streda 6. apríla 2016

Prečo na rošte záleží?


Z jazykové pohľadu nie je tento nadpis práve najlepší. Problém je v tom, že v spisovnom slovenskom jazyku by ste slovo „rošt“ len ťažko hľadali.

Spisovnou alternatívou je podklad po matrac. Napriek tomu sa hojne používa „rošt“. Tento výraz je bežnejší a väčšina ľudí mu porozumie ľahšie. Z tohto dôvodu nájdete termín „rošt“ aj v mnohých predajných či odborných textoch. V tomto článku budete tiež používať tento nie práve najsprávnejší výraz.


Keď sa hovorí o spánku, tak debata sa zväčša obráti na matrace. Počúvame o tom, aké je pre kvalitu spánku dôležité si vybrať ten správny matrac. Ponuka je široká, takže ide o pomerne širokú tému. Na rošty sa už zvyčajne nedostane.

Po príčinách nemusíme dlho pátrať. Hlavný dôvod, prečo sa roštom nedostáva potrebnej pozornosti, je ich cena. Cena podkladu pod matrac je iba zlomkom ceny matraca. Predajcovia sú tak motivovaný hovoriť  a predávať najmä matrace.

Druhy roštov


Podkladov pod matrace je hneď niekoľko druhov. Asi najjednoduchší je pevná celistvá doska. Toto je druh podkladu pod matrac, ktorému by sme sa mali podľa možnosti vyhnúť. V prípade núdze môžete matrac položiť aj priamo na dlážku, nie je to však dobrá voľba ani pre vás, ani pre matrac.

Prečo? Matrac potrebuje byť zo spodnej strany odvetraný. Do matraca sa v noci potom z ľudského tela dostáva pomerne veľa vlhkosti. Aj úplne zdravý človek dokáže za noc vypotiť niekoľko stovák mililitrov potu.

Samotná vlhkosť nie je škodlivá. Problém je v tom, že vytvára dobré podmienky pre rast a rozmnožovanie mikroorganizmov. Ich premnoženie dokáže spôsobiť problémy nielen alergikom. Roztoče, baktérie či plesne sa do určitej miery nachádzajú v každom matraci. Problém nastáva, keď ich tam je priveľa. Zvýšená vlhkosť k tomu výrazne prispieva. Jedným zo spôsobov prevencie je odvetranie spodnej časti matraca.

Z tohto dôvodu sa používajú doskové alebo lamelové rošty. Pri takomto riešení roštu dochádza k striedaniu plnej výplne s medzerou. Pri doskovom rošte sú plné časti z pevných dosiek. Lamelové rošty sa vyrábajú z pružných zvyčajne plastových lamiel.

Pevné doskové rošty sa odporúčajú najmä pre pružinové matrace. Podľa možnosti by ste na ne nemali klásť penové matrace. Pružinové matrace totiž nemajú veľké nároky na pruženie podkladu. Dôvod je jednoduchý. Pružinové matrace tlmia tlak dostatočne svojím vlastným jadrom. Pri pružinovom matraci (či už taštičkovom či Bonellovom) na pružnosti podkladu viac-menej nezáleží. Pružný podklad nijako významne životnosť matraca neovplyvní.

Pri pružinových matracoch je potrebné venovať pozornosť druhu doskového či lamelové roštu. Platí tu jedno pravidlo: rozstup dvoch lamiel musí byť menší ako priemer pružiny. Alebo inak: veľkosť medzery v rošte musí byť menšia ako priemer pružiny jadra matraca.

Pokiaľ kupujete bežný taštičkový či bonellový matrac, nad výberom roštu nemusíte rozmýšľať ani sekundu. Vhodný bude akýkoľvek podklad pod matrac. Štandardný rošt má 24 lamiel a medzery v ňom sú vždy väčšie ako priemer pružiny v bežnom pružinovom matraci.

Trochu iná situácie je v kvalitnejších taštičkových matracoch. Bežné taštičkové matrace majú hustotu cca 250 pružín na m². Tie najkvalitnejšie cez 1000 pružín na m². Ideálne je kupovať matrac spolu s roštom. Dobrí predajcovia vám vždy poradia, aký rošt sa hodí ku ktorému matracu. Zvyknú sa predávať aj sety. Pokiaľ kupujete rošt a matrac samostatne, budete musieť študovať parametre oboch výrobkoch. Nemali by ste ich však mať problém nájsť.

Penové matrace na rozdiel od pružinových reagujú na tlak pomerne citlivo.  Inými slovami – penové matrace sa ďaleko rýchlejšie opotrebujú. Prejavom opotrebovania sú najrôznejšie preležaniny či priehlbiny v matraci. Takéto deformáciu znižujú úžitkové vlastnosti matraca a v konečnom dôsledku ho robia nepoužiteľným. Preležaniny sa časom vytvoria na každom matraci. Voľbou lamelového roštu s predpätými lamelami dokážete výrazne predĺžiť životnosť matraca.

Lamelový rošt s predpätými lamelami tlmí tlak vyvíjaný na matrac. Tento typ roštu sa stará aj o ďalšiu dôležitú vec – vytvára rôzne zóny tvrdosti matraca. Rošt to dokáže využitím lamiel rôznych pevností. Oblasť ramien a kolien vyžaduje inú tvrdosť a pružnosť ako oblasť bedier. Toto sa dosahuje aj zónovaním samotného matraca.

Špeciálne druhy roštov


Do kategórie špeciálnych druhov roštov patria polohovateľné rošty. Polohovanie môže byť mechanické, alebo u drahších verzií elektrické. Polohovateľné rošty sú primárne určené pre ľudí so zníženou pohyblivosťou. Svoje uplatnenie si však nájdu aj u zdravých ľudí. Polohovateľným roštom poľahky zmeníte posteľ na príjemnejšie miesto napríklad na čítanie.

Pri kúpe polohovateľných roštov je potrebné si dať pozor. Nie každý matrac totiž možno umiestniť na polohovateľný rošt. Väčší problém je to u pružinových matracov. Penové matrace majú väčšiu schopnosť prispôsobiť sa.

Dobrí predajcovia pri matracoch odporúčajú rošty a spomínajú aj možnosť umiestnenia na polohovateľný rošt. Ak takúto informáciu v popise matraca nenájdete, spýtajte sa predajcu. Každý odborný predajca by vám na takúto otázku mal poľahky odpovedať. Ak nie, tak u neho radšej ani nič nekupujte.