štvrtok 14. apríla 2016

V akých prípadoch sa oplatí kúpiť matrac z bežnej PUR peny?


Ak nejaký čas sledujete ponuku matracov, tak vás musí určite zaujímať, prečo je taký veľký cenový rozdiel medzi bežným matracom z PUR peny a taštičkovým matracom od spoľahlivého výrobcu?


Sú peniaze za kvalitný taštičkový matrac naozaj dobrou investíciou, alebo sa oplatí šetriť?

V tomto článku sa nebudeme zaoberať výhodami taštičkových matracov. Článkov na túto tému nájdete na našom webu pomerne dosť. V texte sa pozrieme na výhody lacných penových matracov. Taštičkové matrace sú bez akýchkoľvek pochybností kvalitnejším výrobkom. To však neznamená, že tento typ matraca je rozumnou voľbou pri akejkoľvek situácii. Pokojne tu môžeme použiť analógie. Napríklad analógiu s autami. Nikto nepochybuje o tom, že Ferrari je lepšie auto ako obyčajná Fabia. Z toho však vôbec nevyplýva, že Ferrari je najlepšou možnou voľbou. V drvivej väčšine prípadov to tak nie je. Fabia či podobné auto vás odvezie do práce, na nákupy a pohodlne zvládne aj kratšie výlety. A to je presne to, čo väčšina ľudí od auta potrebuje. Načo by im bolo zrýchlenie z 0 na 100 za menej ako tri sekundy? Podobne je to aj s matracmi.

Penový matrac ako dočasný matrac


Jednou z podstatných nevýhod matracov z PUR peny je ich životnosť. Tie najmenej kvalitné začnú javiť známky opotrebovanie už po roku či dvoch. Po ďalších dvoch sú prakticky nepoužitejší a môžu aj ohrozovať zdravie.

Pokiaľ si však zariaďujete byt a nechcete zatiaľ zbytočne veľa investovať do kvalitného matraca, stav peny o štyri roky vás veľmi zaujímať nemusí. Spať potrebujete na niečom teraz a kvalitu môžete riešiť neskôr. Základné typy matracov z PUR peny sa dajú kúpiť za pár desiatok eur. Určite to nie je riešenie, ale umožní vám to vyriešiť naliehavú situáciu. Jednoducho môžete odložiť rozhodnutie, ktorý kvalitný matrac si kúpiť.

Penový matrac je mobilný


Kvalitné pružinové matrace sú ťažké. Bežne majú cez 30 kilogramov. Manipulácia s nimi nie je vôbec jednoduchá. Pokiaľ máte stále bývanie a viete, že sa nebudete sťahovať, váha vám môže byť ukradnutá. Pokiaľ sa však často sťahujete a plánujete so sebou nosiť aj matrac, penová verzia je ďaleko praktickejšia. Penové matrace vážia zlomok pružinových. Navyše niektoré je možné veľmi jednoducho zrolovať. Toto sa vám podarí najmä pri matracoch menšej hrúbky. Zrolovaný matrac potom poľahky naložíte do bežného auta a preveziete na potrebné miesto. S veľkým taštičkovým matracom sa vám to zaručene nepodarí.

Pokiaľ sa chcete sťahovať  s veľkým pružinovým matracom, bude s veľkou pravdepodobnosťou nútený využiť sťahovacie služby. Minimálne si budete musieť zabezpečiť dostatočne veľkú dodávku na transport.

Likvidácia penového matraca je jednoduchá


Pri likvidácii pružinového matraca budete mať rovnaký problém ako pri jeho transporte. Budete ho musieť odviezť na špeciálne zberné miesto. Na toto budete potrebovať nejakú dodávku. Tú si väčšina ľudí musí požičať či prenajať. Niektoré mestá ponúkajú zber matracov a iného nadrozmerného odpadu spred kontajnerov v určených dátumoch. Stále však takýto veľký a ťažký matrac musíte dopraviť k smetným nádobám.

Naproti tomu penové matrace sú ďaleko ľahšie – poľahky ich odveziete na zberné miesta. Penové matrace umožňujú aj ďalší spôsob likvidácie. Polyuretánovú penu je možné totiž poľahky porezať či roztrhať. Stačí tak zobrať do ruku veľký a dostatočne ostrý nôž a matrac narezať na viacero kúskov. Takéto kúsky polyuretánovej peny následne poľahky odložíte do smetných nádob.

Penový matrac na príležitostné spanie


Nie každý si môže dovoliť mať vo svojom byte či dome samostatnú hosťovskú izbu, ktorá je vždy pripravená na prijatie návštevy.  Väčšina z nás to musí riešiť inak. Ako výborné riešenie sa ponúkajú spratné penové matrace.

V ponuke je veľké množstvo rôznych tenkých matracov z polyuretánovej peny. Takéto matrace sú buď skladacie, alebo rolovacia. V oboch prípadoch spĺňajú základnú podmienku – sú veľmi spratné. Zložený či zrolovaný matrac poľahky schováte do skrine, pod posteľ, na povalu či do iného úložného priestoru. Spánok na takýchto tenkých matracoch určite nenesie punc piatich hviezdičiek, na jednu či dve noci to však viac ako bohato stačí.  Pokiaľ spávate na kvalitnom matraci, zopár nocí na menej kvalitnom matraci určite neohrozí vaše zdravie.

Zrolovateľné či skladacie penové matrace sú skvelé aj pri rôznych výletoch. Máte na chate iba dve postele a idete si oddýchnuť celá partia? Nie je nič jednoduchšie, ako naložiť zopár penových matracov a užiť si dostatok miesta na spánok. To isté platí pri cestách na dovolenku. Nechce sa vám spať v stane na karimatke? Zoberte si so sebou skladací či rolovateľný penový matrac. Budete spať ako v bavlnke.

Penové matrace zdravým ľuďom neuškodia


Pokiaľ ste mladí a nemáte žiadne zdravotné problémy, tak by ste s lacným penovým matracom nemali mať problémy. S mladosťou sa spája vitalita, ale aj hlboké vrecká. Zdravý mladý človek sa do ružova vyspí prakticky v akýchkoľvek podmienkach. Prežil by to aj bez matraca. Akýkoľvek penový matrac tak v tomto smere určite nie je na škodu.

Každý mladý a zdravý človek by však mal byť zodpovedný a myslieť aj na budúcnosť. Mal by vedieť, že je iba otázkou času, kedy stav chrbta a chrbtice sa zhorší. Každý mladý  človek by mal plánovať kúpu kvalitné matraca starajúceho sa o zdravie chrbta a chrbtice.