streda 6. apríla 2016

Prečo uprednostniť taštičkový matrac pre penovým?


Ak by ste sa v tomto momente vybrali do najbližšej predajne s matracmi, predavač by vám ponúkol dva základné typy: penové a pružinové matrace. Ak prídete do predajne bez toho, aby ste si čosi o tejto problematike prečítali, existuje veľká šanca, že nekúpite to, čo je pre vás najlepšie, ale to, čo vám chce predavač predať. Či už  pôjde o matrac, na ktorom zarobí najviac, alebo matrac, ktorý majú na predajni príliš dlhý čas.


V ideálnom prípade je dobré prísť do predajne sa matracmi vyzbrojený aspoň základnými informáciami. Hlavným dôvodom je, aby medzi vami a predajcom nebol priepastný rozdiel. Na to, aby ste sa vyrovnali väčšine bežných predajcov matracov, nepotrebujete žiadnu vysokú školu. Úplne si stačí prečítať niekoľko článkov na našom webe. Mnohokrát sa dokonca stane, že budete toho o matracoch vedieť viac ako predajca. Nie všetkým obchodníkom totiž záleží na tom, aby ich výrobky predávali vysoko erudovaní predajcovia.

3 dôvody, prečo si zvoliť taštičkový matrac


Taštičkový matrac je forma pružinového. V predaji sú dva druhy pružinových matracov – Bonell a taštičkový. Bonell matrac je klasika – pružinové jadro je tvorené navzájom prepojenými pružinami. Taštičkové jadro sa skladá z množstva nezávislých pružiniek zabalených do textilu.

Penové matrace sú všetky matrace vyrobené z peny. Na výrobu sa používa viacero druh pien – prírodné a syntetické. Najznámejšou prírodnou penou je latex. Syntetické peny sa vyrábajú z polyuretánu. Technológia výroby následne určí konkrétne vlastnosti peny.

Dôvod č. 1, prečo si zvoliť taštičkový  matrac


Pružinové matrace majú dlhšiu mechanickú životnosť.  Ako každá kúpa, aj kúpa matraca je v konečnom dôsledku ekonomické rozhodnutie. Vážite, kam investovať svoje peniaze. Úžitok z týchto peňazí chcete prirodzene maximalizovať. Máte záujem spať na kvalitnom matraci, ktorý vám zabezpečí maximálne pohodlný a regenerujúci spánok, a to všetko, čo možno najdlhšie. Ako pri každom produkte, aj tu vás bude zaujímať jeho životnosť.

Pružinové matrace majú z princípu dlhšiu mechanickú životnosť. Oceľové pružiny sú jednoducho odolnejšie voči rôznym tlakom či nárazom. Ani roky používania sa neprejavia na ich úžitkových vlastnostiach.

Prvý pružinový matrac bol vyrobený niekedy v polovici 19. storočia. Taštičkový matrac však nie je oveľa mladší. Bol skonštruovaný  na prelome 19. a 20. storočia. Pružinové matrace mali dlho povesť vŕzgajúcich monštier. Toto v minulosti možno aj bola pravda. Dnes je to ale už iba legenda. Pružinové jadrá sa dnes vyrábajú z takých kvalitných materiálov, že opotrebenie nie je možné spozorovať ani po dlhých rokoch. Najlepší nemeckí výrobcovia taštičkových jadier vám dajú na svoje produkty záruku až 20 rokov. To je oveľa viac, ako takýto matrac budete používať.

Na druhú stranu penové matrace (a teraz hovoríme najmä o matracoch z polyuretánovej peny) sa opotrebúvajú relatívne rýchlo. Hlavným problémom sú preležaniny. V určitých najviac namáhaných miestach matraca dochádza z vytvoreniu priehlbiny – k degradácii materiálu.

Rýchlosť tejto degradácie závisí predovšetkým od kvality materiálu. Polyuretánová pena sa používa v najrôznejších kvalitatívnych parametroch. Najdôležitejšia vlastnosť PUR peny (z pohľadu mechanickej životnosti) je objemová hmotnosť. Čím vyššia, tým dlhšia životnosť. PUR peny v najlacnejších matracoch mávajú objemovú hmotnosť aj menej ako 18 kg/m³. Na matracoch z takejto peny začnete pozorovať preležaniny v horšom prípade už po jednom či dvoch rokoch. Ak chcete mať doma penový matrac s dlhšou životnosťou, skúste maximalizovať objemovú hmotnosť. Tie lepšie PUR peny ponúkajú cez 25 kg/m³. Ešte lepšie vlastnosti majú ďalšie modifikácie polyuretánovej peny ako napríklad studená pena (objemová hmotnosť cez 30 kg/m³) či pamäťová pena (aj cz 50 kg/m³).

Dôvod č. 2, prečo si zvoliť taštičkový  matrac


Pružinové matrace majú dlhšiu hygienickú životnosť. Pružinové matrace sú v prvom rade vzdušnejšie. Jadro je z veľkej časti tvorené vzduchom – oceľové pružinky zaberajú menšiu časť priestoru.

Najväčším zdrojom znečistenia matraca je pot, ktorý produkujeme v noci. Vďaka nemu sa zvyšuje vlhkosť matraca, čo vedie za určitých okolností k premnoženiu rôznych mikroorganizmov. Baktérie, plesne a roztoče sa časom spolu s rôznym prachom či mastnotami ukladajú do matraca. V taštičkovom matraci sa to ale deje v omnoho menšej miere ako v prípade penového matraca. Dôvod je jednoduchý. V taštičkovom matraci nikdy nebude taká vysoká vlhkosť ako v penovom. V penovom matraci sa tak bude mikróbom dariť omnoho viac. Ich mŕtve telá sa budú spolu s ich výkalmi a ďalšími produktami života hromadiť práve v penovom matraci. Pružinové matrace nie sú voči tomuto problému imúnne, odolávajú však omnoho dlhšie.

Dôvod č. 3, prečo si zvoliť taštičkový  matrac


Taštičkové matrace sú ortopedické. Taštičkové matrace tak pomáhajú vašej chrbtici počas spánku zaujať lepšiu polohu.  Poloha chrbtice počas spánku je kľúčová z pohľadu kvalitné spánku.

Taštičkové matrace sú ortopedické vďaka svojmu jedinečnému systému nezávislých pružín. Kým pri bežnom pružinovom matraci stlačenie jednej pružiny vedie k deformáciu všetkých okolitým, pri taštičkovom matraci je to inak. Stlačením jednej pružiny nedôjde k deformácii okolitých, pretože každá pružinky ja samostatná. Takto sa matracu darí reagovať na každú časť tela inak. Ťažké bedrá poklesnú do matraca hlbšie ako ľahšie ramená. Ortopedické taštičkové matrace sú ideálnou voľbou pre všetkých ľudí, čo majú problémy s chrbtom či chrbticou. Zároveň možno tento druh matraca používať aj ako prevencie voči prípadných problémom s chrbtom.