nedeľa 30. apríla 2017

Ortopedický matrac s najlepším pomerom ceny a kvality


Nielen pri matracoch sa snažíme o najlepší pomer kvality a ceny. Takto sa správa väčšina ľudí v obchodoch. Nájdu sa aj takí, čo si všímajú iba kvalitu a cena pre nich nehrá rolu, prípadné má malú úlohu. Na druhej strane nájdeme spotrebiteľov, ktorých nezaujíma nič iné ako cena. Pre nich kvalita vecou, ktorá pre nich nemá význam. Matrac je pre nich kusom výrobku, na ktorom sa chcú vyspať. A tým to končí.


Ako však nájsť matrac s najlepším pomerom ceny a kvality. Už na prvý pohľad je zrejmé, že to nebude jednoduché. A to z dvoch hlavných dôvodov: pri matracoch bežný spotrebiteľ nevie odhadnúť kvalitu, cenu nevie vztiahnuť k tejto kvalite – k použitým materiálom.

Pri riešení tejto situácie máte dve možnosti. Buď si čosi o matracoch naštudujete, alebo si necháte poradiť. Obe možnosti majú svoje úskalia.

Zorientovanie sa v matracoch


Pokiaľ máte nejaký čas, tak je dobré si čo to o matracoch prečítať. Výhodou je, že matrac nie je žiadna vesmírna raketa. Konštrukcia a materiálové zloženie moderného matraca vôbec nie je komplikované.

Pri matracoch je potrebné sledovať kvalitu materiálov. Kvalitu je možné porovnávať na základe rôznych indikátorov. Nie vždy vám však výrobca či predajca poskytne potrebné informácie. Už na základe prístupu k informáciám môžete zistiť, s kým máte do činenia. Dobrý predajca/výrobca vám poskytne maximum informácií, pretože sa nemá za čo hanbiť  a zároveň si je sebaistý, že jeho výrobok obstojí v porovnaní s konkurenciou.

Pri penách je potrebné sledovať hustotu materiálu. Vo všeobecnosti platí, že hustejšia pena je lepšie – dlhšie vydrží a má lepšie úžitkové vlastnosti. Zoberme si napríklad bežnú polyuretánovú penu, teda lacný materiál, ktorý nájdeme v matracoch najčastejšie. Najmenej kvalitná polyuretánová pena používaná v matracoch má hustotu 15 až 18 kilogramov na meter kubický. Štandard je okolo 25 a maximum cca 30 kilogramov na meter kubický. Vidno, že rozdiel môže byť aj dvojnásobný. Pena o vyššej hustote je logicky drahšia, keďže výrobca na jej výrobu musí použiť viacej surového materiálu. Výrobcovia vám tak budú chcieť predať menej hustú penu za viacej peňazí. Robia to rôznymi marketingovými trikmi. Namiesto toho, aby vám sucho napísali, že pena má hustotu 26 kg/m³, dozviete sa, že v matraci je použítá Megapena, Superpena či iná pena s krásnym názvom, ktorý vám však o jej kvalite nepovie absolútne nič. Pri kupovaní matraca je potrebné si byť týchto javov vedomí a nenechať sa pomýliť.

Pri penách záleží aj na tom, kto ich vyrobil. Výrobca je totiž zárukou kvality. Kto vyrobil penu sa však pri väčšine matracov na našom trhu nedozviete (toto platí aj pri ďalších častiach matracov nielen polyuretánového matraca). V predajni matracov sa zväčša dozviete iba to, kto vyrobil matrac. Niekedy ani to nie. Prípadne sa dozviete značku, ktorej pôvod však nemáte šancu vypátrať.

Poznať výrobcu matraca však nestačí. Minimálne rovnako dôležité je vedieť, kto vyrobil jeho komponenty – teda aj penovú časť. Pena od britského výrobcu nesie oveľa väčšiu dôveru ako peny neznámeho výrobcu či výrobcu niekde Východnej Ázie. Ak vám predajca tieto informácie nevie poskytnúť, skúste sa poobzerať po matraci niekde inde.

Pri pružinových matracoch je potrebné sledovať trochu iné parametre. O výrobcoch matraca a komponentov však platí to isté. Pri taštičkových matracoch je potrebné sledovať najmä počet pružín na jeden meter štvorcový. Opätovne tak ide o hustotu. A opätovne sa vás niektorí výrobcovia/predajcovia pokúsia zavádzať.  Ak máte dva matrac a poznáte ich hustotu pružín, tak si pomerne jednoducho vyberiete ten lepší matrac. Čo však spravíte, ak vám jeden z výrobcov namiesto hustoty poskytne celkový počet pružín v matraci? Možno si nevšimnete, že tieto dve čísla nemožno porovnávať, alebo to zistíte, avšak napriek tomu sa vám to nebude chcieť prepočítavať. Veď v priestoroch predajne to nie je pre bežného človeka jednoduché. Každý výrobca veľmi dobre vie, že počet pružín na celý matrac nie je pre spotrebiteľa užitočný údaj. Toto číslo je však vždy vyššie ako hustota pružín, a teda aj užitočné z pohľadu marketingu.

Pri taštičkových matracoch je potrebné sledovať aj kvalitu ďalších materiálov. A to predovšetkým povrchových pien. Každý pružinový matrac má na jednej či oboch stranách pružinového jadra nalepené peny. Môže ísť o jeden či viacero druhov pien. V tomto type matracov často nájdeme aj kokosové dosky. Pri penových doskách platí to isté, ako pri všetkých penových matracoch (o čom sme už písali). Dôležitá je aj kvalita kokosovej dosky. Tu je potrebné sledovať nielen hustotu, ale hlavne výrobcu. Pretože je to práve výrobca, ktorý garantuje spôsob výroby kokosovej dosky. Ak chcete mať v matraci kokosovú dosku, ktorá čosi vydrží, musí byť v celom objeme ošetrená latexom.

Vyzerá to celé komplikovane? Nechajte si poradiť. Od koho? Od predajcu? Od akého predajcu? Od seriózne predajcu. Ako ho nájsť? Tak to je už zložitejšia otázka. Napriek všetkému však môžeme tvrdiť, že aj na Slovensku nájdete množstvo predajcov, ktorí vám naozaj poradia. Odborného predajcu nájdete napríklad aj podľa toho, aké informácie poskytuje zákazníkom. Aj laik vie spoznať, keď predavač naozaj rozumie tomu, čo predáva.