovná – je dvojito esovite zahnutá. Predpokladajme však, že rovná je. Pre praktické využitie tam nie je žiadny rozdiel.
Problémom bežných matracov je to, že túto polohu nedokážu zabezpečiť. Je to spôsobené tým, naše telo nemá hmotnosť rozloženú rovnomerne a matrac to nedokáže kompenzovať.
Najťažšia časť ľudského tela sú zvyčajne bedrá. Táto oblasť tlačí na matrac najviac. To vedie k najväčšie priehlbine. Problém je v tom, že táto priehlbina ovplyvňuje aj ostatné časti tela. Do matraca sa tak ponoria aj ľahšie časti tela. Výsledkom je, že chrbtica je v prehnutom stave.
Takto sa bude vaša chrbtica správať na bežných penových a pružinových matracoch. O týchto matracoch preto hovoríme, že nemajú ortopedický efekt. Ortopedický efekt je proces kompenzácie nerovností tela. Penové matrace majú pri kúpe malý ortopedický efekt. Používaním sa však stráca. Klasické pružinové matrace tento efekt síce časom nestrácajú – celkovo však má iba zanedbateľný význam.

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace považujeme za ortopedické, keďže sa môžu pochváliť vysokým ortopedickým efektom. To znamená, že takýto matrac dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela a udržať chrbticu počas spánku v jej ideálnej polohe.
Toto sa deje vďaka špeciálnej konštrukcii matraca. Taštičkové matrace sú zložené z veľkého množstvo samostatných pružín. Každá pružina je zabalená do taštičky – puzdra z netkanej textílie. Podstata je v tom, že stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii susedných. Takto môže každá pružina reagovať presne podľa tlaku na ňu vyvíjanom.
Klasické pružinové matrace (známe aj ako Bonell) toto nedokážu. Pri tomto type matracov sú pružiny pospájané. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácii okolitých.

Latexové matrace

Latexové matrace patria do kategórie penových. Avšak sú vyrobené zo špeciálnej peny – prírodného kaučuku. Takéto peny majú výborné ortopedické vlastnosti. Dokážu sa tak postarať o dobrú polohu chrbtice počas spánku. Ďalšou podstatnou výhodou latexových matracov je ich odolnosť voči všemožným mikroorganizmov. Dôležité je, že latexová pena je mimoriadne vzdušná. Nízka vlhkosť znižuje šancu, že  sa tu bude dariť mikróbom. Navyše prírodný latex má prirodzené antimikrobiálne účinky.

Do akého matracu investovať?

Taštičkové matrace sú rozhodne to najlepšie, čo je v súčasnosti na trhu. To ale neznamená, že každý musí investovať do tohto pomerne drahého riešenia. Pokiaľ ste mladí a nemáte problémy s chrbtom či chrbticou, bude vám stačiť aj bežný penový matrac. Zvoľte si tvrdšiu verziu. Mäkšie matrace sú vhodné skôr pre starších ľudí.